LEGO Atari 2600 je krásným sběratelským kouskem pro herního nadšence
i Zdroj: LEGO
Témata Článek LEGO Atari 2600 je krásným sběratelským kouskem pro herního nadšence

LEGO Atari 2600 je krásným sběratelským kouskem pro herního nadšence

Radek Raudenský

Radek Raudenský

13. 9. 2022 08:10 1

Už je to nějaká doba, kdy se Lego do herního světa pustilo i přímo se svými stavebnicemi. Síla této komunity nakonec posouvá i inovace samotných stavebnic a například set s Mariem udělal z „obyčejné“ stavebnice multimediální hračku. Výrobce ale jde naproti i starším zákazníkům požadujícím spíše luxusní zboží, které zamíří do vitríny nebo na výstavku. Po Nintendo Entertainment System tak přichází další legendární konzole Atari 2600 a i tentokrát se v setu dočkáme bonusů mimo samotnou konzoli.

Reklama

Když jsem viděl oznámení nového setu, okamžitě mě nadchl. Televize a interaktivní scéna u NES byla skvělá, ale moc mě nezaujala. Atari 2600 si mě ale získalo hned, místo televize totiž dodává menší bonusy, které jsou neskutečně roztomilé a hlavně skvěle doplňují celou stavebnici, její nostalgii a dobu, kdy se používala.

POŘÁDNÝ MACEK

Když mi dorazila krabice se stavebnicí, docela mě překvapila její velikost. Nejspíše je to především kvůli honosnosti, konzole společně se vším okolo se skládá z více než 2,5 tisíce dílků, které jsou rozděleny do přibližně dvacítky sáčků. Ty by se vešly i do poloviční krabice, ale ano, takhle působí opravdu hezky.

Ještě před začátkem stavění si ale můžeme shrnout, co vlastně set pod číslem 10306 nabízí. Kromě těla Atari 2600, které vypadá a je stejně velké jako původní konzole, dostanete také typický joystick, trojici cartridge s největšími peckami Centipede, Asteroids a Adventure. Ty můžete následně umístit do stylového držáku. 

LEGO Atari 2600 je krásným sběratelským kouskem pro herního nadšence
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Nakonec ale to asi nejhezčí – všechny tři zmíněné hry vám totiž nebudou připomínat pouze tři kazety s polepem, ale také tři maličké diorámy, vyobrazující prostředí či postavy ve hře. Ty jsou součástí balení společně s kazetami – u toho jsem si původně nebyl jistý, jelikož popis produktu to přímo nezmiňoval.

A ani to není vše. V samotné tělu konzole se, při sejmutí vrchního krytu konzole, skrývá malá dioráma pokoje klučiny hrající na konzoli, a to společně s plakáty Indiana Jonese a dalších dobových kulturních ikon. No není to bomba?


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 6099 Kč
  • Počet kostek: 2532
  • Přístupnost: Vhodné od 18 let
  • Proč koupit: Nádherný výstavní kousek společně s několika maličkostmi

Celkově tak chce set skutečně sloužit jako pořádný výstavní kousek, na který se čas od času podíváte a buď oceníte jeho krásu, ke které se ještě dostaneme, nebo zavzpomínáte na ta léta, která jste v době slávy této konzole strávili u televizní obrazovky doma u rodičů s joystickem nebo ovladačem v ruce. 

TAK TO JSEM NEČEKAL

Jenže na jednotlivé kostičky v plastových sáčcích se koukat nemůžete! Musíme se tak pustit do stavění. Musím se přiznat, že jsem nečekal poměrně vysokou náročnost celého skládání. I když je 2,5 tisíce kostiček v případě luxusnějších setů průměrný počet, při sledování ubíhajícího času  deadlinu a mého postupu ve stavění jsem se trochu zapotil. Stavění na několik večerů to rozhodně bylo a pokud bych si nepospíšil, stavění by mi při mém tempu zabralo i dva týdny. 

LEGO Atari 2600 je krásným sběratelským kouskem pro herního nadšence
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Jako vůbec první se vám do ruky dostane balíček k sestavení prvního cartridge a diorámy. Obě stavby jsou opravdu roztomilé, kazeta vypadá nejen dobře, ale k celému setu jsou samozřejmě připojeny i samolepky, s nimiž si zajistíte autentickou cartridge. Dioráma pak zobrazuje hrad, ve kterém se hra odehrává, a malou soškou draka stojícím před ním. 

Rovnou se můžeme dostat k dalším kazetám. Ty vypadají stejně jako první zmíněná, jen s jiným polepem. Diorámy jsou ale opravdu krásnou ilustrací jednotlivých her, nebo jejich hlavních principů. Asteroids tak ukazují vesmírnou loď s asteroidem nebo drahokamy. Úplně poslední je Centipede, její dominantou je samozřejmě stonožka.

Musím uznat, že právě u diorám jsem více než kdy jindy ocenil, jak se z na první pohled náhodného skládání kostek k sobě ve výsledku stane smysluplný předmět, ať je to hrad, stonožka nebo asteroid. 

Většina balíčků kostiček ale pochopitelně sloužila ke stavbě samotného těla konzole. Zajímavé je, že tělo není složeno v jednom kusu, nýbrž se k sobě přikládají různé části tak, aby skutečně vynikl tvar konzole a aby nešlo o dutou stavbu, nýbrž bytelný a výstavní kus. Postupně se kompletuje základ, vystavují se plné boky a také se připravuje zvýšená zadní část pro platformu s ovládacími prvky.

Jelikož konzole nemá rovné boky, i zde se muselo přijít s kreativním řešením. K základní “zdi” jsou tak připevněny úchytné body, na něž se přichytí přídavný kus s lesklými a zaoblenými kostičkami. Díky tomu není konzole plochá a dodržuje skutečný tvar Atari 2600

LEGO Atari 2600 je krásným sběratelským kouskem pro herního nadšence
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Dovnitř následně zamíří mechanismus, který slouží k vyklopení diorámy pokoje. Tu si můžete prohlédnout v přiložených fotografiích, je zkrátka roztomilá. Kromě klučiny, plakátů a televize na ní najdete i kočku, knihovnu nebo telefon na zdi. 

LEGO Atari 2600 je krásným sběratelským kouskem pro herního nadšence
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Následuje typický horní kryt konzole, tvořený plastovými drážkami. Ten se vsune do konstrukce, přicvaknou se k němu malé zarážky a voilá. Při vysunutí krytu se objeví dioráma a vy se můžete kochat nejen krásnou konzolí, ale také roztomilou scenérií. Model doplňuje i oranžové čelo s hnědými prvky, připomínající stejnou část u původní konzole, vyrobenou z dřeva.

LEGO Atari 2600 je krásným sběratelským kouskem pro herního nadšence
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Následně stačí vystavět šikmý blok s základními ovládacími prvky a dvířky pro cartridge. Dvojice páček u „Game Select“ je natažena na gumičky, tudíž při volbě kladou odpor. Druhá dvojice jsou pak „klasické“ páčky pro volbu možnosti. Tím je celá konzole hotová. Musí se nechat, že má svojí hmotnost a udržet robustní výrobek v jedné ruce po delší dobu není úplně jednoduché. Přináší to ale velký pocit bytelnosti a především uvěřitelnosti. Konzole vypadá opravdu nádherně, stačí dodělat joystick.

Při stavbě zaujmou především jeho útroby a mechanismus - centrální bod tvoří kříž, který je k základně připojen čtyřmi gumovými kostičkami. Do kříže se následně zapojí samotná „funkční“ páčka joysticku. Právě díky gumovým kostičkám je páčka alespoň částečně pohyblivá a připomíná tak skutečný ovladač. Stačí připojit kabel.

LEGO Atari 2600 je krásným sběratelským kouskem pro herního nadšence
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

KOSTIČKOVÉ ATARI

I když mě až překvapilo, jak náročná stavba je, je to logicky pochvala, protože kompletování setu patří k nejzábavnějším částem vlastnictví Lega. Stavebnice přinesla i do samotné stavby zajímavé prvky, respektive k tomu, aby z dílků ve výsledku vzniklo právě Atari, diorámy a joystick, byly použity zajímavé designové kličky. A nejlepší pocit je pak radost, že z vašeho snažení vznikl tak krásný produkt. Pořizovací cena lehce přes 6 tisíc korun je samozřejmě poměrně vysoká a před sestavením bych se nad vyplacením takové částky taky dost rozmýšlel, subjektivně za to ale stavebnice stojí a nostalgiky, herní sběratele nebo fanoušky rozhodně potěší.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama