Project Gotham Racing 3 Článek Microsoft Wireless Racing Wheel

Microsoft Wireless Racing Wheel

michal.jonas

michal.jonas

25. 2. 2007 23:27
Reklama

S pořádným předstihem Microsoft začal prodávat svůj oficiální volant, protože jeho vlastnosti pořádně otestuje až nová Forza Motorsport. Nicméně již dnes s ním fungují prakticky všechny závodní hry pro Xbox 360, i když s jistými kompromisy, jak se ostatně dočtete dále. Pouhý pohled na balení prozradí opravdu velké rozměry volantu, který na první pohled zaujme hlavně svojí velikostí i váhou. Je to opravdu pořízek a schovat jej s pedály do menší skříňky může být velký problém.

Opravdový silák

Věnec je sice poměrně malý, tedy v porovnání se základnou, nicméně se příjemně drží díky přilnavému povrchu. Design a barevné provedení kopíruje návrh vlastní konzole i klasických ovladačů. Volant kupodivu nenabízí reálný počet otáček jako u skutečných závodních vozidel, jeho rozsah otáčení je zhruba 240 stupňů. Podobně chybí klasická řadící páka, jakou nabízí nejlepší volant pro PS2 od Logitechu. Vše ale vynahrazuje extrémně silný a důrazný force feedback. Tato zpětná vazba funguje při zapojení adaptéru volantu do elektrické sítě, ovšem periferie má také stejné pouzdro na baterie jako bezdrátové ovladače, takže blízkost zásuvky není podmínkou. Při provozu výhradně na baterie, či akumulátory je ale force feedback nahrazen jemnějšími vibracemi.

Ach ta ergonomie

Microsoft Wireless Racing Wheel
i Zdroj: Hrej.cz
Praktická funkce pak při zapojení do zásuvky odpojí od kontaktů bateriový prostor, aby se články zbytečně nevybíjely. Věnec tvoří pogumované kolo s výbornou přilnavostí i při zpocených rukou, přičemž jeho dolní část napodobuje leštěný hliník, podobně jako věnec středu volantu. Pod volantem nechybí dvojice "pádel" pro řazení, které potěší svým delším protažením nahoru, takže je řazení pohodlné prakticky při všech úchopech. V tmavém středu volantu jsou tlačítka Back a Start, přičemž stejná barva způsobuje jejich špatnou viditelnost při horších světelných podmínkách. Pokárání si zaslouží i kvarteto barevných tlačítek A, B, X, Y, protože jejich umístění ke středu otáčení neumožňuje intuitivní přepínání kamer, nebo zpětného pohledu. Na stůl se volant připevňuje klasicky přes odnímatelný nástavec s masivním plastovým šroubem, takže volant na rovné ploše drží jako přibitý. Do volantu lze také zapojit headset a nabíjecí kabel.

Jestliže je držení na stole výtečné, to samé již ale neplatí při použití na klíně. Základna má sice vespod gumové lišty pro lepší přilnavost, ale dolní tvar je pro použití na sedačce nevhodný, stejně jako malý úhel natočení volantu od základny. Na rozdíl od volantů Logitech, které jsou uzpůsobeny pro připojení zvláštního mezi nožního nástavce, volant od Microsoftu nic podobného nenabízí. Tipujeme, že většina hráčů má konzoli postavenou v obýváku a před televizí většinou netrůní velký a vysoký kancelářský stůl, pro který je volant jedině určen.

Paty to jistí

Microsoft Wireless Racing Wheel
i Zdroj: Hrej.cz
Pedály jsou ale již praktičtější konstrukce a i když nemají žádné zuby pro fixování do koberce, díky vtipnému designu drží na chlupatějších površích velmi dobře. Zadní část má totiž vybrání pro zapření patami, takže pedály fixují vlastně vaše nohy. Součástí balení je DVD s ovladači, které se musí pouze jednou načíst před prvním spojením periferie ke konzoli a na stejném médiu je i plná verze Project Gotham Racing 3. Tento titul je dnes zřejmě zatím jen jedinou hrou, pro kterou má volant smysl, protože ostatní arkády jako Full Auto, nebo dva poslední díly Need for Speed díky fantaskním jízdním vlastnostem volant ani nepotřebují.

I na staré kousky

V PGR3 ale volant funguje výborně, jen se musí vybrat správná konfigurace tlačítek v nastavení. Bohužel se ale v žádné hře nedá z vlastností vůbec nic nastavit. Tudíž citlivost, sílu vibrací a force feedbacku, ani mrtvou zónu nijak nezměníte, což je docela škoda, protože předvolená kalibrace nemusí všem vyhovovat. U nových her se ale podobných absencí bát nemusíte. Dnes tedy tento volant využijete na PGR3, což je nejideálnější a s přimhouřením oka pak na Test Drive Unlimited, ale např. takový Burnout je s volantem prakticky nehratelný. Žádná aktuální hra bohužel primárně s volantem nepočítá a není pro něj ani navržená, jako např. Gran Turismo 4 pro Logitech Driving Force Pro. Kompatibilita se u jednotlivých titulů řeší právě novými ovladači a updaty. Dle našeho názoru se tudíž vyplatí počkat až na Forzu Motorsport 2, PGR4, GTR a nebo Colina McRae Dirt, přičemž všechny tyto hry budou volant plně podporovat.

Microsoft Wireless Racing Wheel
i Zdroj: Hrej.cz
Alternativou je také pořízení konkurenčního volantu od Logitechu, ten je ale kabelový a připojuje se skrze USB konektor, nicméně je kompaktnější a také o třetinu lacinější. Ovšem nedávno se na našem trhu objevil bezdrátový adaptér, který se spojí s počítačem opět přes USB a přes toto rozhraní pak můžete používat všechna bezdrátová zařízení z Xboxu 360, tedy i bezdrátový volant. Dnes je tedy ještě moc brzo vynášet soudy nad použitelností volantu, protože jaksi není moc potravy, nicméně zpětná kompatibilita není k zahození a robustní provedení i hutné vibrace přispívají k dobrému dojmu z této periferie, i když pořádné využití najde až za několik týdnů, či měsíců.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama