MotoGP '06 Recenze MotoGP 06

MotoGP 06

michal.jonas

michal.jonas

8. 8. 2006 22:51 4
Reklama

Nový titul v licencované sérii MotoGP tvoří dnes prakticky jediný způsob, jak si prožít populární motocyklové závody letošní i minulé sezóny na vlastní kůži. MotoGP 06 totiž nabízí seriál mistrovství světa rovnou z této i minulé sezóny, což ale ponejvíce znamená pouze menší změny na jezdeckých postech a jiné pořadí velkých cen. Nicméně i tato drobnost zanícené fanoušky šampionátu jistě potěší.

Dvě kariéry v jedné hře

Oproti konkurenční sérii na PS2 od Namca se stejným názvem (aktuálně poslední díl tvoří MotoGP 04) zde ovšem nenaleznete kromě královské třídy MotoGP žádnou slabší kubaturu, takže na jízdu za Kubu Smrže, nebo stále se lepšícího Lukáše Peška můžete v klidu zapomenout. Místo dalších závodních tříd zde stejně jako u dřívějších kolegů naleznete mnohdy daleko atraktivnější třídu Extreme, obsahující smyšlené motocykly tří kubatur a ponejvíce městské okruhy v prostředí známých metropolí. Tímto hra nabízí vlastně dvojici zcela různorodých kariér, jednu v podobě klasického šampionátu na okruzích a druhou v rámci třídy Extreme.

Žádná nová hra

Okruhů je tedy ve hře 17+17 a samozřejmě že v rámci šampionátu MotoGP je vše potřebné opatřené aktuální licencí. Našince jistě dvojnásob potěší „streetová“ trať v historickém jádru Prahy a samozřejmě i brněnský Masarykův okruh. Zde poprvé a jistě ne naposledy zjistíte, že oproti svému staršímu bráškovi ročníku 03 se toho prakticky moc nezměnilo. Jízdní režimy jsou víceméně shodné, stejně tak okruhy, lišící se pouze v jiném kalendáři závodů a přídavkem kvarteta nových a u Extreme (Street) režimu je to na chlup stejné. Zdejší tratě jsou opět když ne identické, tak pouze malinko přepracované (např. v Praze se jede trošku jinou cestou) a u motocyklových speciálů mnoho shodného také lehce naleznete. MotoGP část je samozřejmě přístupná již od začátku, extrémní model se ale odemkne až po zajetí celého jednoho ročníku mistrovství a ještě se nabízí možnost odemčení okruhů zrcadlově převrácených.

Tím se dostávám k jádru pudla, protože tato skutečnost je jasně největším nedostatkem jinak velmi solidního simulátoru. Jestliže jste již hráli MotoGP 03 zvláště na počítači, nová hra vám nic nového nenabídne. Oproti Xboxové mutaci tu je jistý posun v grafickém provedení, ale vizuální nirvánu nové MotoGP stejně neposkytne. Skutečné okruhy jsou až příliš statické a mrtvé, diváci jsou bez pohybu a placatí, ještě že framerate kolísá jen občas a motocykly i jezdci nemají skoro chybu až na skutečnost, že při zatáčení závodníci nehýbou řidítky, která jsou pevně vymodelovaná, ale pouze předloktím. Podobně rozmazávání textur se stoupající vzdáleností si naštěstí při jízdě skoro nevšimnete.

„Next-gen“ grafika?

Až na solidní provedení strojů je tedy grafická stránka prostředí sice ostrá a detailní, ovšem od next-gen“ grafiky bych čekal daleko víc. Takhle rozhodně nemůžu bez začervenání tvrdit, že zdejší prostředí je kvalitnější od starých okruhů v počítačovém MotoGP. To skoro ani ne. Ještě hůře jsou na tom zvuky motorů, u kterých ať mi nikdo netvrdí, že jsou natočené mikrofonem u skutečných motocyklů. To skoro ani ne. Místo hlubokých bublanin se nadějete jen výkonného luxu, navíc stejného u většiny motorek. Ve třídě Extreme je to již trochu lepší, zdejší motory ani skutečným nazvučením nemohou být opatřeny a tak to již tolik neruší.

Pozvěte partu

Důraz na kvalitní design strojů podtrhuje i nebývale rozsáhlá volba z jezdcova oblečení a také možnost jednoduché tvorby a designu vlastních samolepek na vybraný motocykl, či obleček. Režim pro jednoho hráče tedy od minula mnoho nového nenabízí, takže by se dalo určitě říci, že MotoGP 06 je vlastně jen upravený třetí díl pro Xbox 360. Daleko lepší zážitek ale nabízí multiplayerová část, zejména ta internetová. Na rozdělené obrazovce můžete dokonce až ve čtyřech odjezdit celý Grand Prix i Street šampionát vedle ostatních počítačem řízených spolujezdců, stejně tak i v online závodech proti živým jezdcům z celého světa. Navíc když živí hráči v závodě nedosáhnou plného startovního roštu (až 16 jezdců), zbytek je řízen počítačem, takže při každém podniku je rošt kompletní.

Už jenom hra ve dvou na splitscreenu je neuvěřitelně zábavná. A když se takto s partou kamarádů připojíte ještě do online závodu s ostatními, je o maximální napětí postaráno. Multiplayer v jakékoli podobě je jasnou jedničkou MotoGP 06 a tak bez vlastnictví plného Gold účtu v rámci služby Xbox Live! umožňujícího online hrátky, nemá cenu do MotoGP 06 vůbec vrážet peníze. To už je lepší zvolit starší bratříčky na Xbox, nebo počítač, které dnes stojí pakatel, nebo zvolit platinové MotoGP 04, jestliže máte pod televizí i druhou konzoli od Sony.

Jak splašený oř

Na konec jsem si nechal pasáž o jízdních vlastnostech, neboť zde čeká menší překvapení. Jízdní projev motocyklů je totiž znatelně arkádový, k reálnější simulaci v Tourist Trophy má dost daleko. I když nechybí např. individuální ovládání brzd, jehož osvojení o dost zrychlí průjezd zatáčkami, zde nemáte vůbec dobrý pocit z přesného ovládání stroje, který si někdy dělá hlavu a vyhodí vás ze sedla i v přímém směru ani nevíte jak. Motorky se chovají dosti záludně a chvíli trvá, než se s neposlušnými koníky dokážete lépe sžít. Nevidím to jako velkou chybu, přece jenom má hra obsáhnout co nejširší spektrum hráčů a věřím, že mnohým toto bude vyhovovat.

MotoGP 06 mě sice nakonec docela zklamalo, čekal jsem více než jen upravené předešlé dějství, ale oproti konfekční nabídce pro jednoho hráče je multiplayer jak offline, tak zejména online naprosto stěžejním prvkem a největší porce zábavy leží právě v tomto režimu. Když máte alespoň dva ovladače a stejně postižené přátele, nové motorky vám dají kopec zábavy, pro jedináčky ovšem prakticky nic nového nepřinášejí.

MotoGP '06
Xbox Xbox 360

Verdikt

Jiné motorky na Xbox 360 stejně nejsou, takže musíme vzít zavděk tím co je k mání. Jestli ale nezávodíte v kolektivu, za ty peníze MotoGP nestojí. V opačném případě ano.

Co se nám líbí a nelíbí?

Zcela jasně skvělý multiplayer, dva závodní modely (MotoGP/Street), Praha a Brno, modely motorek, velké možnosti nastavení, vylepšování a úprav strojů, licence seriálu MotoGP.
Jen modifikovaný minulý díl, ukrutné nazvučení, grafika mohla být lepší, statické okruhy, nic nového v singleplayeru, podivné jízdní vlastnosti.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama