LEGO Pirates of the Caribbean: The Video Game Recenze Lego Pirates of Caribbean: The Video Game

Lego Pirates of Caribbean: The Video Game

Dalibor Franta

Dalibor Franta

10. 5. 2011 22:55 5
Reklama

Na recenzích posledních LEGO Hvězdných válek ještě ani nestačil uschnout inkoust a už se nám hopsaví kostičkáři zase hlasitě připomínají. Dálavy kosmického nekonečna vyměnili za teplé proudy karibského moře, laserové blastery za rezavé bambitky a Hvězdné války za jinou slavnou filmovou sérii – Piráty z Karibiku. A i když jim tahle dobrodružně-komediální licence sedne doslova jako ten řečený hrnec na prdel (ostatně, začínáme pochybovat, že existuje předloha, se kterou si tahle chytrá stavebnice neporadí), musí v souvislosti s druhou LEGO hrou v rozmezí pouhých čtyř týdnů nevyhnutelně zaznít základní existenční otázka: stojí to ještě za to?

Na rakvi s mrtvolou. patnáct chlapů chlastá

Piráti z Karibiku jako by byli pro LEGO universum doslova stvořeni. Oběma světům je vlastní rovnoměrné dávkování chytrého humoru a napínavé akce, a v tomto směru si film(y) a hra snad ani lépe vyhovět nemohli. Filmová předloha brala za humornou strunu o dost silněji, než kterákoliv doposud „zkostičkovaná“ filmová série, snad i proto se tentokrát nemuseli LEGO panďuláci uchylovat ke zbytečné parodii nebo k přidávání levelů nad rámec předlohy. Hra se proto velmi věrně drží originálu a ve více jak 20 úrovních nepřipraví hráče o prakticky žádný důležitý moment ze všech tří dosud promítaných i jednoho čerstvě premiérového filmu. Úžasný komediální potenciál originálu tentokrát zúročily i hratelné postavy, mezi nimiž svou klátivou chůzí a nekonečným komediálním talentem (hojně distribuovaným napříč četnými cut-scénami) jednoznačně dominuje Johny Depp á la Jack Sparrow. I to je oproti minulým dílům, kdy hratelné postavy často splývaly s anonymním davem, moc příjemná změna.

Johoho ať teče rum

Další velice milé překvapení si pro hráče připravil design levelů a hratelnost obecně. Před necelými čtyřmi týdny recenzované LEGO Hvězdné války byly ukázkovým akčním špektáklem – člověk se tu v první řadě prosekával davy nepřátel a až v té druhé řešil často dost nepřehledné a pohříchu nelogické puzzly. Piráti z Karibiku na to jdou přesně opačně. Akce – ve smyslu likvidace nepřátel – se tu objevuje sporadicky a důraz je kladen především na chytré puzzlíky. Někdy jde o to najít správný spínač nebo rozbít správnou bednu, jindy jsou celé levely sestaveny jako jeden obří, multiúrovňový hlavolam, kde všechno souvisí se vším a k vytouženému cíly vede dlouhá řada dílčích kroků. Příkladem takového velkého puzzlu budiž třeba hned zkraje pasáž z Prokletí černé perly, kdy se Jack Sparrow a Elizabeth ocitnou na opuštěném pašeráckém ostrově.

Aby dokázali rozdělat dostatečně silný signální oheň, musí nejprve za pomocí Jackovy speciální stopařské schopnosti najít tajný vchod do podzemního pašeráckého doupěte, rozhýbat tady systém posuvných můstků a zprovoznit světelný signální paprsek, který se ukrývá na druhé straně ostrova. Ten je pak třeba důmyslným systémem zrcadel protáhnou podzemím zpět na začátek a ještě po cestě schrastit dostatek dříví na oheň. Na podobném multiúrovňovém principu pracuje celá řada úkolů a vůbec nejčastěji se s nimi setkáte na lodích, kde je třeba simultánně řešit puzzly od nejvyšších ráhen až po zatopené podpalubí… mnohdy i za (pro žaludek) znepokojivého působení živlů. Je úžasné, že i přes tu ohromnou řadu LEGO her si vývojáři z TT Games pořád nedokázali vystřílet všechen prach a s úžasnou lehkostí servírují jeden vynalézavý level za druhým.

Na ďáblovo zdraví se popíjí a chvástá

Navíc – na rozdíl od zmíněných Hvězdných válek, puzzly v Pirátech z Karibiku nejsou nepřehledné, a to i přesto, že jsou mnohonásobně komplexnější. Řešení problému je vždy přísně logické a v okamžicích, kdybyste si snad nevěděli rady (týká se to převážně užití speciálních schopností jednotlivých hratelných postav) je tu pomocná signalizace, která vás nevtíravě nasměruje. Odpadá tak otravný problém z Hvězdných válek, kdy člověk sice věděl co dělat, nevěděl však, jakou schopnost a postavu z nabídky k tomu vlastně potřebuje. Tomu pomáhá i menší počet specifických dovedností a obecně snadnější rozlišování; rozdíl mezi bambitkou a šavlí je přeci jenom trochu jasnější, než rozdíl mezi silou mistra Jody a silou Obi Wan Kenobiho. Proto i když se na řešení problému podílí třeba šest postav najednou, není s rychlým delegováním úkolů žádný problém.

Johoho ať teče rum

Obecně lze Pirátům z Karibiku vytknout jen málo. Věci, které nám ponejvíc vadily na předchozím díle byly odstraněny, a zůstalo jen pár malicherností. Pořád chybí online ko-op, přepínání mezi postavami je tradičně chaotické a v momentech, kdy se vám na obrazovce prohání (a plete se pod nohy) klidně i šestice hrdinů dochází často k trapným omylům… jakože místo krokodýla mydlíte flaškou po hlavě lepou Elizabeth. Nebo v marné snaze balancovat na tenkém můstku spolu s pěti dalšími přehnaně aktivními piráty poshazujete všechny kolem sebe do bažiny. Na rozdíl od takřka všech předchozích LEGO variací by člověk musel hledat a dlouze fabulovat, aby přišel se skutečně závažným problémem – i proto existuje na otázku, kterou jsme si položili hned v úvodu, velmi jednoduchá odpověď. Ano. Pořád to stojí za to. I když teď Britové z TT Games chrlí jednu novou hru každé čtyři týdny. A pokud bychom měli srovnávat, vítězí v souboji nedávno recenzovaných Clone Wars a Pirátů z Karibiku o prsa právě bukanýři z Tortugy. Jsou možná o poznání méně epičtí a chlup o dva méně akční, ale už jen pro větší přemýšlivost, lepší level design a méně frustrující hlavolamy si ten jeden bodík navíc v hodnocení zaslouží.

LEGO Pirates of the Caribbean: The Video Game
Nintendo 3DS 3DS
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
PlayStation PSP
Xbox Xbox 360
Nintendo DS
Wii Wii

Verdikt

Na poměry LEGO her docela komorní, o to víc však kompaktní a designově důmyslný herní zážitek. Spíš než akčními souboji a epickými bojišti bodují Piráti z Karibiku úžasným level designem a nepolevujícím přívalem originálních nápadů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama