TangleBee Recenze Nedělní siesta - TangleBee

Nedělní siesta - TangleBee

Lucie Štolcová

Lucie Štolcová

13. 1. 2007 23:08
Reklama

Schválně se teď zkuste zamyslet a spočítat hry, ve kterých hraje hmyz hlavní roli. Možná si vzpomenete na postarší, nicméně stále výbornou adventuru Bad Mojo, kterou hrajete ze švábí perspektivy nebo na perfektní sedmitečné TumbleBugs, ale jinak? Proti různým jiným zvířátkům, dortům a prachobyčejným trubkám, kartám nebo kamenům nemá v indie hrách hmyzí říše šanci. Je sice asi fakt, že zakoupit hru o švábovi nemusí být každému zrovna po chuti, s anakondou, ač virtuální, bych si také nehrála, ale uznejte, že není hmyz jako hmyz a je možné najít celkem sympatickou a pěknou šestinohou potvůrku. Marně přemýšlíte jakou? Smart Melon studio hledalo, až našlo. A je to – včela.

TangleBee vás ze začátku zrovna nedostane, možná dokonce vůbec. Hraní je příliš poklidné a snadné, čekání mezi jednotlivými koly zase moc dlouhé a kytarová smyčka doprovázející poletování včel na obrazovce vás přestane bavit už po pěti minutách. Bez většího zájmu jsem hru téměř hned vypnula. Jak je však z hodnocení patrno, dala jsem buclatým čmelám nakonec šanci. Pustila jsem si vlastní hudbu a tu herní vypnula (což doporučuji všem), překonala několik nudnějších kol a pak si konečně mohla užít tuto ryze relaxační hru. A musím říct, že není tak nezáživná, jak vypadá zpočátku.

Všechna kola se odehrávají na plástvi medu. Přiletí několik včelek, rozestaví se podél obrazce, který je uprostřed, a můžete začít hrát. Včely jsou mezi sebou propojeny různě zkříženými linkami a vaším úkolem je přesouvat včely tak, aby některé z nich utvořily minimálně trojúhelník a aby linky tohoto útvaru nebyly žádnou jinou linkou překříženy. Pokud se vám povede takto najít včely, které jsou mezi sebou propojeny, a vyčleníte je z chumlu ostatních, mohou odletět. Rozmotávání šmodrchanice pak pokračuje tak dlouho, dokud nedostanete všechny včelky do domečku. V počátečních kolech zachraňujete kolem pěti šesti včel, s každým kolem se však můžete těšit na nový přírůstek, což znamená i složitější a nepřehlednější situaci. Rozmotávání takových pětadvaceti včel a linek mezi nimi je už poměrně zapeklité a z počáteční šmodrchanice se stává spíš gordický uzel.

Na vyřešení situace máte vymezený čas, ale nemusíte se bát, že by byl příliš krátký. To, co vám situaci zkomplikuje, je pavouk, který se čas od času spustí a některou z včelek omotá pavučinou. Jeho úlovek ještě můžete zachránit, nevýhodou ale je, že se včelím smotcem nemůžete hýbat. Jak si pak poradíte třeba s pěti nepohyblivými a třemi pohyblivými včelami je už jen na vás. Také na vás čekají mezihry, ve kterých je jedinou pointou pohybovat jednou včelou po plástvi tak, aby proběhla přes všechna políčka obrazce ve středu šestiúhelníku a vyhnula se přitom všem pavoukům, kteří se kinklají přes obrazovku. Přestože je toto kolo zajímavým oživením, arachnofobikům ho snad nedoporučuji (a naši redakční Pavlové by jistě souhlasili).

TangleBee kromě tohoto herního módu, který má mimochodem neskutečně mnoho (přes 400) kol, nabízí i jiné modifikace. Najdeme zde obvyklou dětskou nebo nikdy nekončící verzi, ale i puzzle, které stojí za krátkou zmínku. Zatímco v klasické hře včely osvobozujete postupně, zde musíte všechny nastavit do obrazce, ve kterém se nebude žádná z linek křížit. Provětrejte mozkové závity, tady je budete vážně potřebovat.

Zábava, kterou TangleBee přináší, má sice své chyby na kráse a je pravda, že hudbu si pravděpodobně dodáte radši sami a ani doba čekání nebo organizace dalších možných kroků po dohrání kola není úplně ideální, ale přesto je celkem dobrým doplněním repertoáru vašich her o logickou a poklidnou hříčku, u které si můžete výborně odpočinout.

Cena plné verze: 19,95 USD
Stáhněte si zkušební verzi

TangleBee
Windows PC

Verdikt

Pokud si chcete nenáročně odpočinout, máte rádi logické hříčky, ale zároveň vám nevyhovuje časový stres logických rychlíků, TangleBee je pro vás ideální hrou. Sice si budete muset na některé věci zvyknout a některé upravit, ale na krátké večerní odreagování plně postačí.

Co se nám líbí a nelíbí?

Příjemné provedení, pět variací na včelí téma (dětská, nekonečná, puzzle...), žádný stres při hraní.
Hudba (ani mantra Hare Kršna nevymývá mozek rychleji), nezvykle dlouhé čekání po dohraném kole.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama