AquaPark Recenze Nedělní siesta - AquaPark

Nedělní siesta - AquaPark

Lucie Štolcová

Lucie Štolcová

9. 12. 2006 23:33
Reklama

Pomalu se blíží doba Vánoc, což se nám výzdoby obchodních domů snaží dát najevo tradičně už od konce prázdnin, a tak všichni začínáme pozvolna přemýšlet nad dárky, ozdobami na stromek a jestli se zvládneme týden před Štědrým dnem nekoupat a uvolnit vanu kaprovi. Většina z nás své myšlenky dotáhne do konce a zrealizuje je, takže nakonec pod nazdobeným stromečkem dárky budou a ryba se zúčastní slavnostní večeře. Nevím jak vy, ale já kapra sice uznávám jako tradiční vánoční záležitost, nicméně skloněna nad nedostupnou vanou jsem si vždycky říkala, že není zrovna synonymem pro zábavnou rybu. Do rukou se nám naštěstí dostala hra, ve které je zábavných ryb spoustu, a tak si můžete týdenní čekání na koupel zpříjemnit u počítače.

Aquapark spadá do klasického žánru „klikni na co můžeš“, dokáže vás potrápit v některých kolech i po strategické stránce, ale hlavně jde o docela normální relax (předem se omlouvám za opětovné použití tohoto slova) v zábavném provedení. Vraťme se ale úplně na začátek. Čeká na vás úkol pochytat co nejvíce ryb, kterými nebudete plnit vanu, ale největší aquapark na světě. Na lov jste vybaveni jakousi heliovou pistolí, která dokáže rybu chytit do bubliny a poslat ji přímo na hladinu, kde neustále projíždí sem a tam loď. Do té se rybka v bublině musí trefit, aby byla skutečně ulovena. No a právě v tom je zapeklitost hry. Je pravidlem, že čím cennější rybku chcete, tím pomaleji stoupá k hladině a tím víc helia na výlov spotřebuje nehledě na to, že loď, do které se má trefit, buďto jezdí velmi rychle nebo je alespoň tak malinká, že ji ve většině případů mine. Jde tedy o to, mít správné rybářské oko, které odhadne nejlepší moment na zásah heliem.

Slíbila jsem spoustu ryb. Během některých kol se vám po monitoru budou honit až tři druhy, tedy i tři loďky a do toho ještě rejnoci, ďasové a sépie, které ulovit nejdou a budou jen komplikovat situaci propichováním heliových bublin nebo vypouštěním inkoustu. Na celé hře jsou zřejmě nejlepší bonusy. V každém kole jsou jiné, dostáváte je náhodně a jsou mezi nimi například heliové bomby, budík na přidání času, rychlejší stoupání ryb k hladině, ale i takové specialitky jako disko na dně moře (ryby se zastaví a trsají na hudbu, kterou pouští chobotnice) nebo ryba-femme fatale, ke které se všechny ryby srotí a zamilovaně na ni koukají (ano, mají i srdce místo očí). Bonusy jsou prostě báječné, ale Aquapark není z her, které by bez nich byly úplně nezáživné. Zcela běžně pracujete s proudem vody nadnášejícím bubliny rychleji, nebo s časovým limitem běžně nastaveným na dvě minuty a čas od času jen na patnáct sekund.

Hudebně počítejte spíš s průměrem. Vzhledově vás pak čekají ryby sice nikterak provedením originální – optimisticky buclaté jako z filmu Hledá se Nemo – ale celkem nápaditě vypiplané nejen v bonusových situacích (například hned úvodní menu obsahuje hned několik dobrých nápadů, které se vám určitě budou líbit). Obtížnosti se nedá snad nic vytknout, v celkových sedmdesáti kolech se střídá porůznu, takže někdy budete mít co dělat, další kolo si zase odpočinete… A totéž vlastní platí o celém AquaParku. Je to vyvážená, velmi dobře hratelná indie hra, kterou si může zamilovat prostě každý a rozhodně stojí za pokus.

Cena plné verze: 19,95 USD
Stáhněte si zkušební verzi

AquaPark
Windows PC

Verdikt

Opravdu příjemné a originální překvapení. AquaPark se velmi dobře hraje, je roztomilý a přitom vás dovede vcucnout na dlouhé hodiny. Ukázková indie hra, která není přehnaně náročná, a přesto vás vede k překonávání sebe sama.

Co se nám líbí a nelíbí?

Zábavné provedení, spousta originálních bonusů, možnost lepšit si skóre i po dohrání.
Po dlouhém hraní před sebou uvidíte ještě několik hodin spoustu barevných puntíků s očima. Neškodil by další herní mód.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama