Na Startovači můžete podpořit vznik digitálního archivu časopisu Level
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Na Startovači můžete podpořit vznik digitálního archivu časopisu Level

Na Startovači můžete podpořit vznik digitálního archivu časopisu Level

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

19. 10. 2021 12:05

Před 25 lety se na české herní scéně objevil časopis, který ji ovlivňuje dodnes. Postupem času mezi českými hráči Level vykrystalizoval v jednu ze dvou možných variant papírového měsíčníku o hrách. Za ta léta se doba hodně změnila, před sedmi lety se ale do pokračování tradice pustila na vlastní pěst parta bývalých (šéf)redaktorů a k dvacátým pátým narozeninám časopisu nadělí digitální archiv. Jeho vznik můžete podpořit i vy.

Reklama

  • Současná redakce časopisu Level plánuje vznik profesionálního digitálního archivu
  • Na Startovači na něj už vybrala téměř 200 % požadovaných financí

V současnosti už světlo světa spatřilo 314 čísel ve kterých se objevily tisíce recenzí, stovky rozhovorů, víc než tisíc témat a přispělo do něj 162 autorů. Level byl také léta úzce spojený s Hrej, jeho historický vliv na českou herní scénu je i v tomto kontextu důležitý.

Současný tým autorů se spojil s plzeňskou firmou EXON, která se specializuje na digitální archivaci dokumentů a textů. Digitální verze Levelu by tedy měla být profesionálně zpracovaná a nabízet i různé formy vyhledávání a třídění. Díky tomu bude zajímavá nejen pro čtenáře hledající špetku nostalgie, ale také akademiky, vývojáře a další osoby, které archiv využijí k praktickým účelům.

Kampaň na Startovači redakce spustila především proto, aby zjistila, zda je o archiv vůbec zájem. A zájem skutečně je, za zhruba 24 hodin od spuštění totiž fanoušci Levelu přislíbili 261 tisíc korun a splnili tak i první dodatečný cíl. Základním cílem byl samozřejmě vznik archivu s možností vyhledávání podle názvů her. S metou 220 tisíc korun se ale dočkáme i archivu s pokročilým vyhledáváním dle textových řetězců a digitalizace oblíbených Level DVD. V současnosti také v kampani číhá třetí cíl. Po dosažení 400 tisíc korun vznikne knižní sbírka všech důležitých rozhovorů s osobnostmi herního průmyslu. Je o co stát, Level za svou historii vyzpovídal Petera Molyneuxe, Warrena Spectora, Johna Romera a další.

Kampaň samozřejmě nabízí celou řadu úrovní příspěvku. Za symbolickou stovku dostanete jedno starší papírové číslo “nového” Levelu (tedy od roku 2013). Od tří stovek získáte omezený přístup do digitálního archivu, u vyšších částek i s různými bonusy. Za 2500 korun získáte doživotní přístup do archivu. Ve vyšších tierech samozřejmě nechybí exkluzivní odměny jako jsou večírky s redakcí nebo vydání vlastní recenze i s editací redakce. Jistý šťastlivec už vykoupil ultimátní odměnu v podobě dovážky smaženého kuřete od Ondřeje Průši.

Archiv bude později přístupný i bez přispění v kampani, zatím ale není jasné jakým způsobem.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama