Limbo Článek Nejlepší freeware hry roku 2010

Nejlepší freeware hry roku 2010

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

15. 1. 2011 23:58 4
Reklama

Konec roku a začátek nového se neobejde bez bilancování, zjišťování, co z uplynulých dvanácti měsíců bylo dobré a mělo by se na to vzpomínat, popřípadě, co má být navěky zapomenuto. A už tradičně se začátek nového roku také nese v duchu vyhlášení nejlepší freeware hry roku na serveru Hrej.cz. Stejně jako v letech minulých i letos na mne padla milá povinnost seznámit vás s tím, co se části redakce zabývající se nezávislou scénou líbilo v loňském roce nejvíce, ale na rozdíl od let minulých, kdy bylo vyhlašování veskrze jednoznačnou záležitostí, bylo letos sestavení finálního žebříčku více než složité. Nezávislí redaktoři se totiž setsakra snažili, aby našli své favority a zasadili je do svého individuálního žebříčku. Štěstí, že máme osvědčený matematický vzorec, který zohledňuje nejen pozice v individuálních žebříčcích, ale také četnost výskytu napříč redaktory. Ale dost už prapodivných matematicko-statistických metod, které jako bájný elixír štěstí stojí za výsledným žebříčkem, pojďme se podívat, které že tituly se nám v uplynulých dvanácti měsících líbily nejvíce!

Na sklonku TOP10

Těsně a pouze díky bonifikacím za vyšší četnost umístění se na místědesátém umístila netradiční first person akce Q.U.B.E., která kombinuje prvky FPS a logického rychlíku. Hráč tak v jinak bílém světě musí využívat různobarevných kostek k tomu, aby se dostal do cíle. Platí přitom, že co barva, to jiná vlastnost, takže vymyslet postup k cíli je mnohdy těžší, než se na první pohled může zdát. Devátá příčka patří titulu Every Day The Same Dream, který vzniknul v rámci projektu Experimental Gameplay. Tato zvláštní adventura vsází na velice originální pojetí příběhu, více prozrazovat nebudeme – kdo vyzkoušel, pochopí, kdo ne, nechť tuto chybu napraví. Osmou příčku můžeme přeskočit, neboť na pozici číslo sedm nalezneme hned 2 tituly, které si ve finální verzi žebříčku připisují stejné skóre. Jedná se odalší počin z projektu Experimental Gameplay, plošinovku And Everything Started to Fall, a další plošinovku, tentokráte ze soutěže A Game By Its Cover serveru TIGsource, Under The Garden.

Těsně pod cenným kovem

A spodní polovinu žebříčku, tj. místo šesté, nám symbolicky uzavírá také plošinovka, která tentokráte nese název TEPPOMAN 2. Člověk by až měl pocit, že se na freeware scéně vytváří pouze plošinovky. Inu, co si budeme nalhávat, je jich valná většina, ale když se povedou, jsou stále velmi zábavné. Pokud vám nebude vadit japonština, která se naštěstí objevuje prakticky pouze v hlavní nabídce, takže by jazyková bariéra neměla představovat problém. Posun do první pětky znamená i změnu žánru, vynikající shoot’em up a můj osobní černý kůň zvaný Solace od studentů ze severoamerické univerzity DigiPen obsadil pátou příčku. A nejde pouze o geniální grafické zpracování, ale o psychologický podtext, který dokonale podkresluje atmosféru hry. Vyzkoušejte, nebudete litovat! Pojďme dále, ani velmi populární jméno hlavního hrdiny nestačilo na celkové vítězství. Plošinovka Run Jesus Run a.k.a. The 10 Second Gospelse umístila na krásném čtvrtém místě, důvodů, proč si ji vyzkoušet, je ale mnohem více. Odehrává se totiž v pouhých deseti vteřinách, kdy autor odkazuje na jednotlivé pasáže Bible. V roli samotného spasitele musíte zvládnout vše, co správný Ježíš musí umět, tj. nakrmit hladové, vrátit zrak slepci, napravit chorého, chodit po vodě a tak dále, k čemuž slouží mezerník. Jeho funkce byla autory nazvána příznačně: „Do Jesus things“… ať už jste věřící nebo ateisté, vřele doporučuji si tento kousek stáhnout a skvěle se pobavit, stojí to za to.

Stupně vítězů

Plošinovka sem, plošinovka tam, ale ta na bronzové příčce se velmi vymyká. Třetí místo si odnáší Privates, z boku viděná 3D akce, která představuje zároveň výukový program o pohlavních chorobách. Ano, čtete správně, v Privates se vydáte do míst, která na televizních obrazovkách uvidíte nejdříve po dvaadvacáté hodině, a ještě by vám mělo být osmnáct. Na pořadu dne je boj s humusem typu kapavka či vir HIV, to vše ale v luxusním audiovizuálním kabátku a s geniálními hláškami celého týmu.

Těsně před Privates se na stříbrnou pozici prostřílel favorit Tomáše Krajči Shoot First, roguelike akce, která nás upoutala především svou nekonečnou návykovostí. Může za to parádní retro kabátek, skvělá hratelnost, ale také výtečný kooperativní režim pro dva hráče. A aby toho nebylo málo, místo obligátního meče je hlavní hrdina vybaven pistolí, takže může veškerou havěť kosit pěkně z dálky, muhaha.

Freeware hra roku 2010

Spějeme do finále. Kdysi jsem v nezávislém podcastu prohlásil, že retro hýbe indie scénou, za čímž si stále stojím. Možná i díky tomu jsem nebyl překvapen, když mi z matematických propočtů hodnocení jednotlivých redaktorů vylezl vítěz letošního ročníku redakční indie ankety. Dámy a pánové, nejlepší freeware hrou roku dle nezávislé redakce serveru Hrej.cz se stáváHydorah! Tato vynikající z boku viděná retro akce, kterou na špici svých žebříčků dali Marek Švrkala a Vojtěch Matěna, nabízí šestnáct ukrutně těžkých úrovní, ale s o to lepší grafikou a zejména hratelností. Jednotlivé levely se liší velikostí, často dokonce můžete volit, kudy poletíte a vyhnout se některým místům. Vyhnout se můžete i celým levelům, pro dokončení nenápadného příběhu totiž lze zvolit různé cesty herní mapou. Ale jak prohlásil Marek Švrkala ve své recenzi, do cíle se dostanou jen skuteční fanatici.

Pro ty z vás, kdo mají vše rádi přehledně, ještě uvádíme kompletní žebříček i s dosaženým bodovým ohodnocením.

1. Hydorah, 72 bodů
2. Shoot First, 38
3. Privates, 34


4. Run Jesus Run a.k.a. The 10 Second Gospel, 32
5. Solace, 30
6. TEPPOMAN 2, 29
7. And Everything Started to Fall, 28
7. Under the Garden, 28
9. Every Day the Same Dream, 18
10. Q.U.B.E., 15

Co nás ještě upoutalo

Věřte, vybrat nejlepších deset titulů z toho obrovského kvanta, co během roku vyjde, to je téměř nadlidský úkol. Pokud s námi nesouhlasíte a máte jiné tituly, které byste doporučili ostatním, svěřte se do komentářů, budeme jen a jen rádi. Do desítky se totiž nedostala spousta titulů, ani největší favorit Marka Krále Flood the Chamber,černý kůň Vladislava Buriana Rumble zůstal těsně před branami na jedenáctém místě. Nabídli bychom vám hromadu dalších úchvatných kousků, namátkou madnessMADNESSmadness, Digital: A Love Story, Cut Itnebo The Strange and Somewhat Sinister Tale of the House at Desert Bridge. Skvělé hry se urodily i ze semestrálních prací na univerzitě Digipen, vedle již zmiňovaného Solace jsou to například Y-Soul, Subsonic nebo Starfall: Alyssa's Adventure. Mohl bych pokračovat ještě na další stránku a těžko bych nacházel dna, takže raději skončím a nechám to na vás, aby z tohoto článku nevznikl nudný telefonní seznam.

Na nezávislé scéně vznikl také fenomén zvaný Minecraft, konečně vyšel Super Meat Boy, který je opravdu tak super, jak se čekalo. Z českých luhů a hájů nás potěšilo vydání titulu PacIn: Nermessova Pomsta, dále nesmíme zapomínat na Limbo, VVVVVV,Max and the Magic Marker, Puzzle Bots, Bejeweled 3,a tak dále, a tak dále…

Toť pravidelný výroční článek s vyhlášením výsledků ankety o nejlepší freeware hru roku podle autorů nezávislé redakce serveru Hrej.cz. Doufáme, že se nám podařilo zaujmout a případně přimět k vyzkoušení některého z titulů nejen top desítky, neboť se jedná o opravdové perly. Doufáme, že rok s jedenáctkou na konci bude minimálně stejně tak plodný, jako byl ten minulý. A až přijde ten obávaný rok 2012, budeme tu zde, abychom vám opět shrnuli to nejlepší, co rok přinesl. Takže tedy, do roka a do dne…

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama