Toy Golf Recenze Nedělní siesta - Toy Golf

Nedělní siesta - Toy Golf

Lucie Štolcová

Lucie Štolcová

11. 11. 2006 23:46
Reklama

Pokud si myslíte, že na golf potřebujete spoustu místa, svého osobního nosiče holí a vypiplaný trávník, nemáte tak docela pravdu. Existuje i méně náročná verze tohoto elitního sportu, jenže minigolf už tady v počítačové podobě párkrát byl. S hravým a celkem originálním nápadem přišli Ninai Games/Fathammer, když představili Toy Golf. Místo rozlehlého zámeckého parku pokoj, místo jezírka s labutí výlevka od dřezu a místo staletého dubu stará teniska.

Dostanete se na devět míst v domě, od garáže přes kuchyň až po střechu. V každé místnosti jsou rozestavené věci tak, že vytváří hrubou trasu, po které byste měli míček vést, ale narozdíl od pravého minigolfu není cesta od startu k cíli pevně ohraničena, takže míček vám může spadnout ze stolu nebo se zakutálet do místa odkud ho budete dlouho dostávat pryč. Nehrozí vám tedy příliš vytuhnutí u hry a znuděné klikání kamkoli myš sjede. Výborná je také možnost podívat se na nastalou situaci z ptačí perspektivy. Jak? Bylo by báječné napsat, že s touto funkcí budete hned na začátku seznámeni. Jenže ouha. Návod jaksi chybí. Jasně, ovládání není tak zapeklité, aby se musel ke hře přikládat devítidílný manuál. Vlastně je úplně triviální. Ale stalo se slušností i v těch nejjednodušších hrách zmínit co a jak.

Ale zpět - skončili jsme u ptačí perspektivy. Pravým myšítkem se dostanete nad míček, ale jen lehce, což ve většině případů nevadí, ale při střelách na delší vzdálenost je cíl mimo monitor bez možnosti oddálení nebo přiblížení a lepšího shlédnutí prostoru. Škoda a bohužel ne jediná. Sílu střely ovládáte myšítkem levým nebo mezerníkem. Ve chvíli, kdy se jednoho z těchto tlačítek dotknete, začne se síla úderu okamžitě zvyšovat, aniž by šla následně snížit, když budete chtít odpálit něžně a s citem. Dvakrát měř, jednou řež, říká lidová moudrost a teta Kateřina ze Saturnina. V tomto případě má svatosvatou pravdu.

Přes všechny tyto drobné vady na kráse, na které si časem zvyknete, si stejně Toy Golf můžete užít. Prostředí je příjemné a nápadité a dostat míček do jamky a nepřekročit určený počtu odpalů je poměrně velká výzva. Obtížnost kol vám bude možná zpočátku připadat nastavena příliš vysoko, ale po chvíli hraní si zvyknete a budete lépe zvládat odhadnout vhodnou sílu i směr odpalu. I nadále se ale budete muset pořádně snažit.

Pokud hrajete sám (můžete hrát i multiplayer), účastníte se celkem tří soutěží o pohár. Ve chvíli, kdy projdete všemi místnostmi s minigolfem během první soutěže a zahájíte druhou, možná vás bude trochu mrzet, že se hraje ve stejném domě, ve stejných pokojích a dokonce i se stejným rozestavěním. Bylo by příjemné jít si zahrát třeba k sousedům s úplně jiným vkusem a věcmi, protože je fajn všímat si mezi jednotlivými odpaly výborně propracovaných detailů v okolí (můžete například sledovat, kde všude je zakomponovaná reklama na Nanai Games a nebo co měl majitel domu k snídani). Jednotlivé šampionáty se dokonce neliší ani náročností jednotlivých kol a počet maxima úderů má bronze cup nastaven stejně jako gold cup. Jediné, v čem je rozdíl je počet kol. Bronze cup je pouze o třech, silver cup má šest a gold cup konečně devět.

Tato až příliš velká shodnost všech pohárů může po čase nudit, což je veliká škoda vzhledem k tomu, jak Toy Golf vypadá a s jakým nápadem přišel. Po grafické stránce je výborně provedený až by srdce zaplesalo. Všechno je samozřejmě trojrozměrné a s dobře vypracovanými povrchy materiálů. Míček se pohybuje správně podle všech fyzikálních zákonů a Isaac Newton se nemusí obracet v hrobě. Hudba není špatná a obtížnost perfektně trefená. Takže proč toho jenom autoři nevyvinuli víc?

Cena plné verze: 19,99 USD
Stáhněte si zkušební verzi

Toy Golf
Windows PC

Verdikt

Shrneme-li Toy Golf, musíme říct, že je výbornou hříčkou a hravou variantou na jinak poněkud suché golfové hry. Drobné chybičky autorům odpustíte ve chvíli, kdy si na ně zvyknete. Toy Golf je jako jednohubka, která vás namlsá, ale úplně nenasytí.

Co se nám líbí a nelíbí?

Příjemná grafika a zvuky, dobře trefená obtížnost, nezvyklý návrh jamek.
Nedostatek hratelných úrovní, na začátku chybí informace o ovládání.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama