Ninja Gaiden Sigma Článek Ninja Gaiden Sigma

Ninja Gaiden Sigma

storm2

storm2

29. 9. 2006 22:02 6
Reklama

Tento měsíc se s herními výstavami doslova roztrhl pytel a sype se ven takové kvantum informací, až z toho mozky herních redaktorů i samotných hráčů dostávají tiky. Kromě Games Convention v Lipsku a aktuálně probíhající X06 ve Španělsku se v minulých dnech odehrála výstava i na druhé straně planety, tedy v Japonsku, odkud pochází podklady pro dnešní preview.

Denodenně se na nás valí zprávy o tom, že Microsoft uzurpuje exkluzivní práva jedné slavné série za druhou, ačkoliv by nás jejich spojení s XBOXem ani ve snu nenapadlo (např. GTA či Resident Evil, ale i novinky jako Bioshock), a tak není divu, že mu to konkurence při první příležitosti oplácí. Jedním z důvodů, proč strýček Bill nemetá kozelce radostí ale vzteky, je doposud výhradně „jeho“ série Ninja Gaiden. Firma Tecmo, jež za ostrým hochem s katanou stojí už od počátku devadesátých let, na letošní Tokyo Games Show představila nový díl s názvem Ninja Gaiden Sigma, připravovaný exkluzivně pro PS3.

Krvavá pomsta na Hayabuzských vrších

Hra bude po všech stránkách vycházet z XBOX verze, přibude však mnoho nových prvků, které by měly hratelnost vykopnout do ještě závratnějších výšin, pokud je to vůbec možné. Jen pro připomenutí, Gaiden sklidil nemalé úspěchy a je ocejchován téměř absolutními hodnoceními (ačkoliv se najdou i lidé, kteří u něj nudou usínali).

O příběhu zatím není nic známo, pravděpodobně však bude navazovat na původní, ve své jednoduchosti tak geniální premisu, jejíž hlavním tématem je krvavá pomsta. Pan Ryu Hayabusa, zkušený ninja a zabiják, se jednoho dne vrátí ze šichty na rýžovém poli a najde svou rodnou vesnici úplně zplundrovanou, vyvražděnou a vypálenou. Nějací nedobří darebáci si totiž přišli pro temný artefakt Dark Dragon Blade, po celá staletí střežený Hayabuzskými občany, a nepřiměřeným násilím si ho přivlastnili. To neměli dělat, jeden elitní ninja teď připomíná děravý parní kotel (taky mu jde pára ze všech otvorů) a už si to štráduje přímo do Vigoorského impéria, odkud zlo pochází.

Oprášení starého

Z prezentace na TGS06 je patrné, že se v Sigmě vrátíme do známých lokací, budou nám čelit známí nepřátelé a po našem boku stanou staří dobří kamarádi. Dokazují to hned první záběry, zachycující velice akční boj uprostřed hořícího domu v Ryuově rodné vesnici. Chvíli trvá, než si člověk uvědomí, že nejde o předrendrované sekvence, nýbrž o regulérní záběry z hraní. Fanoušci rozpoznají i baštu ninjů (baštu jako opevnění, Lukáš by dělal v Japonsku úplně jiné věci) a další známá bojiště - např. palubu létající lodi, na níž pár zmetků pochopí, že není dobré stát u sudů s benzínem moc blízko. Po uslintaném pohledu na půvabně a typicky japonsky (manga) vyhlížející kněžku se Ryu vrhne přímo do centra imperiálního města, kde mu to taky není cizí.

Ostřílené gaideňáky nepřekvapí někteří protivníci, třeba lávoví červi (tentokrát ještě agresivnější než dříve) či dobře známý detektiv Gamov, jehož jsme minule mohli tak akorát sledovat v animačkách. Tentokrát mu budeme moci promasírovat libovolné tělesné partie, on se však bude aktivně bránit párem pistolí, navíc umí docela slušně házet kyčlemi, takže to bude pěkný taneček. Vrátí se i boss ze třetího levelu (posílený o bombardující vrtulník), kostlivý drak či démonka s chapadlem místo ruky. Nechybí ani obrzmetek Doku, jehož konfrontace v původní hře nedopadla moc dobře, snad si to tedy v Sigmě vynahradíme.

Implementace nového

Ačkoliv se nový Ninja Gaiden jeví spíše jako remake, kromě oprášení starého dílu a převedení do modernější grafiky nás čeká i řada novinek. Zkraje zminíme fakt, že se Ryu naučil bojovat se dvěma meči. Pochopitelně se podívá i do nových lokací, za všechny jmenujme jezero, po jehož hladině se náš ninja vesele prochází. Zde se urputně snaží zachovat své kalhoty v celku, což mu znesnadňují kvanta zubatých piraní a otravné vrtulníkové poletuchy. K těm se připojí i dosud neznámý nepřítel, jakýsi rybí muž, s nímž se pan Hayabusa vůbec nepáře a rovnou ho rozpáře, načež ho pošle hanebně zemřít na dno. V imperiálním městě si zas dali dostaveníčko tvrdí motorkáři se samopaly. Význam slova tvrdý poznají, když s nimi Ryu tvrdě zamete kamennou dlažbu.

Až vás pánská role omrzí, jistě uvítáte plně ovladatelný ženský charakter. Je jím blonďatá lovkyně démonů Rachel, taktéž známá z dřívějška. Ve videu se potýká s nějakými rudými šmejdy a dávám jim to svým obřím kladivem pěkně sežrat. Mít ještě srp, vznikl by z toho celkem povedený dvojsmysl.

Krátký sestřih na konci prezentace představí Ryuovy staré přátele, jenž mu i tentokrát přispěchají na pomoc, a všem fanouškům připomene, proč mají sérii Ninja Gaiden tak rádi. Rychlá akce, souboje s bossy, spousta skákání a kotrmelcování, vykuchaná těla nepřátel, různorodá prostředí, to všechno poháněné nabušeným motorem konzole nové generace. A když už je řeč o generacích, tak majitelům novo i starogeneračních XBOXů pocucháme nervy připomínkou, že se pokračování s podtitulem Sigma chystá vyrazit jen a pouze mezi PS3 pozitivní část populace. Zatím nebylo sděleno žádné datum vydání, ale vzhledem k průtahům s launchem nové konzole si pěkných pár měsíců počkáme.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama