na-hrace-zautoci-ctyrjadro-intelu-cena-pres-20-000-kc
Článek Na hráče zaútočí čtyřjádro Intelu. Cena? Přes 20 000 Kč.

Na hráče zaútočí čtyřjádro Intelu. Cena? Přes 20 000 Kč.

Ondřej Grym

Ondřej Grym

21. 9. 2006 22:30 2
Reklama

V prosinci totiž technologický gigant Intel přislíbil uvést čtyřjádrového macka do stolních systémů. Firma se nechala slyšet, že za to vděčí velmi dobré výtěžnosti nových jader. Vydání internetového deníku eWeek z prvního zářijového týdne dokonce soudí, že nás v tuto chvíli dělí od příchodu quadcore na trh přibližně osm týdnů. Šéf Intelu Paul Otellini, který se k tomuto tématu vyjadřoval začátkem prázdnin, byl poněkud pesimističtější – uvedl, že se čtyřjádro dostane k prvním zákazníkům až v samém závěru roku.

Na pár týdnech, které oddálí či naopak přiblíží multicore počítačovým sestavám, až tak nesejde. Hlavní je, že Intel mohutně na vývoji Kentsfieldu, jak je toto čtyřjádro v hantýrce nazýváno, zapracoval a dokázal jej tak připravit o několik měsíců dříve, než se předpokládalo. Původní roadmapy Intelu počítaly s uvedením Kentsfieldu až někde na konci prvního čtvrtletí příštího roku.

Intel je zatím na podrobnější informace o novém čipu poměrně skoupý. Roušku nad Kentsfieldem se však již poodhalit podařilo. Předpokládá se, že ranný produkt, který se dostane v prosinci do ceníků, nabídne uživateli kromě čtyř výpočetních jednotek také kmitočet rovný 2,66GHz a 1066MHz sběrnici. Procesor pracuje se sekundární vyrovnávací pamětí o velikosti 4 nebo 8 MB.

Quadcore – kdo jej dnes chce?

A komu je vůbec tento ultra-výkonný (uvidíme časem) procesor určen? Intel tvrdí, že mikročip míří mezi hráče a nadšence do výpočetní techniky. Druhá kategorie je pravděpodobnější, protože zatím není jasné, kdy první multicore významněji ocení gameři počítačových her. Programů optimalizovaných pro čipy s více jádry sice stále přibývá, jenomže až tak slavné to není. V řadě aplikací totiž Kentsfield s vysokou pravděpodobností (která se rovná téměř jistotě) vykáže nižší výkon než dvoujádroví konkurenti s vyšším taktem. Je to způsobeno tím, že řada programů stále nebyla optimalizována pro více jader, a dokáže proto využívat síly pouze jednoho z nich, kdy samozřejmě výrobek byť s menším počtem jader, ale s vyšší frekvencí, pracuje rychleji než multicore s kmitočtem nižším.

„Problémy“ tak bude mít Kentsfield například se starším dvoujádrovým kolegou na bázi architektury Intel Core 2 Extreme (X6800) s kmitočtem 2,93GHz a to se nebudeme raději ani zmiňovat o 3,20GHz čipu... Intel však samozřejmě postaví quadcore na pomyslnou přední příčku svých procesorů – tedy prohlásí o něm, že je papírově mezi jeho desktopovými čipy nejrychlejší.

Přestože si Intel pospíšil a chystá se zaplavit trh vlastními quadcore, nepovažují lidé z AMD tyto čipy za „pravé“. Intelovy produkty totiž podle nich nejsou pravými čtyřjádry. Sestávají se ze dvou dualcore čipů (Conroe), které jsou ve společném obalu, jenž se vkládá do jediného slotu na základní desce. AMD, která uvede quadcore čipy až ve druhé polovině roku 2007 však tvrdí, že její (rozuměj „pravá“) čtyřjádra budou vyrobena z jediného plátku křemíku, na němž budou čtyři výpočetní jednotky.

Na více detailů o Kentsfieldu si budeme muset ještě pár týdnů počkat – více informací o tomto quadcore přislíbil Intel uvést až na IDF konferenci, která proběhne od 26. do 28. září v San Franciscu. Situaci sledujeme.

Intel se snaží multicore prosadit

Že je podpora vícejádrovýchvýpočetních systémů v současných aplikacích pro domácí počítače tristní, Intel samozřejmě velice dobře ví. Také proto firma přišla závěrem srpna se softwarovým balíkem, který má vývojářům usnadnit práci při optimalizování běhu starších aplikací na multicore čipech. Nový produkt nazývá firma jako Intel Threading Building Blocks. Aplikace doplnila existující Thread Checker 3.0 a Intel Thread Profiler 3.0, které podporují 64bitové operační systémy a Linux.

Světová jednička ve výrobě mikroprocesorů totiž předpokládá, že už koncem roku bude více než 70 procent jí vyráběných čipů vícejádrových. Právě nová softwarová utilita, která by měla zvýšit výkon tzv. multicore čipů i v běžných kancelářských programech, má pomoci lidem se rozhodnout (chápej, zajistit, aby měl Intel zaručený odbyt multicore čipů), zda setrvat u mnohdy levnějších jednojádrových procesorů (stále dostatečně výkonných), nebo investovat do vícejádrových systémů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama