Metroid Prime 3: Corruption Recenze Metroid Prime 3: Corruption

Metroid Prime 3: Corruption

Martin Strnad

Martin Strnad

14. 11. 2007 23:00 1
Reklama

Konečně je to tady, Samus Aran opět v akci. Po své první eskapádě s rasou Metroidů na planetě SR388, následném laškování s vesmírnými piráty zkoumajícími cizorodou substanci zvanou Phazon, procházce po planetě rozdělené do dvou dimenzí a setkání se svým interdimenzionálním temným altergegem je zpátky, aby uzavřela nedokončené účty. Příběh Metorid Prime 3: Corruption je závěrečná část trilogie a většina dějových prvků nějak souvisí s předešlými díly, ať už to je phazonová nákaza, útok pirátů na federační flotilu nebo hlavní záporák celé hry, temná Samus. Sice to dohromady dává i menší samostatný děj, nicméně si z něj nejvíce odnesete, znáte-li všechny předchozí události a reálie tohoto herního vesmíru.

Dějové povídačky bokem, jde se hrát!

Metroid Prime 3: Corruption
i Zdroj: Hrej.cz
První věc, která obyčejného člověka při pohledu na Metroid Prime 3: Corruption napadne je: „hmm, další sci-fi střílečka“. Svižný start v mnohém nasvědčuje, že se tu bude hodně střílet, nehledě na fakt, že většinu času opravdu koukáte na hlaveň své zbraně. A že je hra oslavována za ukázkovou implementaci ovladačů Nintenda Wii do FPS žánru, to také potvrzuje. Intuitivní míření s wiimotem je téměř bezchybné, pohyb pomocí analogového joysticku na nunchuku samozřejmý a možnost zaměření pohledu na jednoho nepřítele tomu dává korunu, neboť právě ta zpříjemňuje chaotické souboje s vícero oponenty do míry, která daleko převyšuje klasický joypad a směle se dotahuje na kombinaci myši a klávesnice. Další možnosti využití pohybových senzorů pro přepínání různých hejblátek také potěší. Navíc nabídka přepnout režim ovládání mezi méně a více citlivým ukazuje, že je zde myšleno na každého. Trochu horší to už je s drobným mířidlem, jež při frekvenci barevných výbuchů na obrazovce často zaniká.

Univerzální voják

Akce se tedy ovládá nadmíru příjemně, ovšem co v ní budete využívat? Zbraň samozřejmě. Ale nečekejte haldy futuristických bouchaček. Celou dobu budete koukat na téměř stejnou hlaveň, která se občas jenom trochu jinak zabarví a bude při nalezení mnohých vylepšení postupně procházet vnitřními změnami, stejně jako Samusin skafandr. Vedle toho se může Samus přepnout do takzvaného hyper módu, který jí dává daleko silnější útok, ale je vykoupen úbytkem zdravý za každý výstřel a při nadměrném využívání i smrtí. Akci tedy Metroid Prime 3: Corruption nelze odepřít. Ovšem na povahu této hry je akce přítomna možná až příliš často. Vinou respawnu nepřátel na místech, která jste už jednou vyčistili, může být právě akční složka po delším hraní až otravná, protože v duchu tradice Metroidů budete muset znovu navštěvovat většinu míst, kudy jste již prošli.

S mapou, kompasem a mikroskopem

Metroid Prime 3: Corruption
i Zdroj: Hrej.cz
Na váš arzenál se přímo váže další vlastnost hry – průzkum okolí. Na něm totiž Metroid Prime 3 stojí mnohem více než na své akční části a často se setkáte se zbraňovým vylepšením, které ani tak není potřeba k usnadnění boje, jako k přístupu do dalších částí herních map. Dalo by se doslova říct, že Metorid Prime 3: Corruption je adventura z pohledu první osoby. Nenajdete zde sice nějaký rozsáhlý inventář ani rozvětvené dialogy, namísto nich nastupují prostorové hádanky založené právě na nalézání různorodých vylepšení Samusina skafandru a jejich zpětné využití. Časem zjistíte, že jste půlku první planety vůbec neprozkoumali, protože k přístupu do dalších místností vám bránil nedostačující arzenál a musíte se vrátit zpátky. Nemluvě o různých mechanismech, které po spuštění otevřou průchod, tam kde o něm předtím nebylo ani zmínky, bludištích pro Samusinu kulatou podobu nebo o příležitostech pro využití vesmírného korábu. Vývojáři nás naštěstí nenechali napospas těchto zapeklitých situací jen tak a vybavili Samus již tradičním vestavěným skenerem. Tato pomůcka, stejně jako v menší míře pozdější rentgenové vidění, dopomáhá k odhalení skrytých informací o okolních předmětech či nepřátelích. Pravda, není to sice úplná vysvětlovací lopata, ale málokdy vás bedlivé proskenování celého okolí nechá na holičkách. Podobně je tom u mapy, která se od minulých dílů téměř nezměnila, pouze je díky rozkouskování hry do několika planet méně složité se v ní vyznat.

Samusin průvodce galaxií

Oproti minulým dílům, s výjimkou poněkud akčnějšího Metroid Prime Hunters na NDS, došlo k menšímu roztříštění celého prostoru hry, která se nyní neodehrává na jedné obrovské planetě či vesmírné základně, ale rovnou na planetách třech, jednom vesmírném křižníku, jednom vraku a… ale to už zjistí každý sám. Každopádně tím hře ubylo na pověstné atmosféře osamění a pocitu uzavření v obrovském bludištním komplexu, která byla celé sérii až do nedávna vlastní. Ovšem na druhé straně tím přibilo na pestrosti, kdy jednu výstřední planetu střídá jiná, ještě poutavější a velmi zajímavým zpestřením je také historické pozadí každé z planet, chytře poschovávané po částech v různých zákoutích. Právě informační střípky dělají z místních docela pěkných, ale jinak anonymních mimozemských těles o něco víc živoucí, dýchající světy.

Vybroušený diamant

Metroid Prime 3: Corruption
i Zdroj: Hrej.cz
Stejně jako hra nalezla dokonalý balanc po stránce hratelnosti a obtížnosti, dostala se i na samotnou výkonnostní hranici Nintenda Wii. Textury jsou v rámci možností ostré, barvy krásně syté, modely nepřátel dostatečně detailní a hlavně originálně navržené a celkové zpracování okolí působí až neuvěřitelně. Umělecké části vývojářského týmu se podařilo zprostředkovat v dnešní době unikátní podívanou podtrženou navíc stylovým elektronickým soundtrackem. Nebeské město, planeta posetá prastarými troskami a bojovými golemy nebo biologické jádro phazonových meteoritů vypadá naprosto úžasně. Pravda, občas hra potajmu načítá další místnost a chvíli odmítá otevřít dveře, ale to jenom potvrzuje fakt, že si autoři přáli vytvořit naprosto plynulý zážitek. A to se jim technicky i umělecky povedlo na jedničku.

Metorid Prime 3: Corruption je vedle launchové Twilight Princess a nedávno vydaného Super Mario Galaxy jasnou koupí pro všechny majitele Nintenda Wii, kteří ho používají i o samotě. Je to téměř perfektní zakončení trilogie, které splnilo všechna očekávání a příjemně překvapilo citlivými zásahy do téměř dokonalé hry. Chyb má tento nový přírůstek do osudů Samus Aran pramálo. Absentující multiplayer musíme v tichosti přejít, neboť v minulém díle moc dobroty nenadělal. Stejně tak nahrávání místností za zavřenými dveřmi nelze považovat za chybu. Snad otravný respawn nepřátel může znepříjemnit značnou část zážitku těm méně akčnějším uživatelům, podobně i občas špatně viditelné mířidlo. Pokud se ale přeneseme přes těch pár vroubků, je Metroid Prime 3: Corruption řádně vyfrézovaný a uhlazený kus zábavy.

Metroid Prime 3: Corruption
Wii Wii

Verdikt

Metorid Prime 3: Corruption je jasnou koupí pro všechny majitele Nintenda Wii, kteří ho používají i o samotě. Je to téměř perfektní zakončení trilogie zasazené do nejtemnějšího světa Nintendo univerza, které splnilo všechna očekávání a příjemně překvapilo citlivými zásahy, které hru sice roztříštily z jednoho hutného celku do několika menších, zážitkem o nic méně slabších částí, ale také přineslo svěží variabilitu prostředí a jeho nádherné zpracování po technické i umělecké stránce.

Co se nám líbí a nelíbí?

Ovládání, nádherné grafické zpracování, různorodé barvité a originální prostředí, chytré prostorové hádanky, provázanost jednotlivých planet a menších celků v rámci levelů, vyprávění děje na více frontách najednou, chytré, obtížné a ve výsledku krásným pocitem vítězství odměněné souboje s bossy, hudební doprovod, opravdu mačká z Nintenda Wii technické maximum
Respawn nepřátel na místech, která hráč již navštívil, nevýrazné a v hektických soubojích plných barevných explozí často takřka neviditelné mířidlo
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama