New Pokémon Snap Recenze Recenze New Pokémon Snap, skotačení s foťákem pro celou rodinu

Recenze New Pokémon Snap, skotačení s foťákem pro celou rodinu

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

5. 5. 2021 16:28

Seznam kapitol

1. PO 22 LETECH 2. VÝPRAVA NA LENTAL

Po dvaadvaceti letech se vrací přelomový titul, který nám ukázal Pokémony v jejich přirozeném prostředí. Dokáže New Pokémon Snap opět zaujmout, nebo jde jen o obskurní variaci na on-rail shooter pro fanoušky Pokémonů?

Reklama

Recenzováno a screenshoty pořízeny na Switch Lite

S Pokémony se na obrazovkách konzolí, počítačů, televizí, ale i stránkách komiksů nebo knížek setkáváme dlouhých dvacet pět let. Za tu dobu se značka z původně relativně klasických JRPG rozkročila do celé řady jiných žánrů. Vedle trenérů Pokémonů jsme se tak setkávali s detektivními tituly, klasickými bojovkami, variacemi na Tamagotchi nebo s opravdu specifickými spin-offy. Jedním z nich byl v roce 1999 Pokémon Snap, titul, ve kterém hráč místo komandování stvoření (která se navzájem upalovala, mlátila a probíjela blesky), držel v ruce fotoaparát a milé Pokémony fotil v jejich přirozeném prostředí. Obrovskou popularitu a kultovnost Snapu jsem nikdy moc nechápal, zpětně jsem ale pochopil, jak přelomová a zajímavá hra to byla. Šlo ostatně o jednu z prvních možností, jak do té doby “obrázkové” Pokémony vidět konečně ve všech třech rozměrech a v pohybu.

-
i Zdroj: Hrej.cz
-

Na pokračování si ale veleúspěšný spin-off musel počkat až do roku 2021, kdy Bandai Namco přináší New Pokémon Snap. To se drží osvědčené formule a nevymýšlí žádné přehnané novoty. Má ale on-rail shooter, kde fotíte imaginární příšery, v současném přesyceném herním trhu místo?

PAPA, PAPARAZZI

Ano, má! Nezapomínejme totiž na to, že stále mluvíme o Pokémonech, jedné z nejhodnotnějších multimediálních značek na světě. New Pokémon Snap vás postaví do role mladého fotografa, který se dostává do týmu profesora Mirrora a jeho asistentů Rity a Phila. K dílu mimochodem přikládá ruku i hrdina původní hry - Todd. Mirror hráče víta v novém regionu Lental, který se skládá z několika spíše menších a pořádně rozmanitých ostrovů. Premisa je jednoduchá - hráč dostává foťák, sedá do podivného teleportujícího se transportéru, který jej automaticky vozí lokacemi a… fotí.

Postupem času se k možnostem zoomu a spouště připojí ještě možnost házet ovoce, speciální světélkující koule, přehrávat melodie nebo vozidlo po lokaci trochu popohnat. Klíčem k postupu je dostatečná dokumentace fauny (i flóry) obývající jednotlivá místa. V každé lokaci, respektive na každé trase, žije zhruba deset až patnáct roztodivných Pokémonů, které fotíte během jejich každodenního života a obyčejných činností. Vtip je v tom, že každý druh nestačí vyfotit jen “tak ňák” jednou. Profesor Mirror po každém průjezdu hodnotí jeden snímek každého Pokémona, který mu vyberete, a uděluje zkušenostní bodíky na základě pózy, velikosti záběru, estetiky pozadí nebo třeba přítomnosti dalších Pokémonů. Každá fotka se pak dělí do čtyř hvězdičkových kategorií, které ale překvapivě přímo neurčují jejich kvalitu, nýbrž činnost, kterou zrovna titulní Pokémon provádí. Snímky s jednou hvězdou tak zachycují nečinné, spící nebo jinak nezajímavé činnosti příšerek, dvě hvězdy třeba dostanete, když se Pokémon zrovna vrhá po potravě a tři nebo čtyři hvězdy získávají zachycení specifického chování. Zívající Torterra? Vybuchující Typhlosion? Cvičící Machamp? Klovající Pikipek? To vše prostě musíte zachytit.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 1499 Kč
  • Základní herní doba: 10-15 hodin
  • Česká lokalizace: Ne
  • Obtížnost: Velmi nízká, nelze “prohrát”
  • Faktor znovuhratelnosti: Vysoký, za lepšími snímky se budete vracet pořád a pořád
  • Bude vás bavit, pokud vás baví: První díl
  • Počet přítomných Pokémonů: 214 napříč všemi generacemi
  • Chybí nějaký extrémně roztomilý?: Ano, Pachirisu
  • Vhodné pro děti: Velmi

Zdánlivě jednoduché hratelnosti tak velká variabilita cílů dodává patřičnou hloubku. Většina Pokémonů po lokacích různě pobíhá a provádí podivné brikule, rozhodně neplatí, že má každá příšera čtyři “režimy”, ve kterých je třeba ji zachytit. I proto ve hře existuje jakási forma nápovědy v podobě žádostí, které na vás kladou kolegové z výzkumné stanice. Ty vždy naznačí, na co byste se měli při příštím průchodu lokací zaměřit. Jednotlivé cesty se navíc s postupným zvyšováním úrovně výzkumu mění, než tedy konkrétní místo prozkoumáte úplně stoprocentně, čekají vás klidně desítky průjezdů doprovázených zběsilým cvakáním spouště. Z původního “teď tady vyfotím každý kámen” se postupně stane “teď tady hodím luminokouli, počkám až se Grookey uklidní a konečně toho Bouffalanta vyfotím, jak jsem chtěl”.

CESTOMÁNIE

Region Lental je tradičně velmi rozmanitý. Začínáte sice v celkem obyčejném zelném parku, postupně se ale podíváte do husté džungle, na pláž, korálový útes, do hlubin oceánu, do pouště, sopky, strašidelného lesa, tajemných rozvalin i zasněžených hor. Většina míst obvykle nabízí více variant, vedle dne se tak do lokací podíváte i za tmy, kdy se Pokémoni chovají jinak, případně se na vás podívají i ti, kteří jsou jinak přes den schovaní. Většina lokací zaslouží pochvalu. Především bublající sopka nebo pestrobarevný korálový útes jsou opravdu pohledné lokality, které ze skromného výkonu Switche ždímají první poslední. Naopak malá výtka zamíří k poušti, která je (bohužel i z principu věci) celkem nezajímavá a barevná skotačící stvoření zde působí dost nepatřičně.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama