1944: Battle of the Bulge Článek Mrazivé hry

Mrazivé hry

Martin Klekner

Martin Klekner

26. 8. 2007 22:01 1
Reklama

Mnozí je jistě znáte - i v nejparnějším létě bývají bílí jako stěna, ven skoro nevycházejí, žhavá odpoledne tráví v chladných rozích pokojů za zataženými závěsy a globálního oteplování se děsí jako čert kříže. Ano, jsou i tací lidé, kteří magické trio slunce, pláže, exotika zhola nesnášejí a uprostřed letní sezóny sní o jediné věci: o zasněžených pláních, vysokých horách a teplotách klesajících hluboko pod nulu. Hry jsou však krásný vynález, neboť dávají odpověď na mnohé tajné tužby. A tak proč se vystavovat nechápavým pohledům při shánění srpnové dovolené v Himalájích, když jsme si již v první části tématu ukázali, že jen stačí sáhnout po tom správném titulu. A platí to i zde, v říši věčného mrazu.

S prokřehlými prsty na spoušti

Bohužel, příznivci ledového podnebí nemají zdaleka tak široký výběr, jako vyznavači tropických veder, a to zvláště v současné nabídce na pultech obchodů. Exotika se holt prodává daleko lépe, než omrzliny končetin, což je v dnešní době, řízené peněžním výdělkem, naprosto nepřehlédnutelný fakt. Na poli FPS si tak můžete domů pořídit snad jen nejnovější Battlefield 2142, který ve sci-fi kulisách předvádí zuřivý boj o přežití na planetě Zemi sužované novou dobou ledovou. Mnozí sice nejnovější díl slavné série považují jen za zbytečný datadisk určený k ždímání peněz, přesto se však stále jedná o velmi dobrou zábavu, navíc doplněnou o několik výborných nápadů (mechové, Titan mod atd.).

3rd person akce jsou na tom docela jinak. O přízeň zimomilů se uchází hned několik titulů, v čele s nedávno vydanou Lost Planet. Ta přináší sympaticky zběsilou akci v kulisách ledové planety E.D.N.III, kterou obývá krajně nepřátelská rasa Akridů. Pokud se chcete pár hodin slušně pobavit a překousnete pozdější stereotyp a dalších několik dílčích problémů (AI, směšná náročnost), možná jste našli svého favorita. A pokud ne, je tu ještě stále mrazivý zážitek v postarší The Thing, volném pokračování kultovního Carpenterova filmového trháku, které seženete za velmi sympatickou cenu několika stovek. Jen pozor, aby se děsivá Věc při prozkoumávání opuštěné antarktické základny nestala i z vás! No, a do třetice tu máme Aurora Watching, navazující na poměrně úspěšnou stealth akci Gorky Zero. Výlet k Barentsovu moři se bohužel jen zuby nehty pokouší napodobit úspěšnější konkurenty jako MGS a Splinter Cell.

Pro sněžné stratégy a promrzlé hrdiny

Mrazivá RTS se v současnosti hledá jen velice těžko. Pokud zrovna autoři neprozkoumávají vzdálené planety, tak objevují Ameriku, bojují na pacifické válečné frontě, anebo se potulují v exotických fantasy světech. O pořádnou nadílku sněhu zdá se nemá nikdo velký zájem, a tak nezbývá než vrhnout se do Arden a tam se pokusit užít si zimní radovánky alespoň uprostřed štěkotu německých kulometů. 1944: Battle of Bulge nabízí za budgetovou cenu slušnou zábavu a potěší především kované stratégy a zájemce o danou tematiku. Bohužel nic, co by vyčuhovalo nad slušný průměr, se nekoná...Na druhou stranu, stále se můžete za velice příznivou cenu vrátit o několik let zpět a zavzpomínat jaký tehdá byl Warcraft 3 a jeho výtečný datadisk The Frozen Throne.

RPG a stejný problém jako u tropických her - dungeony jsou zkrátka všudypřítomné. Každá hra na hrdiny se sice vždy blýskne alespoň nějakou tou vysokohorskou destinací, zpravidla však proto, aby mohla na scénu uvést horské obry a jim podobnou havěť. Zmiňovat každou z nich by ovšem postrádalo smysl, zvláště když je k dispozici stará osvědčená klasika v podobě nadupaného balení Icewind Dale Saga, obsahující oba díly za směšnou cenu dvou stovek. Těžko byste hledali lepší volbu než tyto dva legendární kousky od zaniklého Black Isle Studios. Pokud vám ovšem tento styl nevoní, možná nebude od věci sáhnout po starém dobrém Morrowindu a jeho datadisku Bloodmoon, který přináší nejen rozlehlý zasněžený ostrov Solstheim, ale i možnost proměny ve vlkodlaka...

Ledové simulace skutečnosti

Počítačové sportování pravděpodobně nikdy nebude tak vzrušující jako to skutečné. Jenže co se dá dělat, když venku pukají teploměry a po sněhu ani památky? A platilo-li v předchozích herních žánrech, že výběr byl nevalný, u sportovních titulů se situace obrací o 180 stupňů. Nepřeberné množství počinů se pere o naši pozornost, nesmírné množství virtuálních sportů, které i v půli prázdnin hodlají navodit atmosféru zimní sezóny, a to často za velice nízkou cenu. Proč tedy nehodit za hlavu fakt, že jde jen o chudou náhražku, a nezkusit jejich kvality?

Asi nejpopulárnější lyžování nabízí na výběr hned z několika titulů, z nichž pravděpodobně nejkvalitnější je Alpine Ski Racing 2007. Jeho cena sice převyšuje ostatní podobné tituly (např. RTL Alpine Skiing), narozdíl od nich však přináší zábavnou hratelnost, pěknou grafiku a dokonce i licencovaná jména závodníků. Má své mouchy, ve své kategorii však konkurenci předhání na hony. Ti, kdož nefandí sjezdovkám, jistě ocení alespoň budgetový Biathlon 2007 či Ski Jumping z rodiny her RTL. Již od dob 386 mají své pevné místo na monitorech i ztvárnění zimních olympijských her, ta však dnes dosahují jen zlomku své dřívější slávy. RTL Winter Games 2007 tak těží spíše z nedostatku konkurence než ze svých kvalit. No, a kdo by snad zatoužil po ledním hokeji, monopol EA Games a jejich NHL je tu jen pro něj.

Nejlepší na konec

Jistě, některé rallye hry obsahují tratě na zasněženém Skandinávském poloostrově, v leteckých simulátorech občas spatříte hluboko pod sebou zamrzlé vrcholky hor a jako lodní kapitán možná budete nuceni zvolit ledoborec, ale jinak si musíme otevřeně přiznat, že na poli simulátorů není příliš o co stát. Žádný simulátor rolby, žádný pokus o převedení řízení sněžné frézy na obrazovky monitorů, bohužel. Přikročme tedy k tomu nejlepšímu, co jsem si schválně nechal nakonec - k adventurám.

Zde totiž právem kraluje kouzelná, dodnes málokterým titulem překonaná Syberia, která vás v pohádkové cestě za záhadným majitelem továrny na hračky provede říší překrásných kovových vynálezů, natahovacích klíčků, ozubených koleček a samozřejmě i mamutů. Jen málokterá hra dokázala kdy přinést tak přitažlivý příběh, sympatickou hrdinku a inteligentní hratelnost, to vše v překrásné 2d grafice, plné idylických zasněžených krajinek. No, a řeknu-li, že za necelé tři stovky seženete oba dva díly v jednom balení, musí vám být jasné, že jde o jasného favorita celého dnešního článku. Pokud ovšem z jakéhokoliv důvodu nemáte rádi point&click ovládání, nevadí. Výborný Fahrenheit z prostředí zasněženého New Yorku sice přináší kapku akčnější notu, díky strhujícímu filmovému ladění, příběhové interaktivitě a hlavně odvážnému boření zajetých žánrových škatulek si však dozajista zaslouží pozornost všech hráčů.

A to je vše, dámy a pánové. Doufám, že jsem tímto tématem uspokojil obě dvě skupiny hráčů, pro které bylo určeno, a že jste si díky němu vybrali přesně ten titul, který vám padnul jako ulitý. A nezapomeňte - hry jsou krásné i díky tomu, že ačkoliv léto pomalu končí, tropické i mrazivé radovánky můžou nadále setrvávat uvnitř vašich pokojů. A ať už vám chybí slunce nebo sníh, byla by škoda toho nevyužít.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama