Recenze Minirecenze externího disku Seagate One Touch SSD pro rok 2021

Minirecenze externího disku Seagate One Touch SSD pro rok 2021

Martin Synek

Martin Synek

17. 10. 2021 10:00

Je malý, je kompaktní a umí být i rychlý. Tak by se dal popsat nejmladší přírůstek do rodiny SSD disků od Seagatu. Obstojí však i proti konkurenci?

Reklama

Designově i vzhledově jde opět, jak jsme si už u tohoto výrobce zvykli, o velmi povedený kousek. Rozměry 70x50x10mm jej předurčují k tomu, aby byl maximálně kompaktní a vešel se do jakékoli kapsy. Povrch kombinující plast, tenkou kovovou plochu a látkové boky působí už na první pohled perfektně a tento design nenarušuje ani signalizační led dioda, která je umístěna hned vedle USB-C portu.

Zklamat může snad pouze délka těchto kabelů, která dosahuje “úctyhodných” 15 centimetrů.

V redakci jsme měli k dispozici disk s úložištěm o velikosti 1 TB. V balení najdete kromě samotného disku i dvojici kabelů. Jeden klasicky pouze s USB-C konektory a druhý kabel kombinuje USB-C a USB 3.0. Nic víc a nic míň. Zklamat může snad pouze délka těchto kabelů, která dosahuje “úctyhodných” 15 centimetrů. Osobně mi to nevadilo, protože to de facto splňuje očekávání velké kompaktnosti a co nejmenší velikosti produktu, pro někoho ale může být dodávaná kabeláž dost nepraktická. 

Jelikož jde především o to, abyste svá data měli okamžitě k dispozici, slibuje výrobce rychlost čtení až 1030 MB/s, což není vůbec málo. Toto SSD využívá NVMe technologii se všemi jejími výhodami. K otestování jsem použil CrystalDiskMark, který vykazoval u rychlosti čtení, při připojení do klasického USB 3.0 portu (neboli USB 3.1 Gen 1), hodnoty 449 MB/s a při zápisu pak 447 MB/s. Jestliže však využijete připojení USB 3.2 Gen 2, dosahují výsledky téměř dvojnásobných hodnot při použití stejného testu. Na mé sestavě hodnoty dosahovaly 887 MB/s při čtení a 869 MB/s při zápisu. Nepovedlo se mi tak dosáhnout deklarovaných maximálních hodnot, čísla to ale rozhodně nejsou špatná.

-
i Zdroj: Hrej.cz
-

Zákazník tím vlastně dostává jedno z nejrychlejších a zároveň nejkompaktnějších úložišť, jaké jsou na trhu momentálně k dispozici. Má velmi atraktivní design, disponuje příjemnou velikostí a dokáže být i skutečně moderně rychlý při využití USB 3.2 Gen 2. Za nevýhodu můžeme označit krátké kabely v balení nebo vyšší pořizovací cenu (průměrně 4300 Kč). Za ni však dostanete velmi vysokou kvalitu a po registraci produktu na oficiálních stránkách výrobce také bezplatnou licenci aplikace Mylio Create pro organizaci a uchovávání fotografií. V prémiovém segmentu kompaktních disků jde rozhodně o pádný kousek do seznamu ve výběru.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama