Hardware Článek Minirecenze externího disku Seagate Game Drive for Xbox 5TB Halo Infinite

Minirecenze externího disku Seagate Game Drive for Xbox 5TB Halo Infinite

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

17. 12. 2021 10:25

Současná generace konzolí sice nabízí velmi rychlé SSD paměti, které nás pomalu učí nenávidět načítací časy delší než jednotky sekund, vzhledem k výrobním nákladům ale vzniká úskalí nedostatku volného místa. Jeden terabajt u Xboxu Series X a jen půl terabajtu u Series S prostě spoustě hráčů nemusí stačit. V ten moment tedy přichází na řadu volba rozšíření. Dnes se podíváme na stylový Seagate Game Drive for Xbox 5TB s motivem Halo Infinite.

Reklama

Externí disky připojené drátem jsou v tomto případě tou řekněme přístupnější variantou. Rozšiřující SSD karty s určeným slotem v konzolích Xbox jsou totiž mimořádně drahé, půlterové NVMe rozšíření vás vyjde na minimálně 4,5 tisíce českých korun, za dva terabajty už musíte vyložit na stůl cenu té silnější a dražší konzole. Pokud tedy nutně netrváte na tom, že chcete nainstalované tituly hrát přímo z rozšířené paměti, je koupě externího disku jasnou a řádově levnější volbou.

-
i Zdroj: Hrej.cz
-

Příště se podíváme na rychlejší, kompaktnější, ale dražší a méně prostorný SSD Game Drive, dnes ale přichází na paškál klasický plotnový Game Drive for Xbox 5TB, určený především pro fanoušky série Halo. Ten využívá rozhraní USB 3.2 a základním aspektem je jednoduché použití. Do konzole Xbox (podporuje mimochodem i Xbox One) jej stačí prostě jen… zapojit a používat. Prvotní instalace je tedy skutečně bezproblémová.

Na konzolích Xbox Series existuje jisté úskalí - vzhledem k rychlosti disku z něj nelze hry přímo hrát a je nutné je přesouvat do interní paměti. Majitelé všech verzí Xboxu One nicméně tento problém řešit nemusí, v takovém případě rychlost odpovídá certifikaci a hry lze hrát přímo z disku. Jak v takovém případě fungují jsme ale netestovali. Zkoušce jsem podrobil jen klasický přesun titulů. Například instalace Controlu o rozměrech 42,1 gigabajtu se přesouvá 7 minut a 15 vteřin, rychlostí oscilující od prvotního vrcholu 884 Mbps po zhruba 650 Mbps. U instalace současných Call of Duty je tedy počítat s řádově čtvrthodinou. To by mohlo být problémem leda pro hráče, kteří skutečně každodenně handlují s obřím množstvím her na disku. Pokud budete Game Drive používat jako odkladiště ze kterého čas od času vytáhnete méně vytěžovanou hru, několikaminutová příprava vás nijak neomezí. Disk nedává smysl snad jen pokud patříte k vyvoleným a domů vám teče internetové připojení v řádech tisíců megabit.

Oficiální snímek
i Zdroj: Hrej.cz
Oficiální snímek

Vedle pětiterabajtové varianty, která nabízí dost prostoru pro odhadem desítky standardně velikých titulů, existuje ještě menší, dvouterabajtová varianta.

Asi nejzajímavějším aspektem disku je ale jeho design. Výrobky z řady Game Drive mají velmi decentní, vkusný design, edice Halo Infinite ale logicky vystupuje z řady. Klasickou elegantní černou nahrazují motivy armádní zelené charakteristické pro Master Chiefa. Čelní strana se honosí jakoby oprýskanou texturou brnění Mjolnir s kódovým označením 117 s výrazným logem Xbox a nenápadným gravírováním výrobce. Na zádi (nebo spíše spodní stěně disku) se pak nachází vzor zadní části helmy Master Chiefa, tu ale asi moc často neuvidíte. Po stranách je pak disk čistý, zelený. Design doplňuje velmi pohledné decentní osvětlení, defaultně v nazlátlé barvě doplňující motivy Halo. Skrze software Seagate Toolkit pak můžete podsvícení libovolně upravovat. Doplňkem je i poměrně robustní kabel opletený ladící žlutozelenou ochranou. Ten nicméně nepatří k nejdelším, na délku má jen 40 centimetrů a s původním vybavením se tedy disk musí zdržovat v absolutní blízkosti konzole a na výstavku ho při zapojení asi nevytáhnete. Subjektivně je design opravdu parádní a zároveň vkusný, fanouškům strohého designu ale vyhovovat nemusí, pro ty je asi lepší volbou klasická čistá černá. Na druhou stranu, jen s edicí Halo Infinite dostanete 5 terabajtů prostoru. Klasické verze končí u varianty s čtyřmi tera.

Při používání je tichý, roztočené plotny poznáte akusticky jen pokud vyloženě přiblížíte ucho.

Disk jako takový je celkem kompaktní a lehký (výrobce udává 167 gramů, dle vlastního měření ale bez kabelu 245 gramů), vyloženě kapesní není, na cesty do batohu ale nepředstavuje žádnou zátěž. Při používání je tichý, roztočené plotny poznáte akusticky jen pokud vyloženě přiblížíte ucho. Ani vibrace nejsou kdovíjak zásadní, jde prostě o moderní kus techniky.

Dle současné nabídky by měl disk dorazit s cenovkou 4999 českých korun, levnější dvouterabajtová varianta pak za 2599 korun. Reálná cena ale bude nižší. Na skladech zatím není, dostupný bude během února jen v obchodě Alza. Cena je samozřejmě vyšší, dostanete za ní ale nekompromisní nálož volného místa. Alternativou by mohl být konkurenční WD BLACK P10 Game drive, který je levnější. Srovnatelný pětiterabajtový kus seženete o pár stovek výhodněji. V tomto případě ale musíte oželet design Halo, RGB podsvětlení a tříletou bonusovou službu Seagate Data Recovery, kterou ke Game Drive automaticky dostanete. V ten moment je tedy výběr otázkou priorit. Malým bonusem je sbírka samolepek Halo a kód pro měsíční trial předplatného Xbox Game Pass.

-
i Zdroj: Hrej.cz
-

S Halo Infinite Special Edition Game Drive for Xbox 5TB dostanete prémiový disk vyznačující se především stylovým designem a velkou pamětí. Rychlostně samozřejmě výrazně strádá za SSD disky a na Xbox Series z něj nelze přímo hrát, na druhou stranu je výrazně levnější. Pro fanoušky Halo jde o velmi zajímavý doplněk, ostatní musí zvážit, zda nezvolit obyčejný model nebo alternativu od WD. Svou roli bude hrát také dostupnost, je třeba pozorně sledovat tuzemské prodejce a svůj disk si v únoru ulovit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama