nesmrtelny-kult-pana-kmotra
The Godfather Článek Nesmrtelný kult pana Kmotra

Nesmrtelný kult pana Kmotra

Lubor Jarkovský

Lubor Jarkovský

23. 3. 2006 23:05
Reklama

Od knihy k filmu

Nesmrtelný kult pana Kmotra
i Zdroj: Hrej.cz
Kmotr, Godfather, il padrino, označení používané pro mafiánského bosse nebo-li hlavu takzvané rodiny. Otcem slavného literárního Kmotra je spisovatel Mario Puzo, který se ve většině svých knih věnoval problematice mafie a snažil se běžnému čtenáři přiblížit její fungování. Kmotra vydal v roce 1969 a impulsem k jeho napsání se pro něho stalo vyslechnutí několika anekdot o mafiánských organizacích. Román se stal velice rychle populárním a nemohl tedy za žádnou cenu uniknout dokonalému hollywoodskému čichu neustále pátrajícímu po zeleňoučkých dolarech.

Připravovaný snímek se však nezdál společnosti Paramount Pictures, která na něho zakoupila práva, až tak takovou trefou do černého a rozpočet natáčení byl proto dost omezený. Režisér Francis Ford Coppola musel například vystačit s obyčejnými světly pro nasvícení scén, protože nebylo jednoduše peněz nazbyt a profesionální techniku si nemohl dovolit.

Snímek byl uveden do kin v roce 1972 a získal tři Oscary, postupem času se mu samozřejmě dostalo ještě dalších cen kritiky a renomovaných časopisů. Po fenomenálním úspěchu na sebe nenechalo dlouho čekat pokračování, jehož premiéra proběhla už v roce 1974. Do režisérské židle znovu usedl Coppola a před kamerou stanuli Al Pacino, Robert Duvall, Diane Keaton a další, aby si podruhé zopakovali své role. Marlon Brando už se však nevrátil a to ani v malém cameo, s nímž se původně počítalo. Herec se odmítl zúčastnit i jednoho jediného dne natáčení, protože neměl příliš pěkné vzpomínky na natáčení první části. Studio se k němu podle jeho slov nechovalo dobře.

Nesmrtelný kult pana Kmotra
i Zdroj: Hrej.cz

Přestože není druhý díl ságy obecně považován za stejně dobře natočený, z čehož je paradoxně obviňován jeho větší rozpočet, v oscarovém boji byl mnohem úspěšnější než jednička. Z jedenácti nominací dokázal proměnit celých šest ve zlaté sošky a navíc se stal vůbec prvním sequelem, který získal Oscara za nejlepší film.

Na třetí část si mezitím vzniklá fanouškovská obec musela počkat až do roku 1990, protože se Paramount dlouhá léta neúspěšně pokoušel natočit pokračování bez režiséra Coppoly. Za tu dobu vzniklo více jak deset scénářů s leckdy hrůzostrašnými zápletkami, které by zajisté kult Kmotra potopily snad až na dno samotného Bajkalu. Točily se například okolo Michaelova syna Anthonyho zápasícího se americkými tajnými službami, jihoamerickými drogovými králi či dokonce kubánskou vládou. Na mušce měli producenti i řadu režisérů, jmenovitě například Martina Scorseseho či Micheala Manna, ale také Sylvestera Stalloneho, který by ve filmu i hrál. Nakonec se však napsání scénáře ujal opět Coppola a bylo zaděláno na další filmový hit...

Mafie v digitálním věku

Nesmrtelný kult pana Kmotra
i Zdroj: Hrej.cz
Kapitolu samu pro sebe tvoří ve světě Kmotra jeho speciální DVD edice, který byla uvedena na náš trh už před několika lety. Nedávno byla kvůli zájmu spotřebitelů znovu vydána a lze ji tedy bez jakýchkoliv problémů zakoupit. Na internetu se prodává za zhruba patnáct stovek a pro skutečného milovníka kmotrovské trilogie je její koupě prakticky povinností. Proč?

Kolekce obsahuje pět DVD, na nichž se nacházejí kromě filmů i tři hodiny bonusových materiálů, a dodávána je v luxusním černém obalu imitujícím kůži. V něm jsou stylově navržené obaly jednotlivých kotoučů - vyrobeny jsou z tvrdého papíru a na jejich povrchu jsou fotky z filmu a natáčení.

Na prvním disky je vylisován samozřejmě první díl Kmotra doplněný navíc o audio komentář Francise Forda Coppoly. Druhý a třetí jsou věnovány pokračování a nechybí samozřejmě ani komentář. Na čtvrté placce naleznete závěrečnou část trilogie a znovu audio komentář. Patý disk je potom vyhrazen bonusovým materiálům, které opravdu stojí za vidění a nejsou jen propagačními materiály, v nichž by se herci a tvůrci filmů vzájemně chválili za dobře odvedenou práci.

Nyní něco málo k jednotlivým bonusům. Jejich základním kamenem jsou již zmiňované komentáře, které poskytují největší množství informací o natáčení. Coppola v nich například statečně poukazuje na jednotlivé filmařské chyby, kterých si lze při sledování všimnout. Hned druhým nejdůležitějším přidaným materiálem je sedmatřicetiminutový dokument nazvaný Kmotr a jeho rodina. Skládá se z interview a různých záběrů pořízených mezi lety 1970 a 1991. Soustředí se především na postup natáčení, což se o velkém množství podobných dokumentů na jiných DVD říci rozhodně nedá. Zajímavá je určitě i sedmiminutová featuretta Místa natáčení, která divákovi ukáže, kde všude vznikali první dva díly Kmotra. Fanouškům jistě rozproudí krev v žilách třicet čtyři vymazaných scén, které mohou shlédnout. Ke každé je samostatný úvod. Dále se v bonusové sekci nacházejí castingové zkoušky, fotogalerie, rodokmen rodiny Corleonů (dozvíte se v něm například, kdy umřel Michael), pohled za scény, dokumentík o hudbě, storyboardy, alternativní začátek třetího dílu či upoutávka.

Budoucnost Kmotra?

Po úspěchu v kinech se dočkal Kmotr i obrovského úspěchu na DVD, ale sága ještě úplně neskončila. Postavy totiž znovu oživil americký spisovatel Mark Winegardner, který napsal (nedávno i u nás vydaný) román Kmotr se vrací (The Godfather Returns). Přestože se stal titul v Americe bestsellerem, řada pravověrných milovníků Puzova díla ho odsoudila a zavrhla. Winegardner v současnosti pracuje na dalším pokračování, které by se mělo jmenovat The Godfather's Revenge.

 

Nesmrtelný kult pana Kmotra
i Zdroj: Hrej.cz
The Godfather – HREJ! SPECIÁL

Unikátní speciál k herní adaptaci Kmotra! Sledujte videorecenzi, čtěte klasickou recenzi a tématické články, ve kterých se dozvíte úplně všechno! Třeba i to, jak si upéct pravou italskou pizzu...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama