MotoGP '06 Článek MotoGP 2006 - dojmy

MotoGP 2006 - dojmy

michal.jonas

michal.jonas

16. 5. 2006 22:48 2
Reklama

Zajímavá jest situace ohledně vydávání licencí seriálu MotoGP, protože aktuálně tuto vymoženost od mezinárodní motocyklové federace FIM vlastní rovnou dvě studia. Pro Playstation 2 společnost Namco (poslední díl nese název MotoGP 4 a je k dostání v Platinové edici) a pro platformy PC/Xbox producent THQ, pro kterého již nějaký čas motocyklové simulátory vyvíjí studio Climax. Nejčerstvější přírůstek má aktuálně na svědomí právě THQ, když připravuje vydání ročníku MotoGP 06 prozatím pouze pro Xbox 360.

Déja vu

Tudíž se dočkáte opět kompletního startovního roštu královské třídy MotoGP právě probíhající sezony, včetně všech 17 okruhů a všech závodních strojů. Ostatní třídy ovšem na rozdíl od poslední verze z produkce Namca nejsou k dispozici, takže za Lukáše Peška, nebo Kubu Smrže si zde nezajezdíte. Již od první chvíle je jasně patrné, že nás s Xboxovou verzí vývojáři tak nějak "šulí", protože se prakticky jedná "jen" o předešlou PC verzi MotoGP 3, aktualizovanou a přizpůsobenou hardware Xboxu 360. Proto kromě celého šampionátu MotoGP opět nechybí "Extrem" režim s vysoko obsahovými stroji, jenž disponuje stejně jako oficiální šampionát dalšími 17 tratěmi. Ty kopírují lokace z PC verze předešlého ročníku, takže potěší opět přítomnost Prahy, jakožto půvabného okruhu památkovou zónou.

Uberte kontrast

I když je grafika na úrovni, např. v porovnání s novým Test Drivem již tak hladce nepůsobí, když některé scény jsou dost "přepálené" a kontrastní poměr je místy také hodně přehnaný. Celek pak působí opět hodně barevně jako zmíněný Test Drive, což v tomto případě na reálném obrázku rozhodně nepřidá. U "High Definition" hry mě také překvapují zcela ploší a statičtí diváci a strohé kokpity motocyklů bez animace a s rozplizlými texturami. Při detailním pohledu na jezdce si také lze všimnout, že když v klidu zatáčíte řidítky, ruce jezdce jsou stále v neutrální pozici, tudíž se řidítka otáčejí bez rukou! Pohyb a fyzika motocyklu patří do jasně arkádové třídy, jestliže hledáte plnohodnotný simulátor, MotoGP 06 vám v tomto směru radost neudělá. Chování jezdce na motorce a vůbec celý jízdní model je o hodně pozadu za konkurencí v podobě Tourist Trophy pro PS2 od Polyphony Digital, kde uvedená vlastnost nemá chybu a vše vypadá velmi reálně.

Taky rádi luxujete?

Ale na druhou stranu musím pochválit naprosto hladké a plynulé snímkování bez jakéhokoli zacukání, když engine v pohodě vykresluje až dvacítku závodníků na jedné trati, v multiplayeru pak šestnáct hráčů. Zvukové projevy motocyklů také zrovna moc nezaujmou, protože i silná kubatura MotoGP hučí spíše jako maloobjemový skůtr, než silný závodní stroj a extreme motocykly jakbysmet. V demu je ovšem k dispozici pouze jediná motorka Nicky Haydena, takže do plné verze se ostatní stroje ještě mohou zlepšit. Ovládání je pak dostatečně intuitivní, když v protikladu s arkádovým jízdním projevem obsahuje i takové drobnosti, jako je vyklánění jezdce do stran (kupodivu pak motocykl více zatáčí než při klasickém natočení řidítek) a samostatná brzda předního i zadního kola (pro porovnání Tourist Trophy disponuje pouze zadní brzdou). Není tak problém zvednout motocykl jak na zadní, tak i přední kolo.

Stěžejní multiplayer

Replaye jsou zvládnuté na jedničku, nechybí pozastavení a zpomalení záznamu a také široký rozsah kamer, včetně pohledu z vrtulníku. Plná hra by měla umožňovat i ukládání na disk, nebo paměťovou kartu, v demu tato funkce byla neaktivní. Multiplayer představuje k offline závodění neméně důležitou alternativu, takže si můžete zazávodit jak na rozdělené obrazovce, tak po lokální Xboxové síti a samozřejmě přes internet. Již v rámci dema se na síti čile jezdí a zážitek z jízdy je oproti offline režimům samozřejmě daleko intenzivnější. Když vjedete na nějaké desáté pozici do první zatáčky po startu na okruhu v Mugellu (spolu s Tokiem jediný přístupný okruh v demu) a kromě dvou jezdců se naprosto všichni před vámi odporoučí do únikové zóny vně zatáčky, kde provedou hromadný pád jak na Tour de France, tak vám jistě zacukají koutky, nota bene když celý okruh padají závodníci jako hrušky ze stromu.

Online závodění má zde zkrátka velké kouzlo a zřejmě nebudu dalek pravdy, když tvrdím, že internetové soutěže budou tím hnacím motorem MotoGP 06. Možné bude jezdit celé mistrovství i ve více hráčích buď online, nebo ve splitscreenu. Stačí vydržet již jen pár týdnů, kdy nové MotoGP vyrazí na světové okruhy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama