Microsoft tvrdí, že Xbox Series na rozdíl od PlayStationu zdražovat nebude. Opravdu?
i Zdroj: Louis-Philippe Poitras / Unsplash
Novinka Microsoft tvrdí, že Xbox Series na rozdíl od PlayStationu zdražovat nebude. Opravdu?

Microsoft tvrdí, že Xbox Series na rozdíl od PlayStationu zdražovat nebude. Opravdu?

Jakub Fišer

Jakub Fišer

26. 8. 2022 08:50 2

Sony včera oznámilo, že cena jeho herních konzolí PlayStation 5 bude zvýšena, aby se podařilo vyrovnat ztrátu způsobenou aktuální ekonomickou situací ve světě. S prohlášením přichází i největší konkurence – Microsoft – a zákazníky uklidňuje. Nebo ne?

Reklama

  • Microsoft se vyjádřil ke zdražování konzolí PlayStation 5
  • Xbox Series S ani X prý žádné oficiální zdražení nečeká
  • Na českém trhu ale již konzole dávno nestojí 12 999 Kč, jako na začátku

Microsoft dlouho nečekal a využil toho, že jeho hlavní sok – japonské Sony – zdražuje. Dle serveru Windows Central, který cituje tiskové oddělení Microsoft Xbox, se na “druhém břehu” žádné zdražení neplánuje.

PlayStation 5 zdražuje všude po světě. Jak jsou na tom české obchody?
i Zdroj: Kerde Severin / Unsplash

PlayStation 5 zdražuje všude po světě. Jak jsou na tom české obchody?

Někdo zlevňuje, aby přilákal zákazníky, někdo zase zdražuje. Sony na svém oficiálním blogu oznámilo neradostnou zprávu –…

25. 8. 2022 13:05

“Neustále vyhodnocujeme naše byznysové kroky, abychom našim fanouškům nabídli skvělý zážitek. Naše doporučená maloobchodní cena Xbox Series S zůstává na 299 dolarech, Xbox Series X stojí 499 dolarů,” prohlásil tiskový mluvčí Microsoftu v USA.

Xbox zdražuje i bez Microsoftu

Je to ale skutečně pravda? Totiž to, že cena se nemění a zůstává – i přes stále akutní nedostatek kusů na trhu? Konzole Xbox Series X|S vstoupily na tuzemský trh v listopadu 2020 a to s doporučenou cenou 7 999 Kč za model S a 12 999 Kč za model Series X.

Microsoft tvrdí, že Xbox Series na rozdíl od PlayStationu zdražovat nebude. Opravdu?
i Zdroj: Microsoft / Xbox Series press kit

Tedy, dle slov odpovědné osoby z Microsoftu, by cena měla i v roce 2022 zůstat stále stejná. Pravda je ale trochu komplexnější. Nutno uznat, že třeba nižší model Series S dokonce zlevnil a můžete jej zakoupit za necelých 7 tisíc korun.

U vrcholné generace Series X je však situace podobná jako u PS5. Moc kusů na trhu není, a když, tak je výrobce uměle spojí s hrou, o kterou možná ani nemáte zájem, a cenu tak nafouknou tu na 15 tisíc korun, tamhle na 14,5 nebo 13,5 tisíce korun. Jiné e-shopy se nestydí prodávat nejvýkonnější Xbox i bez hry za 13 500 korun.

Tudíž ano, možná že Microsoft plošně nezdražoval. Nejspíš to ale ani nebylo třeba, prodejci si totiž s cenami pohybují, jak se jim to hodí a fikaně využívají rčení “každé zboží má svého kupce”…

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama