Mega Duck, WonderSwan, N-Gage nebo digiBlast. Vyrážíme do světa méně úspěšných handheldů
i Zdroj: Hrej.cz
Témata Článek Mega Duck, WonderSwan, N-Gage nebo digiBlast. Vyrážíme do světa méně úspěšných handheldů

Mega Duck, WonderSwan, N-Gage nebo digiBlast. Vyrážíme do světa méně úspěšných handheldů | Kapitola 3

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

21. 7. 2021 22:00

Seznam kapitol

1. VALVE PŘEBÍRÁ ŠTAFETU 2. KRÁTKÝ VÝBĚR Z NEÚSPĚŠNÝCH HANDHELDŮ 3. HANDHELDY JSOU ZASE COOL

Valve oznámilo Steam Deck, čímž de facto dalo jasně najevo, že v handheldech vidí velký potenciál. Vstupuje tak na trh, kde se dlouhá léta daří hlavně Nintendu, které úspěšně válcuje všechny své konkurenty. Neúspěšných projektů je nespočet, ale jak to tak bývá, většinou rychle upadly v zapomnění. My si je nyní v rychlosti připomeneme.

Reklama

Z poslední doby by se dal zmínit prémiový handheld Smach Z. Daniel Fernandez, zakladatel společnosti Smach letos v květnu přiznal, že nyní chybí jen kousek k tomu, aby firma zbankrotovala, přestože na handheld ve dvou crowdfundingových kampaních vybrala přes milion dolarů.

Smach Z chtěl nabídnout šestipalcový displej, základem byl procesor AMD Ryzen Embedded V1605B, který ve spojení s dalšími komponenty měl zaručit plynulý chod všech moderních her. Počítalo se dokonce s různými variantami, lišily se úložným prostorem nebo operačním systémem (ve hře byl i systém Windows). 

Vtipným detailem je fakt, že byla konzole původně představena jako SteamBoy se zaměřením na platformu od Valve. A právě Gabe Newel symbolicky přebírá otěže s nově oznámeným Steam Deckem.

Valve má velkou šanci dovést na trh úspěšný handheld, kartami by ale mohli zamíchat i další. Vzpomenout můžeme na loňský CES (veletrh spotřební elektroniky), kde společnost Alienware představila funkční prototyp vlastního “Switche”. Handheld se totiž konkurenci od Nintenda velmi výrazně podobal, k obrazovce se po stranách rovněž připojovaly Joy-Cony, konzole však spoléhala na vyšší výkon. Pořád jde ale pouze o prototyp.

Na letošním veletrhu se zase blýsklo Lenovo, které spojilo síly se společností NEC, aby mohlo představit LaVie Mini PC, přenosný herní počítač s možnostmi handheldu. I zde se pracuje s odnímatelnými gamepady. 

Své místo na trhu mají také různé retro konzole. Ještě letos by měla vyjít Analogue Pocket, moderní verze klasického Game Boye, která umí přehrát staré cartridge, skrze dokovací stanici navíc zvládne promítnout obraz na televizi.

Zapomenout nesmíme ani na zřejmě nejroztomilejší handheld na světě, za nímž stojí studio Panic (Firewatch). Playdate přinese běžné funkce, konzole nabídne dvě tlačítka, d-pad, wi-fi a bluetooth adaptér, USB-C a jack pro připojení sluchátek. Vedle displeje o rozměrech 2,7 palce je však značně neobvyklý ovládací prvek - klika, tedy spíše klička, s níž hry mohou (ale nemusí) interagovat. Handheldy jsou zkrátka opět cool.

Playdate
i Zdroj: Panic
Playdate
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama