Meta Quest 2 a Meta Quest Pro čeká po zdražení výrazná sleva. V případě verze Pro až o třetinu původní ceny
i Zdroj: Meta
Novinka Meta Quest 2 a Meta Quest Pro čeká po zdražení výrazná sleva. V případě verze Pro až o třetinu původní ceny

Meta Quest 2 a Meta Quest Pro čeká po zdražení výrazná sleva. V případě verze Pro až o třetinu původní ceny

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

5. 3. 2023 09:30 1

Necelý rok poté, co společnost Meta oznámila zvýšení ceny své VR soupravy Meta Quest 2, snižuje ceny zase dolů – i když pouze u dvou modelů. V době loňského navýšení cen firma trvala na tom, že zvýšení bylo vynucené situací na trhu, protože výrobní náklady i ceny na přepravu výrazně rostly. Nyní však uvádí, že snižuje cenu 256GB modelu a modelu Meta Quest Pro. Z původních 500 dolarů klesá Meta Quest 2 (256 GB) s cenou na 430 dolarů (asi 9,5 tisíce korun) a Meta Quest Pro podobně půjde z 1500 dolarů na 1000 dolarů (asi 22 tisíc korun).

Reklama

  • Meta zlevňuje ve většině regionů Meta Quest 2 (256 GB) a výkonnější Meta Quest Pro
  • Meta Quest 2 bude nově stát 430 dolarů místo 500 dolarů
  • Meta Quest Pro zlevňuje z 1500 dolarů na 1000 dolarů

Snížení ceny obou modelů souprav vstupuje ve vybraných regionech v platnost během dnešního dne. V případě dražšího Meta Quest Pro se od dnešního dne s novou cenu setká region USA a Kanady a od 15. března i skupina zbylých zemí podporovaného listu. V případě Meta Quest 2 (256GB) je nabídka zase již ode dneška dostupná de facto všude. Změna působí celosvětově, včetně: 

Austrálie, Rakouska, Belgie, Kanady, Dánska, Finska, Francie, Německa, Islandu, Itálie, Japonska, Nizozemska, Norska, Jižní Koreji, Španělska, Švédska, Tchaj-wanu, Švýcarska, Velké Británie a nakonec i USA.

Společnost v nejnovějším prohlášení také doplnila, že i přes loňské navyšování cen vždy cílila ve vývoji na hardware, který bude nejen cenově dostupný, ale také technologicky vyspělý a uživatelsky přívětivý. Ačkoli tedy model se 128 GB aspoň zatím nezlevnila (aktuální rozdíl vůči 256GB modelu bude pouze 30 dolarů), Meta věří, že zákazníci větší úložiště ocení.

Že by se tak z pohledu firemních výsledků mělo stát, naznačují firemní výsledky z posledního fiskálu. V roce 2022 totiž firma prodělala okolo 13,7 miliardy dolarů v  provozu Reality Labs, což je její divize zodpovědná za rozvoj metaversa, které propaguje Mark Zuckerberg. Reality Labs dosáhla ve čtvrtém čtvrtletí tržeb ve výši 727 milionů dolarů a za celý loňský rok 2,16 miliardy dolarů, což je méně než 2,27 miliardy dolarů z předminulého roku.

Podle hardwarové roadmapy, kterou začátkem týdne zveřejnil server The Verge, se taktéž zdá, že nový high-end model Quest Pro nedostane alespoň několik let nástupce – což je zřejmě i důvod výrazně slevy dalších modelů. Pokud jde o naopak o soupravu, jež je vlajkovou lodí pro mainstreamové uživatele, chystaný Meta Quest 3 přijde na trh údajně již později v tomto roce, bude dvakrát tenčí, více než dvakrát výkonnější a také dražší než Meta Quest 2. Stejně jako nedávno oznámený Quest Pro bude také obsahovat zážitky ve smíšené realitě, které umožní díky přidaným kamerám na přední straně headsetu.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama