Marc Ecko's Getting Up: Contents Under Pressure Recenze Marc Ecko‘s Getting Up: Contents Under Pressure

Marc Ecko‘s Getting Up: Contents Under Pressure

Jiří Pavlovský

Jiří Pavlovský

25. 2. 2006 23:41
Reklama

A aby to bylo ještě napínavější, tak proti nim bude zlá společnost, která nebude uznávat to jediné pravé umění, kterým je lepení papírových modýlků a tak budou tihle věrozvěsti svobody bojovat proti diktatuře tím, že budou lepit větší a větší papírové modýlky a na konec zvítězí nad systémem tím, že slepí Karlštejn v životní velikosti. Tak a teď si dosaďte místo papírových modýlku sprejování a máte Mark Ecko´s Getting Up.

HRDINOVÉ SE SPREJEM

Pokud k sprejování inklinujete a chcete být cool, tak je tahle hra splněním vašich snů – můžete dělat graffiti, aniž byste museli mrznout venku na ulicích, riskovali výprask, a navíc všechno, co uděláte, bude vypadat super. Něco jako extrémní sporty v extrémním pohodlí domova. A navíc vám ukáže, že jako sprejer jste nejen geniální umělec, ale i něco mezi Lukem Skywalkerem a Ježíšem Kristem. Věrozvěst pravdy. Spasitel. Jo. Vy… a ti co lepí papírové modýlky. Pokud vás tahle kultura nezajímá, tak se ze hry naučíte aspoň slang a prohlédnete si nějaká zajímavá graffiti… ale přece jen vám asi přijde komická ta snaha sprejery povyšovat na něco víc. Stejně tak je přehnané tvrzení, že tohle je první hra, která spojuje akci s uměním – celá vaše „umělecká“ aktivita bude v tom, že si vyberete z předpřipravených vzorů (je jich hodně, to se musí nechat) a nastříkáte je. Bohužel, samotný akt sprejování nápisů není nic extra, je dokonce ještě méně zábavný než byl u Warriorů. Prostě musíte během určeného času přesprejovat vymezenou plochu tak, aby jste nic nevynechali a abyste přes něco nejeli mockrát, aby tam pak nezůstali fleky. Je to fascinující asi jako simulátor vytírání podlahy. Přesto výsledné dílo vypadá většinou opravdu dobře (aniž byste se museli nějak extra snažit), takže máte pocit, že jste borci a že po vás něco zůstalo. I když začínáte obyčejnými kresbami, tak postupem času jsou vaše díla čím dál složitější, efektnější a nápaditější – to musí přiznat i lidi, kteří sprejování uznávají asi stejně jako schopnost vymočit své jméno do sněhu.

POULIČNÍ AKCE

Většina misí spočívá v tom, že aby vás to pustilo dál, musíte na vymezeném území splnit kvótu rukosprejného díla. Třeba nahodit na stojící auto nahodit deset tagů. Oukej, tak se postavíte k autu a nasprejujete na něj deset svých podpisů. Můžete měnit barvy, vybrat si z několika druhů… ale je to asi tak stejně zábavné, jako když máte stokrát opsat „nebudu si kreslit při vyučování“. Trochu lepší už je, když už vytváříte velké kresby na stěny – ty už nějak vypadají a vyjímají se. Taky do své černé knihy sbíráte díla ostatních, abyste se mohli inspirovat od těch nejlepších. Samozřejmě, hra není jen o tom, že byste chodili po městě a sprejovali, to by bylo moc jednoduché. Abyste byli za borce, musíte označkovat zvláště nedostupná místa, často ukrytá ve výškách. Takže budete muset šplhat a skákat… a i když to není žádný Princ of Persia, tak díky skvělému a jednoduchému ovládání si tohle opravdu užijete. A pokud byste nevěděli, co dál, stačí zapnout svůj „sprejerský instinkt“ (což je něco podobného, jako má Spider-Man, patrně vás kousnula radioaktivní plechovka s barvou) – a ten už vám ukáže, kam se máte dostat a kde hodit svou kresbu přes protivníkovu. Podobně jako psi, i vy si budete značkovat své teritorium – a s tím poroste i vaše prestiž. Protože vašim úkolem bude stát se tím nejlepším trenérem Pokemenů na světě! Moment… špatná hra. Vaším úkolem bude stát se tím nejlepším sprejerem na světě! No a to se samozřejmě neobejde bez boje. Hra bez bojů, to by snad ani nešlo. Tady se budete rvát s příslušníky ostatních sprejerských gangů – a podobně jako u lezení, i tady je ovládání elegantní a snadné. Můžete kopat, boxovat, chytit za límec a zpracovat kolenem, profackovat… úderů je dost a souboje jsou zábavné a propracované. Ale nikoliv snadné, zvláště když po vás půjde víc borců najednou. Většinou se to ale dá zmáknout – výhodou je, když najdete nějaký vhodný tupý předmět. I v tomhle je hra promakaná, takže když máte v ruce kus železné trubky, máte hodně podstatnou výhodu nad protivníkem a dost často ho pošlete k zemi na tři údery. Taky se můžete k protivníkovi připlížit a srazit ho zezadu… i když jsme moc nepochopili, proč si předtím musí hrdina natáhnout kapucu. Má snad pocit, že se tak stává neviditelným? Nebo chce být i při plížení šik?

FINÁLNÍ TAG

Když si odmyslíme ideologii a reklamní plky, tak nám zbude celkem slušná akční hra, která v sobě kombinuje souboje, lezení a sprejování. Není to žádná přelomová záležitost (tedy pokud nepatříte k těm týpkům, co o sobě mluví jako o „hoších ze štrýtu“ či „houmís“), ale slušná hra, u které se budete nějaký čas dobře bavit. Největší devizou téhle gamesy je rozhodně její výtvarná podoba, která je velmi kompaktní a nápaditá. Nejde jen o všechny možné tagy a graffiti, ale o celkový styl - kupříkladu menu je pojednané jako stanice podzemky a mezi jednotlivými misemi se přesouváte vozem metra. Je tu vývoj postavy, přechod k čím dál promakanějším nápisům, uznání davu, animace soubojů a postav… i když je tahle hra hodně jednoduchá a v podstatě se v ní opakují stále stejné tři činnosti, tak je natolik solidně udělaná, že se to dá zkousnout. Akorát se pak nedivte, až vyjdete ven a začnete se pokoušet podle téhle hry dělat graffiti, že vám z toho vyjde jen velký barevný flek.

Marc Ecko's Getting Up: Contents Under Pressure
Windows PC
Xbox Xbox
PlayStation PlayStation 2

Verdikt

Není to zlomová záležitost, jak by si tvůrci rádi mysleli, ale je to celkem příjemná akční záležitost. Tedy na nějakou chvíli, než se vám to přejí.

Co se nám líbí a nelíbí?

Zajímavý výtvarný styl – a to jak jednotlivých graffiti, tak celkové hry a menu. Dobré ovládání a slušně udělané souboje a šplhání.
Dělání graffiti je dost nudné a nenápadité – asi jako vytírání podlahy. A hra se časem stane monotónní.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama