LEGO Harry Potter: Years 5-7 Recenze LEGO Harry Potter - Years 5-7

LEGO Harry Potter - Years 5-7

Jiří Pavlovský

Jiří Pavlovský

4. 12. 2011 23:00 2
Reklama

Začalo to spíš jako vtip... ale rychle se to stalo fenoménem. Lego zpracování slavných akčních filmů. Lego Star Wars, Lego Indiana Jones, Lego Piráti z Karibiku, Lego Batman... už asi není daleko doba, kdy se na pultech herních obchodů objeví Lego Schindlerův seznam. Lego hry mají své fanoušky, svůj styl a svá jasná pravidla. Za prvé – jsou beze slov a postavy se vyjadřují pantomimou. Za druhé – neberou se tak úplně vážně a často děje ve filmech parodují. A za třetí – jsou z lega, takže se všechno dá rozložit, nebo zase složit. Ať už to děláte pomocí Síly, biče, nebo magické hůlky.

V tomhle případě půjde o hůlku.

Poslední roky

Nová hra z legistické databáze zachycuje poslední roky Harryho Pottera na škole, takže v podstatě dost temné období. Ovšem co se týče náplně, nijak se to neliší od prvních potterovských roků... a ostatně ani od ostatních legoidních her. Opět je na scéně několik postav, mezi kterými můžete volně přeskakovat a využívat je podle potřeby a opět sbíráte barevné čudlíky a hrajete metodou „do všeho prašť a pak se to pokus složit“.

I když se i v Potterovi bojuje, zdaleka ne tak často jako třeba ve Star Wars. Spíš tu řešíte problémy, jak se dostat zase o kus dál. Což není zase taková sranda, jak by se mohlo zdát, protože legistický koncept funguje na dost nahodilém principu. Obvykle vás hra nepustí z lokace, dokud něco neuděláte - ale vy netušíte co, takže vám nezbývá než se pokoušet zdemolovat všechno v okolí v naději, že z něčeho vypadne dílek, na který pak budete moci zakouzlit, něco vznikne a něco to udělá. Nemáte moc šanci zjistit, co to bude a co to udělá, takže občas budete v jedné místnosti chvilku zoufale bloudit. A zkoušet všechno možné. Což jde, pokud je v místnosti jen váš tým – horší je, pokud se v okolí zdržují i vaši spolužáci. Ti obvykle vydávají dokolečka stále ty samé otravné zvuky. Za pár minut byste je s nadšením vyměnili za auto s houkajícím alarmem.

Druhá věc, na kterou bych vznesl stížnost, je sbírání čuflíků. Sbírání čuflíků upřímně nenávidím. Podlahy i stráně jsou jimi poseté, jako by se tu už roky neuklízelo – a chvílemi je hraní stejně zábavné jako úklid po flámu. To, že barevné čuflíky vypadávají z předmětů, na které vrhnete kouzlo, je v pohodě, ale nemuseli bychom se v nich vysloveně brodit, i když vůbec nic neuděláme.

Ale koneckonců, můžete je poklidně ignorovat. Stejně jako zlaté lego kostky a jiné tajné předměty, které se počítají do bodů a procent a můžete za ně získat nové ohozy, postavy a jiné ptákoviny. Dohrát se to dá i bez nich.

Věčné lego

Pokud jste hráli první čtyři roky Pottera, tak vám dvojka nepřijde ani jako nová hra. V podstatě v ní najdete všechno, co u jedničky – včetně některých lokací. Což je trochu škoda... ale čistě kvůli hráčům Harryho z Bradavic tvůrci nevystěhují. Stejně tak se hráči jedničky budou muset znovu učit kouzla, která už minule zvládli na výbornou. Naštěstí si toho byli tvůrci vědomí a tak vás pustí dál, do lesů i do Londýna, aby to bylo trochu pestřejší. A taky získáte nové efektní triky.

Je toho spousty na zkoumání a pro lidi, kteří si nedají pokoj, dokud všechno nedohrají na sto procent, je to šichta na plný úvazek. Spoustu levelů budete muset procházet několikrát, s různými postavami a schopnostmi, abyste se dostali ke všem volně sypaným čudlíkům. Kupříkladu Wesley umí díky lepivým botkách chodit po stěně a rachejtlemi vyhazuje do vzduchu překážky, Hermiona si poradí s knižními hádankami a Harry dokáže být jednak neviditelný a jednak si pokecat s hady. Taky přijdou na řadu zvířata, bez kterých se občas dál nedostanete. Sovy slouží na prolézání užších prostor a kočky na hrabání děr... což sice není úplně logické, ale co byste jinak ve hře dělali s tvorem, jehož jedinou bojovou schopností je natáhnout se na sluníčku a spát?

Takže ano, je toho hodně. Magie se dá použít skoro na všechno (a obvykle jste odměněni zábavnou animací a ještě nějakými body), cestou nacházíte kotlíky, díky kterým na čas získáváte speciální schopnosti, objevujete tajné schránky, vedlejší úkoly, zachraňujete své spolužáky, nakupujete v obchodech nové udělátka, sbíráte speciální obleky i vedlejší postavy – na chudáka Voldemorta už ani skoro nemáte čas.

Magie pro začátečníky

Kouzla můžete vrhat i na své spolužáky, ti to ale obvykle snáší celkem stoicky, maximálně něco zahučí a pokračují dál v krasojízdě. Ovšem někdy dojde i na skutečné magické souboje. A od toho je tu nový bojový systém. Kolem vás a protihráče se uzavře aréna a vy na něj musíte vrhat kouzla té barvy, kterou svítí jeho polovina. Je to zábavné... aspoň zpočátku. Časem už se souboje začínají trochu táhnout a začne vadit, že jsou postavené vlastně jen na jednom tlačítku (pokud nepočítáme magický štít) a na trochu neohrabaném přepínání kouzel. Ale fakt je, že to začne nudit až časem, ke konci hry - ze začátku je to příjemné zpestření.

Jinak bude vaše hra spočívat obvykle v přeskakování překážek a vrhání kouzel na otravné obludky. Ale i když dojde na akci, tak má Harry Potter blíž k adventuře než k plošinovce či střílečce. Zběsilejších scén ve hře tolik není.

I když se hra nevyznačuje dravou akčností, tak si jí rozhodně můžete užit i ve dvou. Tady je, jako obvykle, zapojení druhého hráče velmi pohodové. Stačí se kdykoliv chopit ovladače a jste ve hře. A stačí odejít a vaši postavu zase převezme počítač. Ze začátku asi vy ani váš parťák nebudete mít na práci nic jiného, než rozbíjení a skládání věcí, ale časem se bude pomoc docela hodit.

Kostka jsi a v kostku se obrátíš.

Harry Potter je možná trochu infantilní, přesto ale dost zábavná hra. Obsahuje všechny efektní scény z filmů a knih – i když může nějaké fanoušky série nakrknout, že hra pašuje humor i do úmrtí slavných postav. Jenže co s tím? Začít brát hraní si s lego panáčky vážně?

Lego Harry Potter nepředstírá, že je něco zásadního či epického. Je to hra spíše pro mladší hráče, která přináší příjemný mix humoru, lineární plošinovky, bojů, vrhání kouzel (a zírání na to, co ta kouzla dělají), rozbíjení všeho, co je kolem a sbírání čudlíků. Nic převratného, nic co by to odlišovalo od všech ostatních lego her, ale pokud si chcete odpočinout od čím dál realističtějších a propracovanějších games u něčeho barevného, jednoduchého a hravého, tak je tenhle Harry Potter jistá volba.

LEGO Harry Potter: Years 5-7
Nintendo 3DS 3DS
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
PlayStation PSP
Xbox Xbox 360
PlayStation Vita Vita
Nintendo DS
Wii Wii

Verdikt

V podstatě stejná hra jako byl první Harry Potter, jen s jiným příběhem. Což zase není na škodu. Je stejně zábavná... a v mnoha ohledech ještě o něco nápaditější a vychytanější. Lord Legomort si může začít střádat na rakev.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama