mp3-prehravac-iriver-t20-fm-levnejsi-kvalita
Článek MP3 přehrávač iRiver T20 FM – levnější kvalita?

MP3 přehrávač iRiver T20 FM – levnější kvalita?

Lubor Jarkovský

Lubor Jarkovský

19. 1. 2006 23:54
Reklama

Na výše zmíněnou a další otázky ohledně T20 naleznete odpovědi na následujících řádcích, ale ještě než se pustíme do samotného testování, je třeba zmínit několik obecných informací.

Společnost iRiver je známa především jako výrobce velice kvalitních, nadstandardně vybavených a tím pádem i drahých MP3 a PMP (Portable Media Player) přehrávačů. S „Téčkovou“ řadou, v níž se nacházejí modely T10, T20 a T30, se snaží oslovit zákazníky, kteří nemají na to, aby zaplatili za flashovou mpétrojku 8 či 10 tisíc korun. S těmito vcelku obyčejnými přístroji to ale neměl iRiver lehké, protože v době jejich uvedení se právě vyprodávali starší high-endové modely řad iFP-900 či iFP-1000 za ceny, které se od těch pro řadu T až tak dramaticky nelišily. Nyní už jsou ovšem k dostání v rámci flashových přístrojů pouze nové T modely a pro příštích několik měsíců to také tak zůstane. iRiver se totiž zatím nechystá uvést na trh žádné nové drahé flashky. U T20 FM můžete na našem trhu vybírat z 512 a 1024 MB verzí, které se liší barevným provedením – v tomto případě pouze tenkou linkou po obvodu přední části přehrávače.

Nezvykle hranatý

Každý výrobce se drží určitého konceptu přehrávače – někteří dělají přístroje s ostrými hranami, jiní oblé, další zase kulaté a někdo výrazně podlouhlé. Vše záleží na značce a jejích designérech. iRiver se dlouhou dobu držel oblých hran, i když tvar přístrojů jako takový pro něho nebyl až tak důležitý – většina jich byla podlouhlých, ale například iFP-900 byly širší. Model T20 však vrhá značku na úplně jiné kluziště, a to mezi podlouhlé hranaté výrobky, které jsou typické pro jiné asijské výrobce – kupříkladu CM-TECH či MPIO.

V centrální části playeru je umístěn drobný třířádkový displej s modrým podsvícením, vedle něho se nachází tlačítko Hold a v horní a dolní straně šasi jsou nenápadná stříbrná tlačítka pro ovládání. USB konektor je pro iRiver nezvykle integrován přímo do těla přehrávače a vysouvá se pomocí jezdce umístěného na zadní straně šasi. Příjemným překvapením je oddělený linkový vstup od sluchátkového výstupu.

Svým vzhledem T20 určitě nikoho neupoutá a iRiver si jím trochu kazí původní image založenou na originálním elegantním designu a funkční výbavě, ke které se právě dostáváme.

Funkcemi nabitý – dnes už standard

Zatímco svým vzhledem ani kvalitou své tělesné schránky nás iRiver T20 FM nezaujal, s funkcemi už je to trochu jiná. Přístroj dokáže přehrávat čtyři kompresní formáty, konkrétně se jedná o MP3, WMA, ASF a OGG. Díky tomu je v podstatě nemožné, abyste na něm něco nepřehráli, protože do jiných formátů se komprimuje jen zřídka.

Omezovat se nemusíte pouze na poslech z interní paměti, protože je u této verze T20 ještě FM tuner, kterým před časem uvedené modely ještě nedisponovaly. Z tuneru je samozřejmě možné nahrávat do MP3, co se vám zachce. Záznam lze pořizovat i hlasový a z linkového vstupu, přičemž kvalita je nastavitelná ve třech módech – low, med a high. Laikovi bude tento systém vyhovovat více, ale my bychom upřednostnili manuální nastavení datového toku a vzorkovací frekvence.

Doplňkovou funkcí jsou u T20 například hodiny, které nejsou ovšem dnes již ničím neobvyklým. iRiver dal svému přehrávači do vínku vše, co by měl mít, aby se nestal na přecpaném trhu propadákem. I když, vzato kolem a kolem nenabízí tento, ani jiný kousek z řady T, nic mimořádného, převratného, prostě a jednoduše něco navíc. iRiver se dříve pyšnil vždy nějakou lahůdkou, se kterou ostatní přišli až o nějaký ten měsíc později. Z hlediska funkcí tedy nelze T20 FM nic moc vytknout, ale při pohledu na historii značky je funkční výbava zklamáním.

Přehrávání, kopírování a vše kolem toho

Po spuštění se na displeji objeví při zapnuté funkci resume poslední skladba a lze ji přehrávat přímo z místa, kde jste v jejím poslechu skončili. Volba jiného alba už však tak snadná není. Je nepochopitelné proč k něčemu takovému iRiver přešel, ale namísto zobrazení stromového výpisu složek a jednotlivých souborů stiskem jediného tlačítka, je nejprve nutné podržet tlačítko Menu, posléze potvrdit funkci Browser, která je naštěstí v menu na prvním místě, a teprve poté můžete prohlížet obsah paměti. Stejně nepochopitelné je i přihlášení přehrávače do systému a nahrávání hudby. Nejste sice omezeni žádným softwarem, ale přesto vás čeká hořké zklamání. Přístroj se totiž do Windows přihlásí jako MTP zařízení (přehrávač médií), který lze používat jen s Windows XP (doporučuji mít nainstalovaný i SP2). Na MTP device se hudba nahrává přes Windows Media Player 10, případně přímo v Exploreru (Průzkumník). V paměti nelze při použití Exploreru vytvářet složky, vše musíte mít předem připraveno na harddisku. Naštěstí už iRiver uvolnil mass storage firmware.

Pro poslech hudby je možné volit z jedenácti módů ekvalizéru, v nichž se nachází i uživatelské nastavení a SRS. Dodávané pecky jsou tradičně kvalitní, ale doporučujeme připojení lepších polštářkových sluchátek či mušlí. Napájení je řešeno integrovaným Li-Pol akumulátorem s výdrží kolem patnácti hodin, což není žádná sláva, ale stále lepší, než nutnost dokupovat drahé nabíjecí baterie. Dobíjet je nutné přes USB.

Suma sumárum

Přestože se T20 FM vyznačuje výrazně nižší cenou než je u iRiveru běžné, jeho design a konstrukce nás nijak neoslovily stejně jako systém vyhledávání skladeb a přihlášení do systému. Celkově je tedy v rámci značky jasným zklamáním. Za prakticky stejné peníze totiž pořídíte například nedávno testovaný M-CODY s barevným displejem, možností přehrávání videa a funkcí dálkového ovladače. Doufejme, že se v tomto roce vrátí iRiver zpět do svých starých kolejí a uvede konečně nějaké pořádné flashky.

Plusy

Nižší cena než jsme u iRiveru zvyklí a neošizený balík funkcí dělají z T20 zajímavý přehrávač pro uživatele toužící po jednoduchosti a značkovém přístroji.

Minusy

Na druhou stranu dnes pořídíte za stejnou cenu mnohem lepší přístroj, který nebude mít fórové plastové šasi, nabídne větší displej a přihlásí se do systému jako externí disk. iRiver přechodem na MTP těžce klesl.

Verdikt

Ve výsledku ho nemůžeme vyloženě nedoporučit, protože jsme na něm kromě MTP a způsobu procházení obsahu paměti výraznější chyby neshledali, ale za své peníze máte možnost dnes pořídit mnohem kvalitnější přehrávač méně profláknuté značky.

Cena vč. DPH: 4.190 (512 MB) 5.690 (1 GB) Kč
Zapůjčila firma: FAST ČR, a.s.
www.iriver.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama