Loki Článek Loki – tipy, triky a multiplayer

Loki – tipy, triky a multiplayer

taltos

taltos

18. 9. 2007 22:00
Reklama

Loki je hrou překvapení, větších i menších zklamání a především stovek příšer pobíhajících vám na monitoru. Z počátku se vám ale také může lehce stát, že místo, aby jste bojovali mečem, bušíte do protivníků holýma rukama, a to vinou špatné informovanosti ze strany autorů. Žádný tutoriál totiž ve hře nenajdete, na začátku hraní jste vhozeni přímo do středu dění a sotva ujdete dva kroky, již bojujete o holí život. V tomto tempu si však spousta hráčů nemusí vůbec všimnout tak podstatných věcí, jako je obětování bohům, či vybírání si svého patrona, což může mít v součtu zásadní dopad na hratelnost titulu. Kromě těchto věcí neopomeneme zmínit módy pro kooperativní hru a samozřejmě i multiplayer, který se začíná v Loki slušně rozšiřovat.

Part první: Tady vládne božstvo

Hned na úvod si zrekapitulujme několik základních faktů o hře (podrobnější popis hledejte v recenzi). Na začátku si vybíráte celkem ze čtyř hrdinů odlišných národností. Mezi postavy patří norský barbar, řecká bojovnice, egyptský kouzelník a aztécká šamanka. Země, ze kterých jednotlivé postavy pochází, nejsou jen pro lepší čtení, ale pod každým charakterem se skrývá zcela odlišné herní prostředí, včetně příběhu, příšer a veškerých map. Díky tomu se jedná o RPG s jednou z nejlepších znovuhratelností v tomto žánru a určitě se vyplatí si jednotlivé postavy alespoň na chvíli vyzkoušet, abyste věděli, jaký styl vám bude sedět. Po podrobném zkoušení a hraní se dá říci, že nejslabším hrdinou hry je výjimečně bojovnice, která nedisponuje žádnými jedinečnými schopnostmi a její skilly jsou na místní poměry dost slabé (což poznáte až po vyzkoušení jiných charakterů). Norský barbar je zpočátku jednou z nejsilnějších postav, ale jeho kvality proti větším příšerám se postupně zhoršují. Aztécká šamanka to díky pozdějším mocným kouzlům má přesně naopak a konečně egyptský kouzelník je nejsilnější postavou Loki, která nezklame v počátečních fázích hraní, ani proti ostříleným obrům na konci.

Loki – tipy, triky a multiplayer
i Zdroj: Hrej.cz
Každý hrdina má na výběr ze tří bohů daného národa, kteří vaši postavu budou následně obohacovat důležitými skill pointy. A zde přichází první kámen úrazu, který tvůrci zapomněli zmínit. Počítač vám totiž na začátku sám vybere úvodního boha, pro kterého v dané chvíli plníte úkoly, a proto jdou tyto zkušenosti do jeho kolonky. Vydřený bod totiž nemůžete udělit do schopnosti u libovolného boha, nýbrž pouze u toho, kterému aktuálně obětujete a za něhož bojujete. Důležitou věcí je, že již od začátku si můžete vybrat také dva další bohy a nemusíte tedy čekat na automatické přepnutí hrou, která se v určité fázi příběhu přesune na dalšího boha. V základní vesnici, někde poblíž první osoby, která vám zadává úkoly, totiž vždy naleznete nenápadně vypadající sochu a když na ni kliknete, dostanete právě možnost tohoto výběru a zároveň obětování. To slouží k rychlejšímu získání bodů do vašich schopností (ukazatel stavu zkušeností a „víry v boha“ je totiž oddělen a právě za druhé zmíněné dostanete jeden skill point). Pokud tak naleznete během svého putování jakoukoliv výjimečnou věc (označenou světle nebo tmavě modrou a oranžovou barvou), místo prodeje ji můžete obětovat svému bohu a tím získat pořádný kus do této rtuti. Sbíráním obyčejných věcí si peněz vyděláte nadbytek, a tak je tato možnost velkým přínosem a motivací k prozkoumávání truhel a padlých nepřátel.

Part druhý: Vnitřnosti v aréně

Součástí instalace Loki je také prográmek GameCenter, sloužící ke spuštění online hry. Po instalaci hry si budete muset ještě z internetu stáhnout nejnovější verzi a poslední vydaný patch pro Loki. Nemusíte se ale bát žádného zdlouhavého hledání, hra vás přímo ze systému odkáže na potřebnou stránku. V současné době se na serverech pohybuje ve večerních hodinách okolo šedesáti lidí (na různých mapách, s různými módy) a je dost pravděpodobné, že jejich počet bude jen stoupat.

Loki – tipy, triky a multiplayer
i Zdroj: Hrej.cz
Loki nabízí celkem čtyři herní módy, a to jak v online, tak i v kooperativní hře. Vedle procházení singleplayerových kampaní ve více lidech je to také tzv. „výzva“, ve které jste vhozeni do arény proti různým druhům a počtům příšer. Těchto úkolů můžete postupně projít až patnáct, přičemž obtížnost velmi strmě stoupá a dostanete se i k soubojům proti božstvu, obrům nebo hordám pavouků. Již z názvu módu „duel“ je patrné, že zde si to rozdají dva osamocení hrdinové. Bojovat se opět bude v aréně a po připojení si vyberete jednu stranu arény a dokud není připraven i druhý hráč, nemůžete vstoupit na jeho polovinu. Poslední nabídkou je mód „bitva“, který se dá přirovnat k Team Deathmatch z jakékoliv střílečky. Rozdíl je ten, že se opět bojuje ve stísněném kruhu, kde bude při plném počtu osmi hráčů asi pořádně dusno…a zakrváceno.

I pokud byste zrovna nenašli na serverech dostatečný počet hráčů na spolupráci, můžete se obrátit na známého, který by si s vámi zahrál kooperativní hru. Ta vnáší do hry čtvrtý rozměr v podobě spolupráce postav a oproti singleplayeru to průchod kampaní velmi obohatí. Na jednu hru se může připojit až šest různých charakterů, přičemž kampaň se vybere podle toho, jaké národnosti je hráč zakládající tuto hru. Není tedy problém, aby se po připojení proběhl i norský barbar po egyptských pouštích. Dalším možným nastavením před spuštěním mapy je maximální rozmezí levelu. Pro příklad uvedu možnost, že by hru zakládal kouzelník na osmnácté úrovni. Může pak nastavit rozmezí levelu například na plus mínus deset. Tím pádem se do dané hry mohou připojit pouze hráči s úrovní osm až dvacet osm. Toto nastavení nechybí ve všech dostupných módech, stejně tak jako v multiplayeru a jeho rozmezí se dá jak zmenšit, tak i zvětšit.

Je vidět, že autoři na multiplayer nezanevřeli a stále vyvíjejí nové patche a verze GameCenteru, aby zlepšili služby hry více hráčů.. Jednoduchým kliknutím na odkaz v tomto programu se navíc dostanete na internetový seznam nejlepších současných hráčů Loki a tak můžete svoje síly poměřit i zde. V současné době se nejlepší hráči pohybují okolo padesáté úrovně, takže pokud s hrou teprve začínáte, máte rozhodně co dohánět. Nejčastějšími postavami na vrcholu listu jsou přitom barbaři a bojovnice. Zástupců magie a přírodního vyvolávání je zde vskutku jen velmi málo, tak alespoň máte šanci být v tomto průkopníkem.

Online hra bezesporu Loki přidává další porci zábavy. Projít si s kamarádem třeba dvě kampaně (příšery jsou samozřejmě 2x silnější, když bojují dva hrdinové) a průběžně si měřit své síly v aréně je velmi zábavné a mohu to každému majiteli této hry vřele doporučit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama