Hardware Článek Minirecenze Seagate Game Drive for Xbox SSD 1TB

Minirecenze Seagate Game Drive for Xbox SSD 1TB

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

28. 3. 2022 13:50

Před pár týdny jsme si v hardwarové minirecenzi posvítili na rozměrnější externí disk Seagate pro Xbox s motivy Halo Infinite, dnes se podíváme na kousek určený spíše pro příznivce distingovaného designu a vyšší rychlosti. Do rukou se mi totiž dostal také Seagate Game Drive for Xbox SSD 1TB

Reklama

Ten je evidentně určen pro mírně odlišné využití. Modelová řada nabízí jen terabajtovou verzi, nedočkáte se tedy žádných zázračnějších rozměrů paměti, oproti dříve recenzovanému kolegovi se ale samozřejmě SSD disk vyznačuje výrazně vyššími rychlostmi. Součástí je podpora USB 3.2 a opět je v balení i předplatné služeb Seagate Rescue Data Recovery.

Minirecenze externího disku Seagate Game Drive for Xbox 5TB Halo Infinite
i Zdroj: Hrej.cz

Minirecenze externího disku Seagate Game Drive for Xbox 5TB Halo Infinite

Současná generace konzolí sice nabízí velmi rychlé SSD paměti, které nás pomalu učí nenávidět načítací časy delší než…

17. 12. 2021 10:25

Samotný disk ale snad nemůže být odlišnější. Pětiterabajtový kousek s motivy Halo Infinite byl poctivým kusem hardwaru s dramatickým designem, Game Drive for Xbox SSD 1TB je maximálně distingovaným diskem maximálně vhodným i na cesty. Rozměry 11 x 50 x 96 milimetrů a deklarovaná hmotnost 51 gramů hovoří za vše. V praxi je pak disk opravdu skladnou kartičkou, vhodnou i do menšího batohu, příruční tašky nebo notebookového pouzdra. Pokud chcete nainstalované hry z nějakého důvodu přenášet, jde o ideálního pomocníka.

Minirecenze Seagate Game Drive for Xbox SSD 1TB
i Zdroj: Hrej.cz / Tadeáš Pepř

S rozměry jde ruku v ruce i design jako takový. Game Drive je velmi jednoduchý, černý, s gravírovanými značkami Xbox a Seagate, a elegantním zeleným podsvícením. To je poměrně pronikavé, jedincům citlivějším na osvětlení herní stanice tak může být trochu nepříjemné, příznivcům ambientních září ale hezky doplní xboxovou konzoli. V praxi ale disk díky rozměrům můžete tak nějak “přilípnout” k šasi konzole a vlastně nebude vůbec nápadný.

Mluvil jsem o vyšších přenosových rychlostech. Pro test přenosu posloužilo 102,2 gigabajtů instalace Microsoft Flight Simulatoru, která mezi pamětí konzole a disku protékala zhruba 7 minut a 43 sekund. Rychlost při tom oscilovala mezi maximem v podobě 2,10 Gbps a minimem v podobě 1,60 Gbps. Za necelých 10 minut by tak měla být připravena ke hraní i pořádně macatá hra, u menších titulů se samozřejmě rychlosti razantně zvyšují. Jen připomenu, že u předchozího testovaného HDD disku se rychlost pohybovala mezi 884 a 650 Mbps.

Základním rozdílem je, že z terabajtového externího SSD také nelze hrát hry určené pro Series X

A tím se dostáváme k jádru věci. Game Drive for Xbox SSD 1TB není náhradou za terabajtové rozšíření paměti konzole, které lze zasunout do připraveného slotu na její zádi (a shodou okolností jej také vyrábí Seagate). Základním rozdílem je, že z terabajtového externího SSD také nelze hrát hry určené pro Series X. Vždy je nutné nejdřív instalaci přenést do hlavní paměti konzole. Tituly původně určené pro Xbox One tak nicméně hrát můžete a samozřejmě v jejich případě pocítíte mírné zrychlení načítání díky SSD. Kompenzací může být cena. Zatímco Expansion kartu s terabajtovou pamětí pořídíte za dost krvavých 5800 korun, Game Drive SSD se stejnou pamětí pořídíte (jen na Alze) za 4 631 korun. Nějakou stovku tedy ušetříte, i tak ale nejde o nic laciného.

Ve výsledku je to ale jedno z největších úskalí výrobku. Vzhledem k nutnosti přenášet hry mi vlastně nepřijde přínos terabajtového SSD tak znatelný. Ve výsledku bych spíše doporučil koupi rozměrnějšího a levnějšího HDD (třeba i s pěti terabajty paměti). Dvoj až trojnásobný rozdíl v přenosové rychlosti pocítíte jen během občasného čachrování s instalacemi v pamětech a za své peníze dostanete podstatně více muziky. Jiná situace samozřejmě nastává v momentě, kdy pro vás hraje roli mobilita a kapesní rozměry. V tomto případě je SSD Game Drive naprosto perfektním doplňkem. Disk také potěší opravdu hardcore nedočkavé hráče, kteří svou knihovnu her přenášejí na denním pořádku. V jejich případě by ale možná stálo za to zauvažovat o o něco vydatnější investici a pořízení nákladné rozšiřující paměti.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama