Magazín Wired ohodnotil Hogwarts Legacy nejnižším jedním bodem z deseti. Jde podle něj o "ubližující hru"
i Zdroj: Warner Bros. / Hogwarts Legacy press kit
Hogwarts Legacy Novinka Magazín Wired ohodnotil Hogwarts Legacy nejnižším jedním bodem z deseti. Jde podle něj o "ubližující hru"

Magazín Wired ohodnotil Hogwarts Legacy nejnižším jedním bodem z deseti. Jde podle něj o "ubližující hru"

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

10. 2. 2023 20:16 9

Aktuálně extrémně populární kouzelnická akce Hogwarts Legacy ze světa Harryho Pottera posbírala od kritiků z celého světa velmi pozitivní známky. Dokonce jde o s náskokem nejlépe hodnocenou herní adaptaci díla spisovatelky J. K. Rowlingové. Právě spojení s ní je ale terčem silné kritiky části komunity, a k té se nyní připojil i významný technologický magazín Wired. Ten hře v recenzi udělil nejnižší možnou známku.

Reklama

  • Magazín Wired v recenzi Hogwarts Legacy udělil jeden bod z deseti
  • Recenze kritizuje prakticky všechny aspekty hry, především ale upozorňuje, že přímo souvisí s názory spisovatelky Rowlingové

Titul je kritizován kvůli vztahu s autorkou knižní předlohy, která opakovaně vyjadřuje názory silně urážlivé pro komunitu transgender lidí. Autoři hry ze studia Avalanche Software se sice od Rowlingové opakovaně distancovali, připomínali že se kromě autorství světa na vývoji nijak nepodílí, a naopak přímo do hry implementovali maximálně inkluzivní možnosti editoru hrdiny nebo důležitou postavu transgender čarodějky. Část internetové komunity ale stále upozorňuje na to, že spisovatelka profituje z komerčního úspěchu značky jako takové.

“Sice nekouřím, ale mám pocit, že si potřebuju zapálit, než se do toho pustíme. Jsme tu, abychom si promluvili o Hogwarts Legacy, a k tomu se potřebujeme probrat celým tím zmatkem,” otevírá svůj kritický text Jaina Grey. Hru jako takovou kritizuje, protože se podle ní příliš odchyluje od předlohy, vypadá několik generací zastarale, obsahuje robotické postavy bez emocí, ty navíc působí jako jednoduchá vykrádačka oblíbených hrdinů z knih a především se autorce nelíbí příběh, “protkaný antisemitismem”, zaměřený na potlačení vzpoury proti otroctví, bez uspokojivého vysvětlení souvislostí a motivů hlavních postav. 

(Pozn. autora - nutno podotknout, že kritika základní myšlenky příběhu nedává smysl, protože skřeti ve světě Harryho Pottera rozhodně nepůsobí v roli otroků, i když je jejich vztah s lidmi velmi vrtkavý)

“Dokonce i navzdory kontroverzi kolem samotné Rowlingové hra působí, jako by byla vytvořena s cílem využít dychtivé nostalgie fanoušků, aniž by se dbalo na to, aby skutečně stála za to. Už jen z tohoto důvodu nemohu s čistým svědomím doporučit, abyste za Hogwarts Legacy utráceli peníze. V kombinaci s tím, komu tato hra pomáhá a komu škodí, no, rozhodně nestojí za to, pokud není vaším cílem ubližovat,” pokračuje autorka. Svět Wizarding World se podle ní vyprazdňuje s tím, jak Rowlingová dále vyjadřuje své názory, a dopadá to podle ní i na všechny související produkty. Závěrem pak děkuje a vyjadřuje podporu všem queer vývojářům, kteří se odmítli podílet na vývoji Hogwarts Legacy.

Herní fórum Resetera kvůli J. K. Rowlingové úplně zakázalo diskuze o Hogwarts Legacy
i Zdroj: Avalanche Software / Warner Bros.

Herní fórum Resetera kvůli J. K. Rowlingové úplně zakázalo diskuze o Hogwarts Legacy

Kouzelnická akce Hogwarts Legacy patří mezi nejočekávanější, ale zároveň také nejkontroverznější hry začátku letošního roku.…

23. 1. 2023 21:21

Za jediné pozitivum hry označuje, že dokázala definitivně opustit svět Harryho Pottera jako fanoušek.

Agregátor hodnocení Metacritic indexuje několik smíšených recenzí, výjimečně s hodnocením 50 nebo 60 bodů ze 100. Celkově se ale výsledné hodnocení pohybuje mezi 84 a 90 body. Verdikt Wired je tedy extrémně přísný, a pravděpodobně bude v souvislosti se zájmem o hru i extrémně kontroverzní.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama