Mafia II Definitive Edition
i Zdroj: Hrej.cz
Mafia II Definitive Edition Recenze Mafia II Definitive Edition

Mafia II Definitive Edition

Pavel Makal

Pavel Makal

26. 5. 2020 12:25 4
Reklama

Mafia. Jen těžko byste v tuzemsku našli herní značku, která v hráčích mojí generace vzbuzuje větší vášeň. Na vlastní kůži jsem to pocítil, když mi před téměř čtyřmi lety připadl ke zhodnocení třetí díl, který bohužel vzbuzoval emoce přesně opačné k těm, jaké po léta provázely blahořečenou původní hru z roku 2002. České rodinné stříbro bylo v očích hlasité komunity ukradeno, nic nepomáhaly poznámky o tom, že i ve studiu Hangar 13 na dobrodružství Lincolna Claye pracovali naši krajané. Třetí Mafia zkrátka nenaplnila očekávání, byť si ode mě v dobové recenzi vysloužila slušné 3/5 za povedenou akci, zdařilé zosobnění dobové atmosféry a velmi dobré herecké výkony, které lemovaly příběh o jednočlenné armádě na cestě za spravedlivou pomstou. 

VZPOMÍNKY NA EMPIRE BAY

Na pomezí milované jedničky a nenáviděné trojky pak stojí druhý díl, hlavní hvězda tohoto textu. Mafia 2 si dnes z velké části odnáší u pamětníků uznalé pokývání, pokud byste se ale vrátili v čase o deset let zpátky, velmi rychle byste si připomněli, že přivítání nebylo zdaleka tak vřelé. Přesto si troufám říct, že se z druhého dílu stala moderní klasika, jejíž příběh a hlášky u nás zdomácněly skoro tak, jako se to povedlo těm z jedničky. A když se v 2K rozhodli, že značku po několika letech ticha znovu vytáhnou na světlo světa, nemohl druhý díl přirozeně zůstat stát stranou. Opět ale stojí tak trochu na pomezí. Nedočkal se totálního remaku, jaký nás čeká v srpnu s jedničkou, nejde ale ani o pouhou reedici, jako je tomu v případě trojky. 

Mafia II: Definitive Edition je zkrátka remasterem, jakých na současné generaci konzolí vyšla kvanta. Hovořím primárně o konzolích, protože jsem po celou dobu cítil, že právě to je hlavní záměr 2K - přinést dvojku i těm, kterým třeba před lety neležela pod televizí PS3 či Xbox 360 a neměli dost silné PC, aby si životní patálie Vita Scallety mohli užít. Hovoří pro to i prostý fakt, že majitelé původní verze druhého (i třetího) dílu Mafie na PC dostali definitivní edici zdarma, podobně jako tomu bylo například v případě kolekce BioShock od stejného vydavatelství. Právě proto jsem byl především zvědavý, jak si s Mafií II poradí akutální konzole (dokonce ta papírově nejsilnější) a jak vlastně celý titul odolal proudu času. Přeci jen, deset let je deset let.

SLEČNO, VY MÁTE V KAPSE ZRCÁTKO?

První oťukání remasteru ale přesto přišlo na PC, ještě v momentě, kdy jsem čekal na recenzní klíč pro Xbox One. Na Steamu vám v knihovničce původní verze zůstane, remaster ji nenahraní, namísto toho je k dispozici jako zbrusu nová hra. A pěkně macatá zbrusu nová hra; zatímco původní hra vám na disku zabere necelých osm giga, definitivní edice je skoro šestkrát větší. Inu, 4K textury jsou zjevně pořádně nakynulé. Jsou ale také zároveň prakticky jedinou novinkou, kterou v remasteru můžete čekat. Ostřejší vzhled některých povrchů navíc občas nepříjemně kontrastuje s těmi, které z nějakého důvodu lepší péči nedostaly, takže je "vylepšení" dost nekonzistentní. Podobný dojem jsem měl před časem z podobně polovičatého remasteru prvních Dark Souls. Největšího zlepšení si patrně povšimnete na detailech obličejů a obecně na postavách.

Od kompaktnosti jednotlivých misí by si mohli autoři mnoha městských akcí vzít značné poučení.

Nečekejte vylepšení umělé inteligence, která stále umí způsobit bizarní dopravní situace, nic se nezměnilo na hratelnosti nebo třeba na obsahu misí. Nepřibyly žádné vedlejší aktivity, krásy Empire Bay jsou tak pořád v podstatě jen statickou kulisou. Na druhou stranu je v tomto ohledu jistý purismus vlastně velmi příjemný, v záplavně moderních otevřených světů, která nás zahrnují množstvím aktivit, je prostota druhé Mafie a její lineární přístup (a s ním spojená svižnost) příjemnou exkurzní do dob minulých, kterou zvládnete absolvovat kolem 12 hodin. Remaster na PC je tak ideální šancí si připomenout Joeovy sprosté vtipy, nádherný vozový park 50. let i příběh s nezbytným morálním poučením. Nehledě na to, že od kompaktnosti jednotlivých misí by si mohli autoři mnoha městských akcí vzít značné poučení. Mimochodem, hru jsem testoval na sestavě Lynx Grunex Super Ultra Gamer a v průběhu hraní jsem nenarazil na žádné technické problémy, snad s výjimkou podivně problikavající mlhy nad kanály v zimní části hry.

NĚKDY JSEŠ JAK RETARDOVANEJ

Bohužel, konzolová verze je úplně jiná pohádka. Jak už jsem naznačil, definitivní edici druhé Mafie jsem testoval na Xboxu One X a musím říct, že jsem byl velmi nemile překvapený celou řadou problémů. Tím prvním (a pro mě vpravdě asi nejpalčivnějším) jsou naprosto otřesné nahrávací časy. Nepamatuju si, že by mě v poslední době jakákoli hra nechala zírat na loadovací obrazovku tak dlouho, jako je tomu u druhé Mafie. V Xboxové verzi sice neglitchují kanály, na druhou stranu ale glitchuje spousta jiných věcí. Nejsilnější konzole dneška nejen že si neporadí s 60 snímky za vteřinu (což bych považoval za sympatickou součást, byť by třeba jen šlo o možnost nastavení při snížení rozlišení), ona má totiž problém i udržením konzistentních 30 FPS. Doskakování objektů při rychlejší jízdě je běžnou záležitostí, horší ale je, když se vám při bouračce doslova rozbije svět a vy sledujete nekonečné plachtění svého bouráku nicotou pod ulicemi Empire Bay. Osobně mi moc nesedla ani citlivost ovládání a nebyl jsem schopen ani při delším laborování dosáhnout spokojenosti.

Mafia II Definitive Edition
i Zdroj: Hrej.cz

Součástí definitivní edice na všech platformách je česká lokalizace tak, jak jste na ni zvyklí z původní hry, o dabing tak nepřijdete, byť vřele doporučuju vyzkoušet hru třeba v anglickém znění, když už ji česky znáte jako své boty. Pokud si navíc pořídíte celou definitivní trilogii, naleznete v každém díle kus oblečení ze zbylých dvou her. Osobně jsem měl na PC v knihovně Mafii 3, a tak mohl Vito hned od začátku chodit v Lincolnově vojenské bundě a rozbijet tak časové kontinuum. Definitivní edice také obsahuje veškerý dodatečný obsah, tedy tři rozšíření a několik balíčků oblečení.

Jak je to tedy s hodnocením? Není to tak úplně jednoznačné. Pokud jste majiteli původní verze na PC a máte náladu si zavzpomínat, není důvod, abyste do remasteru "zadarmo" nenaskočili. Pořízení samostatné definitivní edice na konzolích vám ale doporučit nemohu. Pokud byste se snad chtěli řídit mou radou, vyčkejte na to, jak dopadne remake prvního dílu a následně si třeba pořiďte celou sérii naráz. Pořízení druhého dílu, který vás na konzolích vyjde na necelých 800 korun, v tuto chvíli nedává svou hodnotou smysl.

Mafia II Definitive Edition
Xbox Xbox One
Windows PC
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Na PC příjemná exkurze do dob minulých, na Xboxu chybami prolezlá rychlokvaška. S pořízením raději ještě počkejte.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama