lego-batman-2-dc-super-heroes
LEGO Batman 2: DC Super Heroes Recenze LEGO Batman 2: DC Super Heroes

LEGO Batman 2: DC Super Heroes

Jiří Pavlovský

Jiří Pavlovský

9. 7. 2012 22:00
Reklama

Všechno se teď legoizuje. Nebude trvat dlouho a určitě někdo udělá lego verzi Schindlerova seznamu, kde budou lego němci hromadně rozbíjet lego židy a pak z nich sestavovat lego stolní lampičky. Všechno, co je jen trochu populární, projde legoizací. A proč ne? Lego hry jsou pořád zábavné... i když jsou z větší části pořád stejné. Koneckonců, kdo by neměl rád Lego?

...když dáš cihlu k cihle...

Základní systém je u všech lego her stejný. Procházíte legoizovanými lokacemi ze slavných knih a filmů, co jde, rozbijete, a co jde, postavíte. Sbíráte jak čudlíky, které jak volně leží po ulicích, tak vyhřezávají z rozbíjených (a aktivovaných) předmětů, tak různé ukryté superkostky, zalezlé v temnotě tajných skrýší. Pokud hru nehrajete ve dvou, tak i často střídáte postavy, protože lego hry jsou plné specialistů. Některé postavy dokážou rozbít zeď, ale na vodu reagují jako na kyselinu sírovou. Některé můžou manipulovat se zelenými spínači, některé s modrými a některé s fialovožlutými s růžovými kolečky (ale ty obvykle získáte až po dohrání hry, abyste měli motivaci to celé prolézt ještě jednou). Lego hry jsou prostě jedním velkým pískovištěm, kde spíš než o splnění mise jde o objevování a zkoumání.

Lego Batman 2 se po téhle stránce od svých předchůdců příliš neliší. I tady můžete skoro všechno, co kolem vás je, rozmlátit na kostičky... a z některých těch kostiček si pak postavit něco, co se vám může hodit. Obvykle netušíte, co to bude – což je jeden z půvabů lego her. Ať už pomocí Síly, kouzelné hůlky či prostě jen svalů, skládáte stavební dílky... a najednou tu máte schody, vysokozdvižný vozík, raketomet nebo helikoptéru.

A stejně jako u minulých lego her, i tady se pohybujete v páru a tudíž můžete pilně přeskakovat z jedné postavy na druhou jako nerozhodné klíště. Tedy, pokud druhou postavu nesvěříte do rukou nějakého důvěryhodnějšího kámoše. Je tu nutné, protože každá z postav má nějaké schopnosti a abyste se dostali k cíli, budete se muset naučit spolupracovat.

Herní náplň je sice klasická, ale pestrá. Hlavní náplní jsou sice bitky za pomocí pěstí i zbraní (jelikož jsou vaši lego hrdinové v podstatě nesmrtelní, nemusíte se zrovna nervovat, když slíznete nějakou ránu), ale nemusíte se bát, že by šlo jenom o souboje. Batman nabízí i spoustu problémů a úkolů, které se musí řešit pomocí speciálních schopností jednotlivých hrdinů. Občas se jejich cesty dokonce i rozejdou a pak jeden musí otevřít cestu kolegovi. Taky dojde na automobily, které se dají buď objednat u Alfreda, nebo ukrást na ulici (pohled na Batmana, jak se kodrcá starou šunkou, už za nějaké to porušení zákona stojí). Ano, i když se Batman ovládá opravdu jen pár tlačítky, tak nudit se u něj nebudete.

Spousta tváří Batmana

Spíš než na temnější Nolanovy či Burtonovy díly se Lego Batman odvolává na poetiku starých seriálů a komiksů. Padouši mají sice světovládné, ale jinak celkem neškodné plány a zásadně se druží do part, které spolu jezdí na výlety a škodí Batmanovi. Najdete tu spoustu těch nejslavnějších mizerů, v čele s Jokerem, Poison Ivy, Penguinem, Scarecrowem... ale mihnou se třeba i někteří méně známější parchanti, jako je Captain Bumerang. Čili nemusíte mít strach, bude koho mlátit.

I na straně dobra bude tentokrát tlačenice. K Batmanovi se přidá celá Liga Spravedlnosti, v čele se Supermanem (aby ne, když se do Gothamu nakýbloval jeho úhlavní protivník Lex Luthor a hodlá to dát okřídlené myši pořádně sežrat). Dojde i na Flashe, Green Lanterna, Aquamana, Wonder Woman a tak dále... je na co se těšit. S tím se samozřejmě mění i hra, takže se Supermanem dojde na letecké souboje, s Flashem se pořádně proběhnete, Aquaman vás vezme pod vodu a s Wonder Woman si zahrajete na kovboje a budete vrhat lasem.

Každá postava má své speciální schopnosti, ovšem při své cestě narazíte často na plošinky, které vašemu hrdinovi nabídnou nový komický převlek s novými superschopnostmi. Takže třeba Batman se může stát Samem Fisherem, plížit se nikým neviděn mezi kamerami a prokouknout i tlustý kov. Robin zase kolem dokáže vytvořit obří průhlednou kouli (ano, nezbytný doplněk každého superhrdiny – obří průhledná koule), kterou pohání přístroje. A pak jsou tu věci jako elektrický trikot, se kterým můžete nabíjet akumulátory, destrukční kostým, který má v zásobě granáty, mrazící oblek se zbraní, kterou změníte vodu v led a tak dále a tak dále. Není vždycky úplně jasné, co se dá kdy použít – ale je hodně zábavné to zjišťovat.

GTB

Tentokrát tvůrci nabídli poměrně volný rajón a klidně můžete hru pojmout jako Grand Theft Batmobil. I když Gotham není nějak extra rozlehlý, tak jako prolézačka vám nějaký čas rozhodně vydrží... zvlášť, když se na některé místa dostanete jen s některými postavami. Což sebou táhne ale i některé problémy. Mapování tvůrci tak úplně nezvládli a dostat se k mapě a zpátky vyžaduje o pár kliknutí navíc, než by bylo milé. Nehledě na to, že není tak úplně snadné se v mapě orientovat, zvláště když šipka znázorňující vaši postavu ukazuje zásadně opačným směrem, než kam máte namířeno. Ovšem nejhorší ze všeho jsou často neviditelné oběti. Často, když se proháníte městem, slyšíte volání o pomoc... jenže nemůžete najít nikoho, kdo volá. Pobíháte kolem, koukáte se na mapu, kde by ten člověk měl být, volání sílí a slábne, někdy se i ozývá dvojhlasně... a pořád nic. Nakonec se většinou rozhodnete, že si ten parchant svůj osud zaslouží a vydáte se zase mlátit Jokera. Ten je aspoň snadno k nalezení.

A když jsme u změn, tak došlo ještě k jedné a to zásadní. Lego hrdinové poprvé promluvili. Šel z toho strach, že najednou přijdou o kus svého infantilního šarmu... ale můžete být klidní. Už jen kvůli konverzacím mezi Batmanem a Supermanem stálo za to nechat lego figurky promluvit.

Takže ano, i když jsou tu změny (a většinou k lepšímu), tak to základní zůstalo při starém. Lego Batman je větší, s větší porcí slavných hrdinů a s volnějším výběhem, a (i přes občasné lapsy) pořád stejně zábavný. Pokud se vykašlete na sbírání a hledání, tak vám hra zabere tak devět hodin... ale pro opravdové fajnšmekry je to jen začátek. Lego Batman 2 je určený k tomu, abyste jednotlivé levely procházeli znova a znova, s dalšími a dalšími hrdiny, a objevovali nové úkryty a možnosti. Prostě si to užili. Od toho koneckonců Lego je.

LEGO Batman 2: DC Super Heroes
Nintendo 3DS 3DS
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
Xbox Xbox 360
PlayStation Vita Vita
Wii Wii

Verdikt

Batman se vrátil... a vzal si sebou celou Ligu Spravedlnosti. Nejenže poprvé promluvil, ale navíc vám otevřel bránu do Gothamu, který je zcela k dispozici k vašemu zběsilému řádění.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama