logitech-mx-revolution-nejlepsi-mys-na-trhu
Článek Logitech MX Revolution – nejlepší myš na trhu?

Logitech MX Revolution – nejlepší myš na trhu?

Lubor Jarkovský

Lubor Jarkovský

16. 10. 2006 22:28 12
Reklama

V oblasti polohovacích zařízení není trh zahlcen desítkami navzájem si konkurujících výrobců jako je tomu v případě výroby MP3 přehrávačů. Z hlediska top kvality máme vlastně na výběr jen mezi dvěma výrobci – Logitechem a Microsoftem. Nikdo jiný nedodává do našich obchodů tolik úžasných klávesnic a myší (nepočítaje výrobce specializující se na výrobu myší přímo pro hráče). Dlouho trvající boj mezi hardwarovou legendou a softwarovým gigantem začal v poslední době vyznívat spíše ve prospěch prvního jmenovaného. Logitech uvedl na trh první laserovou myš a začal své nejvyšší modely vyvíjet v elegantnějším designu a konstrukčně preciznější. Současně je však nutno říci, že cena jeho výrobků byla a je oproti těm od Microsoftu o něco vyšší.

Evoluce revoluce v myším světě

Napjatě očekávaná nová bezdrátová MX, která je vlastně nástupcem slavné MX1000 (první laserové myši), je opět zahalena v tmavém kabatáku. Horní část je příjemně matná, okraje jsou v lesklém černém plastu a místečko pro palec pěkně pogumované. Ergonomie se oproti barvám změnila více. Myš už nepůsobí tak baculatě jako MX1000 a připomíná spíše jakéhosi „dravce“. Špičatý lehce zešikmený předek a vykrojený bok pro palec jsou zkrátka tím, co dělá tuto myš tak elegantní. Do ruky padne dokonale.

 

Logitech MX Revolution – nejlepší myš na trhu?
i Zdroj: Hrej.cz

 

Po stránce funkcí také nezaostává a pyšní se několika novými vychytávkami. Například scrollovací kolečko nazvané MicroGear Precision Scroll nepůsobí na první pohled nijak výjimečně. Jeho trumfem je však možnost scrollovat bleskovou rychlostí v rozsáhlých dokumentech. Stačí ho jemně zmáčknout dovnitř a následně roztočit na plné obrátky, přičemž se okamžitě začnete pohybovat dokumentem neuvěřitelnou rychlostí. Při projíždění mailů v Outolooku či zkoumání obřích excelových dokumentů je tento systém k nezaplacení.

Logitech MX Revolution – nejlepší myš na trhu?
i Zdroj: Hrej.cz

Druhým chytrým ovládacím prvkem je drobné stříbrné tlačítko hned nad scrollovacím kolečkem. V dodávaném softwaru si předem určíte vyhledávací systém (Google, Yahoo apod.), poté už stačí v jakémkoliv textu označit jakékoliv slovo/slova a stisknout toto tlačítko. Okamžitě se spustí webový prohlížeč s výsledky hledáním v daném search enginu.

Kromě dvou klasických bočních tlačítek pro pohyb vpřed a zpět ve webovém prohlížeči či jiných aplikacích je další vychytávkou druhé kolečko na konci jamky pro palec. Slouží pro ovládání funkce Document flip, která by měla nahradit klasickou klávesovou zkratku Alt + Tab. Tento systém, ač hardwarově jinak řešený, už známe například z MX1000. I když se jedná bezesporu o zajímavý nápad, použití této funkce v praxi nebude asi příliš časté. Mnohem rychlejší je totiž naučit se pracovat s Alt + Tab či jednoduše kliknout na požadovaný program na liště. Kolečku však lze přiřadit i funkci zoomování, která se v našich očích stala jasnou jedničkou, zatímco Document flip putoval do předčasného důchodu.

Pod kapotou…

Z předchozího textu jasně vyplývá, že je tato myška určena především pro práci a pohodlné ovládání Windows, takže hráčům se vyloženě doporučit nedá. V mnoha recenzích se však přečtete, že je přímo nevhodná, což bychom si rozhodně tvrdit nedovolili. Jako jeden z hlavních argumentů slouží fakt, že MX Revolution není v oblasti technických specifikací senzoru nijak revoluční. Disponuje totiž jen rozlišením 800 DPI, které pro práci na počítači více než stačí, ale pro hráče je to málo. Jenže je potřeba si položit otázku, pro jaké hráče. Profesionální pařmeni, kteří objíždějí turnaje, či přinejmenším ti hardcoroví, kteří si pořídili

Logitech MX Revolution – nejlepší myš na trhu?
i Zdroj: Hrej.cz
počítač prakticky jen na hraní, nejsou zcela jistě cílovou skupinou pro MX Revolution. Na druhou stranu většina počítačových uživatelů hrajících hry jen hodinku či dvě denně nebude mít s Revolution ani v akční hře žádné velké problémy kamkoliv zacílit. Co se týče bezdrátového přenosu, je jasné, že tento systém znamená jisté zpoždění, ale to je opět z hlediska obyčejného hráče naprosto zanedbatelné.

Ve zkratce by se tedy dalo říci, že je tato myška určena především pro ovládání kancelářských aplikací a systému, přičemž, to, že si člověk občas zahraje nějakou hru, by nemělo být důvodem k tomu ji nekoupit. Vášnivé upalování Logitechu na hranici kvůli senzoru s poměrně nízkým rozlišením tedy od nás rozhodně nečekejte, protože stojíme pevně na zemi a nenecháváme se ovládat při testování zbytečnými emocemi. Nicméně rozhodně nemůžeme Logitech za 800 DPI chválit a už vůbec ne opěvovat. Je sice pravda, že se v jeho nabídce nachází bezdrátová laserová myš G7 s rozlišením až 2000 DPI, jenže není nejnovější a designově i ergonomicky za MX Revolution z dnešního pohledu zaostává.

Pár postřehů na závěr

Zásadní části testu už máme vlastně za sebou a zbývá už jen dodat pár drobností, které však mohou být pro někoho zcela zásadní. Například to, že přenos informací mezi myší a počítačem probíhá na frekvenci 2,4 GHz. Jedná se však o RF přenos, nikoliv o Bluetooth jako u G7 a to znamená, že myš funguje maximálně dva metry a nějaký ten centimetr k tomu od počítače. Dosah je dokonce horší než u MX1000, protože přijímač se nyní nenachází v kolébce pro dobíjení, ale je vyroben jako USB flashka. To znamená, že je umístěn ve většině případů u země na zadní straně počítače, nikoliv na stole, kde by byl signál volně šířen do místnosti. Právě toto činí Revolution prakticky nepoužitelnou pro ovládání domácího kina založeného na počítači či hraní her na druhém monitoru například v podobě LCD televize, která se nachází v jiné části místnosti.

Důležitým aspektem je i výdrž baterie, která nám při desetihodinové práci denně napájela myšku lehce přes tři dny, což je poměrně slušné. Pokud dojde na nejhorší a myš se vypne, stačí ji dát do nabíječky na čtyři pět minut a můžete zase nějakou tu hodinu bez potíží pracovat.

Plusy

Po konstrukční stránce velice kvalitní kousek se skvělou ergonomií a funkcemi. V oblasti pracovních myší je tím nejlepším, co můžete v současné době koupit (nikoliv pro grafiku). Ani rekreační hráči se jí nemusejí bát, přestože je bezdrátová. Právě její „bezdrátovost“ zůstává největším kladem, protože člověk nemusí na stole zápasit s otravným kabelem neustále zapadávajícím za stůl.

Minusy

Když Logitech ohlašoval revoluci, čekali jsme, že opravdu k nějaké dojde, ale nestalo se tak. Udělat skvělé scrollovací kolečko a ergonomicky a designově dokonalou myš, zkrátka k revoluci na poli polohovacích zařízení opravdu nestačí. Chtělo by to ještě přidat dosah signálu kolem deseti metrů a senzor s vyšším rozlišením. Jasným mínusem je tradičně nadsazená cena, která by byla ospravedlnitelná, pokud by se jednalo skutečně o revoluční produkt.

Verdikt

Ve výsledku výborná myš, která vyniká hlavně v kancelářských aplikacích. Hráčům ji doporučit nemůžeme, ale pokud si ji koupí a nechystají se stát profíkem, rozhodně neprohloupí. Obzvlášť pokud na počítači především pracují.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama