Mark Zuckerberg popisuje svou představu metaverse. Facebook začíná usilovat o plně virtuální svět
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Mark Zuckerberg popisuje svou představu metaverse. Facebook začíná usilovat o plně virtuální svět

Mark Zuckerberg popisuje svou představu metaverse. Facebook začíná usilovat o plně virtuální svět

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

27. 7. 2021 18:12

Představa plně virtuálního světa, kde budeme trávit téměř celý život po vzoru knižního a filmového hitu Ready Player One, zatím působí jako naprosté sci-fi. Dle posledního vyprávění zakladatele Facebooku a vizionáře Marka Zuckerberga by ale podobný systém, známý pod označením metaverse, mohl být blíže než se zdá.

Reklama

  • Mark Zuckerberg mluví o budoucnosti metaverse
  • Facebook chce vést snahu o vytvoření absolutního virtuálního prostředí
  • Metaverse má sloužit zábavě i práci

V rozhovoru pro magazín Verge se rozpovídal o budoucích plánech Facebooku. Ten by podle něj měl stát v čele snahy o vybudování skutečné podoby metaversu, k jeho fungování je ale klíčové, aby se zapojila celá řada velmi vlivných a velkých firem. O podobném systému už dlouho sní například zakladatel Epicu Tim Sweeney.

Zuckerberg také specifikuje, jak by takový metaverse mohl v praxi vypadat. Měli bychom si ho představovat jako “ztělesněný internet” ve kterém budeme potkávat ostatní osoby, například v rámci práce. Upozorňuje na to, že si v současnosti představu metaverse spojujeme především s virtuální realitou a hraním. Oba aspekty sice jsou klíčové, ale nejsou jediným způsobem, jak by měl metaverse fungovat. Uplynulý rok a půl totiž ukázal, jak může být podobný systém důležitý pro pracovní prostředí. Odosobněné volání a virtuální konference totiž jednotlivým účastníkům komplikují vnímání ostatních, dle Zuckerberga je člověk z podstaty sociální bytost a mnohem přirozeněji komunikuje v přímém kontaktu s ostatními. V této souvislosti zmiňuje i to, že se takto změní využívání komunikačních zařízení, protože dnešní chytré telefony nejsou pro používání blízké lidské přirozenosti.

“Myslím si že by to mělo být stálé, synchronizované prostředí kde můžeme být společně, a bude podle mě připomínat jakýsi hybrid mezi sociálními platformami jak je známe dnes, ale v takové podobě, kdy v nich budeme ztělesněni,” vysvětluje svou představu Zuckerberg. Facebook by se měl na tuto vizi začít soustředit během zhruba pěti let.

Pojem metaverse vytvořil Neal Stephenson ve své knize Snow Crash vydané v roce 1992.

Rozhovor doporučujeme přečíst v celém rozsahu. Zuckerberg dále komentuje například roli Facebooku v boji o věrohodnost očkování proti onemocnění Covid.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama