Air Conflicts: Pacific Carriers Článek Letecký koktejl: vzhůru do oblak

Letecký koktejl: vzhůru do oblak

Vladislav Burian

Vladislav Burian

1. 10. 2012 22:00 1
Reklama

Dobrou leteckou hru aby člověk pohledal. Výtvory arkádového ražení však vycházejí docela často, takže je slušná šance, že se mezi nimi objeví i něco skutečně kvalitního. A proč ne zrovna teď. Na svět se vyklubaly hned dva tituly - Air Conflicts: Pacific Carriers a Dogfight 1942 -, oba z druhoválečného období, snažící se přenést na naše obrazovky důležité historické bitvy. Každý z titulů jde na to ale jinak. Co tedy nabízejí, čím se liší, která hra je lepší? Podíváme se jim na šroubek.

Air Conflicts: Pacific Carriers

Košický tým Games Farm přichází s novým dílkem do mozaiky leteckých arkád Air Conflicts, tentokrát s podtitulem Pacific Carriers. A asi i propadlík ze zeměpisu z názvu pozná, že se odehrává v prostředí Pacifiku, kde v minulosti došlo k významným bitvám. Právě ty jsou obsahem (většinou kratších) úrovní, jež poznáte jak ze strany USA, tak i Japonska. O jakých bitvách je řeč? Začátek patří boji o Pearl Harbor a následuje Midway, Guadalcanal, Iwo Jima, Wake Island a další. Vedle létajících strojů však k těmto bitvám neodmyslitelné patří i lodě, zvláště ty letadlové, které zde také dostaly své nezastupitelné místo - často z nich startujete k operacím. Za Američany je to loď Enterprise s velitelem Lucasem Starkem, u Japonců pak Akagi pod taktovkou Hideakiho Hashimota.

Každá mise se člení na několik podúkolů. Vedle bombardování objektů na pevnině i vodě jde třeba o souboje ve vzduchu, hledání schovaných nepřátel či ničení na čas. Na vše dostanete takový druh letadla, co se na danou práci hodí - žádné lehkovážné losování. Variabilita se dotkla možnosti osazení zbraní. Upřednostníte více menších a slabších bomb, abyste měli několik pokusů se strefit, nebo pouze jednu silnou? Nerozhodujete pouze o sobě, danou konfiguraci bude mít i zbytek letky, jež se vám dostane postupně do rukou. Jakmile kupříkladu shodíte bomby, podržením klávesy Q se můžete přepnout do kůže dalšího pilota, pak zase dalšího a tak dále, jen co vám zásoba přítomných pilotů stačí. Počítač pak sletí pro nové zásoby munice za vás, zatímco vy můžete se svými spolubojovníky dále válčit ostošest. Obecně spolupráce zaznamenala příjemný krok vpřed.

Vedle kampaně vás čeká trénink pro letecké zelenáče, instantní bitva, kde si můžete navolit vše pro boj dle svých představ, a mód přežití, kde se z pozice střelce u protiletadlového kanónu bráníte vlnám nepřátel. A nezapomnělo se ani na lokální a online multiplayer (v době našeho testování slušně zaplněný). Aby toho vybírání nebylo málo, můžete sáhnout i buď po arkádovém, či simulátorovém řízení. Třebaže se ale druhý zmíněný režim snaží vnést do řízení více možností, je jeho přístupnost i tak otevřena skoro každému. S ovládáním by proto neměl mít nikdo problémy, a to jak na klávesnici s myší, tak dalších periferiích.

Hra se stala od minule akčnější a zábavnější. Zatímco předchozí díl Secret Wars byl často zdlouhavý, někdy až nudný, Pacific Carriers je nejen co do tohoto lepší. Ostatně progresi zaznamenala i grafika a ozvučení. Grafický háv prodělal příjemné, byť ne kardinální, zlepšení. Nadále však platí, že se není záhodno přibližovat k zemi. Zatímco ze vzduchu vypadá všechno uhlazeně, pěkně, zblízka na vás vybafnou primitivní objekty pokryté rozplizlými texturami… Co se však slovenským autorům ještě skutečně povedlo, jsou pravé japonské komentáře! I proto se Air Conflicts: Pacific Carriers zařadil na místo doposavad nejlepšího dílu série.

7/10
Výrobce: Games Farm
Cena: 21 EUR

Dogfight 1942

Jak si jsou obě dnes recenzované hry v něčem blízké, tak se i v mnohém liší. Tak třeba ačkoliv oba tituly patří mezi letecké arkády, jejich hratelnost je zcela odlišná. Zatímco Air Conflicts: Pacific Carriers je usedlejší, seriózní akce, co se snaží vypadat aspoň trochu realisticky, Dogfight 1942 je přesným opakem - takovým Quakem či Serious Samem leteckých her. Jakékoliv množství protivníků a efektních prostřihů, jak sundáváte protivníka za monstrózního výbuchu ze vzduchu, zde totiž není nikdy dost!

Svými pestrými barvičkami a zběsilostí si vás dostane nádherně zpracované intro. Pak už si vyberete letadlo (samé známé stroje, třeba P-38 Lightning, Spitfire či Messerschmitt), jež vám svými unikátními vlastnostmi (různé rozmístění bodů mezi útok, obranu či třeba rychlost) nejvíc sedne. A hurá do oblak! Co se týče kampaně, ta i zde zavítá do několika skutečných historických bitev. Třeba té o Pearl Harbor, Tobruk, ale i Londýn. Právě boj o britskou metropoli věrně dokresluje atmosféru hry. Město je totiž zpracováno dosti karikaturně, a navíc při nahánění cizáckých stíhaček budete podlétávat mosty, jako by se nechumelilo. Vzali si snad vývojáři inspiraci v Red Bull Air Race, přesněji v závodě z maďarské Budapešti?

S obsahem misí bychom se jen opakovali. U Air Conflicts ale máte pocit, že autoři dokázali z potenciálu vyždímat víc. Ostatně krátká herní doba kampaně Dogfight 1942 se slabými zhruba třemi až čtyřmi hodinami mluví za vše. Další čas pak můžete strávit v režimu Dogfight, Survival či Co-op. V prvním se snažíte stát leteckým esem, v druhém drtíte nepřátelské nálety a v kooperaci bojujete společně se svým kamarádem/sourozencem.

Co vás na první dobrou určitě dostane, je již zmíněná pohledná grafika. V tomto ohledu nemá Dogfight 1942 v Air Conflicts: Pacific Carriers rovnocenného soupeře. Všechny hrany jsou ostré, barvy září do všech směrů, voda se ve sluníčku honosně třpytí... A podobně si vývojáři pohráli i s ozvučením.

Ovládání je opět jednoduché. Tlačítky W a S regulujete rychlost letadla, ke zbytku postačí myš. Nebojte, zvládnete to. Nepřátelská letadla jsou navíc barevně zvýrazněna, a když už jsou dostatečně blízko, objeví se u nich muška, kam zhruba máte pálit. O poznání těžší je přistávání. To musíte správně odhadnout, v jaký moment je potřeba ubrat na výkonu motoru, abyste nepřelétli přistávací dráhu, a zároveň, abyste zpomalování nepřehnali, a místo přistání tak nespadli třeba do moře. Sami ale uvidíte, že tohle všechno dostanete do malíku v cukuletu!

Hra je zábavná – no jo, jenže pouze zpočátku. Stereotypnost se totiž v Dogfight 1942 dostavuje velmi rychle, neboť hratelnost je po celou dobu na jedno brdo, tedy pokud hru do té doby nedorazíte až do konce. Kdyby aspoň nechyběl online multiplayer, který je pro podobný druh her jako dělaný... A abychom nezapomněli, kdyby vás hra náhodou chytla, můžete si k ní pořídit první DLC: Dogfight 1942 Russia Under Seige.

6/10
Výrobce: City Interactive
Cena: 15 EUR

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama