Nádherné, ručně kreslené neoficiální příručky klasických her nakonec nevzniknou. Nintendo je zatrhlo
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Nádherné, ručně kreslené neoficiální příručky klasických her nakonec nevzniknou. Nintendo je zatrhlo

Nádherné, ručně kreslené neoficiální příručky klasických her nakonec nevzniknou. Nintendo je zatrhlo

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

6. 9. 2021 16:42 2

Pokud jste fanoušky klasických titulů, možná jste zaznamenali tvorbu Philipa Summerse, talentovaného umělce, který ručně malovanými kousky vzdává hold kultovním titulům v čele s Controu, Metroidem, Zeldou nebo Ninja Gaiden. Právě zmíněné čtyři tituly měly dostat neoficiální příručku s úžasnými kresbami a na Kickstarteru komunita autorovi vyjádřila obří podporu. Tak trochu očekávaně ale zakročilo Nintendo.

Reklama

  • Nintendo zatrhlo kickstarterovou kampaň projektu Hand-Drawn Game Guides
  • Autor plánoval vydat krásné, ručně kreslené průvodce klasickými tituly
  • Komunita na ně přispěla více než 320 tisíc dolarů

Summers na svůj projekt Hand-Drawn Game Guides sháněl skrze Kickstarter 20 tisíc dolarů (v přepočtu zhruba 420 tisíc korun). Více než 4700 podporovatelů mu ale na trojici knih přislíbila přes 322 tisíc dolarů (zhruba 6,9 milionu korun). Knihy měly obsahovat podrobné průvodce jednotlivými kultovními tituly s jejich nejobtížnějšími misemi, tipy a triky pro lehčí průchod hrou nebo podrobnými analýzami nepřátel, vybavení či světů.

Nádherné, ručně kreslené neoficiální příručky klasických her nakonec nevzniknou. Nintendo je zatrhlo
i Zdroj: Hrej.cz

O obsah jde v tomto případě spíš až na druhém místě, prim totiž hrají krásné, ručně vytvořené kresby s různými styly i specifickou atmosférou. Summers v tomto ohledu přiznával, že jde hlavně o nostalgický výlet do doby, kdy ho hry okouzlily. Do doby, kdy jste se v případě problémů museli spolehnout na různé, často velmi obsáhlé průvodce. A pokud nebyly po ruce, hráči často tvořili vlastní průvodce, encyklopedie a atlasy dopodrobna rozebírající různé oblíbené hry.

Summers přímo v popisu na Kickstarteru opakovaně upozorňuje na to, že nejde o žádný oficiální výtvor a projekt nepodlehl schválení ze stran držitelů autorských práv. Bylo tedy jasné, že jde o velmi hazardní krok. Nakonec si právníci Nintenda, notoricky známi pro přísné potírání neoficiálních projektů souvisejících s hrami společnosti, posvítili i na něj, a včera byl nucen kampaň zrušit. Přispěvatelům by měly být finance vráceny zpět na účet. 

„Jistěže jsem zklamaný, ale naprosto chápu, proč se tak stalo. Je to v pořádku. Nejsem naštvaný,“ přiznal v oficiální zprávě.

Na druhou stranu doplňuje, že nad průvodci úplně nezlomil hůl a teprve v příštích dnech se dozví, zda by nešlo v práci nějakým způsobem pokračovat. Dokázal by se teoreticky domluvit s držiteli práv a vydat je oficiální cestou?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama