Microsoft kupuje Activision Blizzard za téměř 1,5 bilionu korun, jde o největší obchod v dějinách herního průmyslu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Microsoft kupuje Activision Blizzard za téměř 1,5 bilionu korun, jde o největší obchod v dějinách herního průmyslu

Microsoft kupuje Activision Blizzard za téměř 1,5 bilionu korun, jde o největší obchod v dějinách herního průmyslu

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

18. 1. 2022 14:44 8

Společnost Microsoft a šéf divize Xbox Phil Spencer oznámili jednu z nejzásadnějších zpráv historie herního průmyslu a byznysu. Americký gigant uskuteční akvizici vydavatelství Activision Blizzard, které pod sebou schraňuje mimo jiné studia Blizzard, King, Treyarch, Raven Software, Sledgehammer Games, Infinity Ward nebo Toys for Bob. Pod křídla Microsoftu se tak dostanou značky jako Call of Duty, World of Warcraft, Diablo nebo Candy Crush. S údajnou hodnotou 68,7 miliardy dolarů (v přepočtu zhruba 1,47 bilionu českých korun) jde o suverénně největší obchod v dějinách herního průmyslu.

Reklama

  • Microsoft kupuje Activision Blizzard
  • Akvizice má mít hodnotu 68,7 miliardy dolarů
  • Do Game Passu se tak podívají různé tituly Activisionu

O možnosti nákupu se začaly objevovat první spekulace už během dnešního rána. Šéf Xboxu Phil Spencer neotálel a obchod oficiálně potvrdil v blogovém příspěvku.

„Je neuvěřitelně vzrušující oznámit, že se Microsoft dohodl na koupi Activision Blizzard. Po mnoho dekád studia a týmy které tvoří Activision Blizzard přijímaly ohromné množství radosti a vděku od miliard lidí po celém světě. Jsme neuvěřitelně nadšení, že máme možnost pracovat s úžasnými, talentovanými a oddanými lidmi napříč Activision Publishing, Blizzard Entertainment, Beenox, Demonware, Digital Legends, High Moon Studios, Infinity Ward, King, Major League Gaming, Radical Entertainment, Raven Software, Sledgehammer Games, Toys for Bob, Treyarch a dalšími týmy Activisionu,“ připomněl Spencer, jaká jména se budou nově objevovat ve spojení s Microsoftem a Xboxem.

Zároveň upozornil na to, že dokud nebude obchod zpečetěn, budou obě firmy pracovat nezávisle na sobě, po dokončení obchodu ale budou byznysové týmy Activisionu odpovídat přímo Philovi Spencerovi jako CEO Microsoft Gamingu. Osud kontroverzního lídra Bobbyho Koticka je tedy značně nejistý, i když už je potvrzeno, že zatím zůstane v roli prezidenta firmy.

V praxi to samozřejmě znamená další rozrůstání bohatého katalogu předplatného Xbox Game Pass. Spencer využil příležitosti a oznámil, že si službu předplácí už celkem 25 milionů hráčů. Také potvrdil, že se firma “pokusí do nabídky zařadit co nejvíce titulů” vydavatelství. Logicky se nabízí vydání různých pokračování Call of Duty, Diabla nebo Overwatche, to ale ukáže až čas. Tituly Activisionu se také podívají do cloudových služeb.

Microsoft tak navázal na předloňskou akvizici ZeniMax Media, tehdy dechberoucí výše 7,5 miliardy dolarů je ale v kontrastu s novým oznámením spíše úsměvná. Pokud obchod klapne, Microsoft za Activision zaplatí 68,7 miliardy dolarů, což je pro zajímavost více než čtvrtina ročního HDP České republiky. Obchod také násobně převyšuje dosud největší akvizici dějin průmyslu, nedávné oznámení o koupi Zyngy ze strany Take-Two ve výši 12,7 miliardy dolarů.

Největší akvizicí (bez započítání inflace) historie byznysu obecně zůstává odkup ocelářského koncernu Mannesmann telekomunikačním gigantem Vodafone Airtouch Plc. z roku 1999. Vodafone tehdy vyplatil zhruba 183 miliard dolarů (při započtení inflace asi 284 miliard dnešních dolarů, tedy 6,1 bilionu českých korun).

Phil Spencer kritizuje situaci v Activision Blizzard, bude hodnotit spojenectví se studiem
i Zdroj: Hrej.cz

Phil Spencer kritizuje situaci v Activision Blizzard, bude hodnotit spojenectví se studiem

Situace týkající se Activision Blizzard a jeho ředitele Bobby Koticka se opět komplikuje. Je to pár dní od momentu, kdy Wall…

19. 11. 2021 19:29
Do problémů v Activision Blizzard je dle nových odhalení Wall Street Journal vážně namočený i jeho šéf Bobby Kotick
i Zdroj: Hrej.cz

Do problémů v Activision Blizzard je dle nových odhalení Wall Street Journal vážně namočený i jeho šéf Bobby Kotick

Společnost Activision Blizzard už několik měsíců čelí vážným obviněním z údajného nevhodného chování k nebo přímo…

17. 11. 2021 13:45

Společnost Activision Blizzard byla v uplynulých měsících ostře kritizována v souvislosti s kauzou týkající se údajného sexuálního obtěžování a diskriminace menšin na pracovišti.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama