Na procházce v Night City
i Zdroj: Hrej.cz
Cyberpunk 2077 Článek Na procházce v Night City

Na procházce v Night City

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

8. 12. 2020 13:30 2
Reklama

Naposledy jsme si řekli něco k historii světa, nyní konečně navštívíme Night City. Město se totiž skládá hned z několika čtvrtí, které se od sebe výrazně liší. Bohaté centrum je sídlem korporací, člověk zde narazí především na dobře placené manažery a nadšené turisty. Stánky s rychlým občerstvením jsou sice na každém rohu, párek v rohlíku zde ale stojí malé jmění.

Opačná situace je na periferiích, kde o kus žvance bojují příslušníci té nejnižší sociální vrstvy. A právě zde se asi nejvíce kumulují kriminální živly. Nelegální činnost je pro mnohé jedinou šancí, jak si vydělat nějaké peníze, protože sehnat zde slušně placenou práci, to se jen tak někomu nepoštěstí.

Pojďme si tedy udělat takovou malou procházku futuristickým městem. Rozhodně stojí za to, protože právě Night City se totiž bezesporu zařadí mezi ty nejzajímavější metropole, které ve světě videoher vznikly.

Na procházce v Night City
i Zdroj: Hrej.cz

WATSON

Na procházce v Night City
i Zdroj: Hrej.cz

Městských částí je hned několik, my začneme ve Watsonu. Ten byl kdysi ideálním místem pro slušný a pohodlný život. Když se ale do města vrátila korporace Arasaka, vystrnadila všechny konkurenty, kteří se zda starali o rozvoj, což Watson výrazně poznamenalo. Místní přišli o práci, z prosperující části Night City se stala chudinská čtvrť.

Součástí čtvrti je Little China, která přímo navazuje na centrum. Ve čtyřicátých letech šlo o prestižní místo, jemuž dominovaly mrakodrapy a moderní kliniky pro zájemce o drahé augmentace. Později se sem nahrnuli migranti z Asie, což souvisí s dnešním přelidněním. Jde ale o skvělé místo, kam milovníci asijské kuchyně s radostí zajdou na Bun Bo Nam Bo. A právě zde také bují ilegální gambling.

Podobného rázu je i Kabuki. Zde se nachází oblíbené tržiště, kde se dá sehnat prakticky vše, od použitých implantátů, přes drogy, až po nelegální braindance nahrávky. V jednom ze zdejších sklepů je navíc možné nechat si zakoupené augmentace nechat nainstalovat, velmi levně, ale bez záruky.

KDYŽ MOZEK TANČÍ

Nejpopulárnější kratochvílí roku 2077 je bezesporu Braindance, evoluce virtuální reality, která se odehrává přímo v hlavě konzumenta. Digitální nahrávky jsou streamovány přímo do nervového systému, člověk zažívá vše, co aktér dané nahrávky, vnímá, co cítí a co si myslí, může dokonce procházet dostupné vzpomínky.

Na procházce v Night City
i Zdroj: Hrej.cz

Na trhu jsou nahrávky různého typu, od erotických filmů, po každodenní záznamy ze života slavných osobností. Konzumenti jsou tedy daleko blíže ke svým oblíbeným celebritám, protože se jimi v podstatě stávají. Zde se objevuje velké riziko v podobě disociativní poruchy identity, kdy je člověk přesvědčen, že právě on je osobou zachycenou na nahrávce. Braindace však působí celou řadu daleko běžnějších problémů, jde například o nedostatek pohybu, špatné stravovací návyky, sociální izolaci. V pozdější fázi se projevuje typická závislost a s ní spojený nezájem o každodenní život, což mnohdy vede k sebevraždám.

Northside Industrial District se asijskému stylu vymyká. Člověk zde potká povětšinou opuštěné fabriky, pohrobky zkrachovalých byznysů. Pár firem se ale udrželo nad vodou. Zaměstnávají zdejší rezidenty, kteří den co den vyhlíží konec vlekoucí se šichty, aby se mohli alespoň na pár hodin prospat, než znovu zazvoní budík. Operuje zde také nechvalně proslulý gang kyborgů, jemuž je lepší se vyhnout.

Nesmíme opomenout ani nábřeží. To si uzurpuje Arasaka. Po moři do místních skladů pravidelně připlouvá cenné zboží, nejčastěji jde o poslední výdobytky moderní technologie, například o autonomní roboty. Zboží je následně distribuováno k dalším subjektům ve městě. Často ale na místo určení nedorazí, jelikož na konvoje pravidelně číhají banditi. I proto hlídají areál autonomní obranné systémy, k nimž by se nepovolané osoby rozhodně neměly přibližovat.

WESTBROOK

Na procházce v Night City
i Zdroj: Hrej.cz

Zatímco po bytečku ve Watsonu by asi nikdo příliš netoužil, Westbrook je považován za jednu z nejlepších čtvrtí v Night City. Jde o místo určené pro movitější obyvatele města, typicky pro vysoce postavené zaměstnance velkých korporátů. Čtvrť byla přitom významně poškozena jaderným výbuchem, o němž se zmiňovalo historické okénko. Mrakodrapy ale byly postaveny znovu.

Nejnavštěvovanějším místem je patrně Japantown. Zde se totiž jen hemží nadšení turisté, kteří musí nutně pořídit fotografie místních památek a navštívit chrám Shinto. Je zde zároveň mnoho barů, restaurací a hotelů, kde to žije hlavně po setmění. Divoké chlastačky jsou na denním pořádku, právě zaměstnanci zdejších firem si po stresující osmičce v kanclu potřebují trochu vyčistit hlavu. Několik podniků patří gangu Tyger Claws. V nich si zákazníci nedovolí tropit alotria, protože zde existuje nezanedbatelná šance, že by se nemuseli dožít rána.

Charter Hill muselo být znovu vybudováno v podstatě od základů. Jde o prestižní místo pro úspěšné zaměstnance úspěšných firem, kteří se ale ani tak nedokážou spokojit s tím, co mají. Ve společenském žebříčku by se rádi vyšplhali ještě o kousek výš, ideálně do North Oak, exkluzivní rezidence, kde už se člověk nemusí bát agresivních gangsterů a dalších život otravujících chuligánů. Právě zde žijí ředitelé společností, vysoce postavení manažeři, bankéři, populární muzikanti a další celebrity. Místní ochranka smetánku pečlivě hlídá, jen tak někoho sem nepustí.

CENTRUM

Na procházce v Night City
i Zdroj: Hrej.cz

Pomalu se dostáváme k samotnému centru města. Nyní by asi nikdo nepoznal, že jde zároveň o epicentrum výbuchu jaderné hlavice. Vše bylo znovu postaveno, ať už jde o mrakodrapy nebo hospody, stripkluby a obchůdky, které je v těsnosti obléhají.

Právě Corpo Plaza symbolizuje sílu a nezávislost místních firem na politickém dění mimo Night City. I nyní zde sídlí megakorporace Arasaka a Militech, jejichž rivalita způsobila celosvětový kolaps a také jadernou katastrofu. Důležité pohlaváry hlídají po zuby ozbrojení zaměstnanci bezpečnostních agentur, na pořádek dohlíží i příslušníci policejního oddělení.

V okolních ulicích už je trochu veseleji. Po věčně ucpaných silnicích korzují taxikáři, na každém rohu stojí nějaký stánek rychlého občerstvení, nablízku jsou i hotely. Návštěvníci se ale musí připravit na poněkud vyšší ceny. Jsou ostatně v centru.

HEYWOOD

Na procházce v Night City
i Zdroj: Hrej.cz

Charakter čtvrti Heywood se mění, čím více se turista vzdaluje centru. Výškové budovy a udržované parky Wellsprings velmi rychle vystřídá klasické předměstí, kde jsou baráky daleko menší a na první pohled mnohem dostupnější.

Součástí Heywoodu je také Glen, místo, kde úřadují městští zastupitelé. Právě zde se totiž nachází radnice. V okolí jsou hezké parky, místní budovy jsou však už znatelně ošklivější. Dalo by se říct, že slouží jako sociální bydlení pro občany v nouzi. Na zatoulané turisty zde číhají gangsteři, příležitost k přivýdělku je zkrátka potřeba pevně chytit za pačesy.

Nejchudší částí Heywoodu je však Vista Del Rey. Grafitty napoví, že právě zde operují Valentinos a další gangy, mezi nimiž často dochází k soubojům o teritorium. Možná nejde úplně o válečnou zónu, na výlet s rodinou je ale asi lepší vybrat jinou destinaci.

SANTO DOMINGO

Na procházce v Night City
i Zdroj: Hrej.cz

Východně od Heywoodu se nachází jedna z nejstarších čtvrtí – Santo Domingo. Jen o chlup unikla zničujícímu výbuchu. Budovy ale neodolaly záměrům investorů, kteří dvakrát neváhají, než se je rozhodnout poslat k zemi. Firmy místní pozemky s radostí skupují, přestože nemají jasno, zda na místě vůbec něco postaví. Investice do půdy se ale vyplatí v každé době. Pozemky jsou často pod dohledem ozbrojených složek, o konflikty zde rozhodně není nouze. Ozbrojencům asistují droni, kteří pečlivě monitorují okolí.

Neustálé budování je typické pro část Arroyo, právě zde se staví další obytná čtvrť. Místu ale dominuje především atomová elektrárna, která zásobuje Night City elektrickou energií. Aby toho nebylo málo, coby kamenem dohodil se nachází městská skládka. Operuje zde navíc vlastenecky založený 6th Street gang, ochranka má tedy zbraně neustále odjištěné.

Do čtvrti patří také Rancho Coronado. Zde žijí hlavně dělníci dojíždějící na nedaleká staveniště. Rancho Coronado je soběstačné místo, i zde se najdou bary, školy, obchody a parky. Je zde dokonce zbudována stanice metra, takže se místní velmi rychle dostanou do centra. Ač to tak na první pohled nevypadá, právě zde si lidé žijí daleko lépe, než v jiných čtvrtích.

PACIFICA

Na procházce v Night City
i Zdroj: Hrej.cz

Ještě před poslední válkou chtěli investoři ze čtvrti Pacifica vytvořit destinaci určenou pro ždímání peněz z turistů. Megalomanský projekt měl zároveň podpořit chudou jižní část města. Kvůli válečné vřavě a s ní spojené nejistotě se však projekt nikdy nezrealizoval. Vlády se tedy chopili Voodoo Boys.

Gang jasně odmítl druhý pokus o realizaci projektu. S policisty se okamžitě pouštěli do konfliktu, ve čtvrti docházelo k častým nepokojům. Rada města se tedy rozhodla odvolat policii a místo opustit. Nestará se tedy o fungování místních služeb, vše mají v režii gangy. A podle toho to zde také vypadá.

Pacificu žádný rozumný člověk nenavštíví. Pokud by někdo přeci jen toužil obdivovat krásy zdivočelé země, měl by se nejprve s gangy spřátelit.

Na procházce v Night City
i Zdroj: Hrej.cz

Během procházky jsme si řekli, kam je lepší nestrkat nos. Riziko návštěvy jistých míst ve světě Cyberpunku výrazně zvyšují především gangy operující na daném území. A právě o nich si více řekneme v příštím článku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama