Hardware Článek Minirecenze Seagate Horizon Forbidden West Game Drive, licencovaného externího disku pro PlayStation

Minirecenze Seagate Horizon Forbidden West Game Drive, licencovaného externího disku pro PlayStation

Lukáš Černohorský

Lukáš Černohorský

13. 6. 2022 18:00

Seagate se pouští do další spolupráce s herními značkami, tentokrát se samotným PlayStationem, díky čemuž se může výrobce, respektive nový disk, honosit nejen oficiální licencí, ale také kreslenou Aloy na vrchní straně. Jak se disk povedl vizuálně a technicky si ukážeme v dnešní recenzi.

Reklama

Co uvnitř, to na povrchu

Krabička v sobě skýtá drobný návod, samolepky, samotný disk s nádhernou Aloy na povrchu a propojovací kabel. Strohé, ale absolutně dostačující. Samolepky navíc jistě každého fanouška hry potěší. Samotný Seagate disk je lehoučký, drobný a potisk vypadá skutečně pěkně. 

Samozřejmě na samotný externí disk to nemá žádný vliv. Na druhou stranu, když už mít externí disk u konzole, proč ne nějaký geekovský? Jediné, co by perfekcionisty mohlo dopálit, je fakt, že disk i kabel je vedený do bílé barvy a pokud nemáte limitovanou edici bílé barvy nebo 25.výročí Playstationu 4, tak to může poněkud ničit celkový dojem. Ovšem u klasické Playstation 5 tato poznámka pozbývá významu. 

Malý parťák do nepohody

Je důležité zmínit jednu věc. Ačkoli můžete disk použít s Playstation 4 i 5, tak pouze u čtyřky můžete využít ten absolutně největší benefit - a to hraní ze samotného disku. U novější PS5 tato možnost chybí. Jedná se pravděpodobně o to, že PS5 funguje na SSD diskách a hry z HDD by nemusely fungovat příliš dobře. Přesto tato možnost u Playstationu 4 je jedním z nejlepších benefitů, které tento disk má.

Minirecenze Seagate Horizon Forbidden West Game Drive, licencovaného externího disku pro PlayStation
i Zdroj: Lukáš Černohorský | Hrej.cz

Drobné varování před samotným startem najdete v příručce – a to upozornění, že disk je potřeba umístit zhruba 10 cm od samotné konzole. Po připojení disku je nutné disk zformátovat pro užívání, jedná se ale pouze o chvilkové zdržení. Disk se objeví jako samostatný storage, naleznete ho tedy snadno úplně stejně jako samotný disk konzole.

Tedy Settings -> Storage -> External Storage

2TB varianta vám nabídne klasicky 1,84 TB volného místa pro hry. Po formátování vás konzole upozorní, že na disk můžete instalovat aplikace a hry. Nikoliv však uložené pozice, screenshoty a videoklipy - ty zůstávají stále v hlavním disku konzole. Následně si můžete vybrat, kam se vám budou primárně instalovat hry. 

Rychlost světla… Skoro.

Na disk jsem první den zkopíroval hned dvě hry. Jako první šel na řadu Mortal Shell, jehož velikost je 7,8GB. Přetažení trvalo zhruba dvě minuty. Větší Rise of the Tomb Raider (21,8GB) trval okolo šesti minut. 

Když jsem po týdnu zkusil přetáhnout obě hry nazpět na hlavní disk, tak cesta zpět zabrala dohromady okolo sedmi minut. Přesný čas bohužel nevím, protože ze začátku čas dokončení vždy dělal trošku brikule. 

Minirecenze Seagate Horizon Forbidden West Game Drive, licencovaného externího disku pro PlayStation
i Zdroj: Lukáš Černohorský | Hrej.cz

Nejdůležitější moment však nastal, když jsem se rozhodl hry hrát ze samotného externího disku. Po týdnech hraní jsem vyzkoušel kromě zmiňovaných dvou i dvě další. Kvůli stabilním snímkům jsem vyzkoušel Call of Duty Black Ops 4 a Star Wars Squadrons. 

Načítací časy třeba u Mortal Shell nebyly zrovna krátké - ale to bych přičítal klasické načítací době disku staré generace konzolí a nikoliv externímu disku. Samotné hraní bylo vždy však naprosto plynulé a nezaznamenal jsem žádný pokles snímků nebo zadrhávání, nebo nedejbože spadnutí samotné hry.

Jak už bylo řečeno, tuto možnost hraní z externího disku PS5 bohužel nenabízí. Přesto znovu tuto možnost u starší generaci vyzdvihuji. Prakticky bych vůbec nepoznal rozdíl mezi tím, zda hraji hru z disku konzole nebo z externího úložiště. A to je věc, která mi vlastně celých pět let u této konzole chyběla. Takovýto externí parťák je prostě u starší generace doslova k nezaplacení. 

Celkový dojem 

Seagate svoje limitované edice umí. Horizon edice sice nenabízí žádná RGB světélka jako u předchozích edic a vystačí si pouze s jednou bílou diodou, nicméně vzhledem k estetice celého disku by se sem ani nějaká světelná show nehodila. Tím, že existují hry jako Red Dead Redemption 2 nebo libovolný moderní díl Call of Duty, tak samotný disk PS4 či PS5 už prostě nestačí. Na tyto macky, co spolknout více než 100GB, začíná být externí úložiště jako svaté vysvobození. A pokud trpíte pomalým internetem, případně jste hráčem, který ob týden instaluje novou hru, tak je takový disk prakticky nutností. Na starší generaci konzolí od Sony navíc s perfektním benefitem, že nemusíte hry přetahovat do konzole z konzole, ale můžete je pohodlně spustit a hrát bez jakéhokoliv rozdílu. Velký palec nahoru a disk od Seagate doporučuji všem, které trápí malé úložiště konzolí od Sony. A pokud máte rádi Aloy jako já, tak je tato limitovaná edice doslova povinnost. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama