Minecraft: Story Mode - Episode 4: A Block and a Hard Place Recenze Minecraft: Story Mode - Ep. 4: A Block and a Hard Place

Minecraft: Story Mode - Ep. 4: A Block and a Hard Place

Pavel Makal

Pavel Makal

28. 12. 2015 09:00 3
Reklama

Ráno na Štědrý den všechno vypadalo navýsost růžově. Kafe, vánočka, vaječňák, prostě idyla. Sedím si takhle spokojeně obklopen jídlem a opojen vidinou hromady dárků, které určitě dostanu, když mi na mysli vytane jeden nedokončený rest. No ano, nejnovější epizoda adventurního Minecraftu přece už přistála na všech platformách a je třeba ji notně zapařit a čtenářům přiblížit. Inu, ani na Štědrý den se nemá zahálet, třeba za odměnu uvidím zlatého Pinky Demona. Kreditní karta, notně znásilněna předvánočním shonem, nelibě vyplivla tradičních 160 korun a za chvíli mě již vítala důvěrně známá melodie základního menu. Ze zkušenosti už vím, že mě v téhle herní taškařici může čekat ledacos, dolévám tedy pro jistotu vaječňák rumem a pouštím se do díla.

VZHŮRU ZPĚT DO DĚTSKÝCH LET

Možná si vzpomenete, jak jsem byl minule šťastný, že se do hry nemusím obouvat až tak zběsile, protože je konečně i co pochválit. Tento trend naštěstí zůstal zachován, a tak mi ta hodina a půl utekla docela příjemně. Těžko říci, jakou měrou se na tom podílel zmiňovaný vaječný sen, pravda ale je, že pro hráče, který se dostal až sem, neskýtá čtvrtá epizoda Minecraft: Story Mode žádné nemilé překvapení. Asi je přece jen potřeba zahodit na chvíli nároky, které má dospělý člověk, a podívat se na celou věc optikou předpubertálních dětí, kterým je tento titul určen. Nesnesitelný dabing se přeci jen dá vypnout a hru hrát jen s titulky, a pokud vám vadí naivita a předvídatelnost celého pojetí, patrně jste to vzdali někdy po pěti minutách první části. Kromě těchto dvou klíčových vlastností nejnovějšího počinu Telltale Games ale tentokrát není moc co hanět.

Ve hře se tentokrát objeví několik situací, kdy je třeba něco vyrobit, a někdy dokonce dostanete na výběr z více možností.

Ba naopak, zdá se, že se tvůrci konečně chytli za nos a začali trochu více využívat privilegia silné předlohy. Podíváme se tedy tentokrát například do Far Lands, fenoménu, který všichni hráči Minecraftu určitě dobře znají. Ve hře se tentokrát objeví několik situací, kdy je třeba něco vyrobit, a někdy dokonce dostanete na výběr z více možností. Já vím, já vím, takhle napsané to vypadá jako hrozná znouzectnost a něco, nad čím není na místě se radovat. Pokud ale sledujete putování Jesseho a jeho party od začátku, tak jako já, jste za každý svěží prvek rádi, protože mnoho jsme jich opravdu nedostali.

MÍRNÝ POKROK V MEZÍCH ZÁKONA

Už minule jsem chválil příběh, který konečně stojí za řeč. Čtvrtá epizoda v nastavené laťce pokračuje, opravdu mě bavila a byl jsem zvědavý. Vystřídáte několik prostředí, dozvíte se důležité informace o ústředním Řádu kamene a čeká na vás jeden opravdu smutný moment. Hra obsahuje i logické hádanky, obtížností samozřejmě mířené na děti. Kupodivu rovněž vaše rozhodnutí tentokrát mají nějaký smysl, což poznáte při shánění jídla v pustých Far Lands. Potěšil mě také průchod bludištěm, který sice trochu působí jako časová výplň, ale je to zase něco nového. A to se tady po čertech cení.

Jen jediná věc mi tentokrát vrtá hlavou. Ta prekérní situace, která naše hrdiny celé čtyři epizody hnala kupředu, je na konci tohoto pokračování vyřešena. Otázkou tedy zůstává, co bude obsahem pátého dílu, který v mých představách vypadá jako hodinové přicmrndnutí, aby se jako neřeklo, že má série od Telltale Games tentokrát jen čtyři části. Je samozřejmě možné, že půjde o prequel k potenciální druhé řadě potenciálního většího seriálu, neumím si ale představit, že by hra, jako je Minecraft: Story Mode, měla obsahovat nějaký mezisezónní cliffhanger, nebo že by vůbec měla dál pokračovat. Jen ať to hezky uzavřou, zazvoní zvonec a tak dále.

BEZ ANGLIČTINY ANI RÁNU

Musím opět zopakovat, jak nevýslovná škoda je, že hra nedostala českou lokalizaci. Zejména po diskuzi s bývalým kolegou z herního obchodu, který mi potvrdil, že se hry před Vánocemi prodaly haldy. Rodiče ji kupují jako náhradu za neexistující krabicový Minecraft na PC a mám bohužel dojem, že pod mnoha stromečky bude cítit velké zklamání. Minecraft: Story Mode je v našem prostředí skutečně velice znevýhodněn, protože jeho cílová skupina nemá mnoho šancí si ho zahrát.

Určitě raději uvidím osmiletého klučinu hrát tohle než něco z produkce Rockstar Games.

Kdyby se dal alespoň vypnout ten zpropadený časový limit pro odpověď v rozhovorech... Pokud by se tento problém podařilo vyřešit, neváhal bych teď už hru doporučit jako vhodný dárek pro mladšího sourozence nebo potomka kolem desátého roku života. Pro takové hráče byla patrně zamýšlena a na tom není koneckonců nic špatného. Určitě raději uvidím osmiletého klučinu hrát tohle než něco z produkce Rockstar Games. A teď mě omluvte, jdu si pro linecký.

Minecraft: Story Mode - Episode 4: A Block and a Hard Place
Xbox Xbox One
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
Wii U Wii U
iOS iOS
Xbox Xbox 360
Apple Mac
PlayStation Vita Vita
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Nakonec se zdá, že z Minecraft: Story Mode bude docela slušná dětská hra. Pro naše prostředí je však zoufale nevhodná kvůli chybějící lokalizaci. Uvidíme, jak se to pánům vývojářům podaří ukončit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama