The Godfather Článek La Cosa Nostra v reálu...

La Cosa Nostra v reálu...

Luke

Luke

23. 3. 2006 23:06
Reklama

Organizovaný zločin začíná kvést ve chvíli, kdy je několik stejně založených lidí donuceno spojit své síly k rychlejšímu a efektivnějšímu dosažení cíle. Šestice zlodějů spojených cílem vykrást banku je organizována, stejně jako zloději aut, ale stále jde spíše o lokální a v drtivé většině případů bezvýznamné skupiny. Malé gangy nemívají dlouhou životnost, už jen z toho důvodu, že nemyslí na budoucnost a nejsou vnitřně strukturované. Oproti tomu všechny sítě jako mafie, camorra, yakuza, la cosa nostra, triády anebo tong představují detailně vypracované zločinecké modely, v jejichž rámci se členové ani pořádně neznají, a tím se ochraňují před prozrazením informací. Mafie nabízí svým zaměstnancům dobrý plat a nejistý život na nejnižší zaměstnanecké úrovni. Postup směrem výš, to znamená k bezpečnějšímu životu, záleží především na individuálních schopnostech; navíc je zodpovědnost jednotlivce k mafii tak vysoká, že organizovaný zločin nabírá podoby instituce a chtě nechtě se s ním musí počítat.

Jak definovat organizovanou mafii odborně? Kriminalista Abdansky se před dvanácti lety spolehl na osm konkrétních bodů:

Mafie:
  • je neideologická organizace
  • má jasnou hierarchii
  • její členství je počtově omezeno
  • nezaniká
  • užívá nelegálního násilí a úplatků
  • je založena na specializaci členů
  • se snaží urvat monopol v daném teritoriu
  • má vlastní zákony a pravidla

Antropolog Schneider definici zjednodušil: organizovaný zločin vzniká ve chvíli, kdy se skupina lidí snaží ovládnout trh s nelegálním zbožím nebo praktikuje protiprávní metody k ovládnutí legálního trhu. Kde má mafie své historické kořeny?

Mafiánská doba kamenná

Sicílie proslavená La Cosa Nostrou se stala historickým srdcem skutečné mafie a za její vznik, včetně pojmenování, mohou arabští dobyvatelé devátého století. Siciliáni, věčně utlačovaní arabským vlivem, založili tajný spolek mafia, podle arabského slova pro „uprchlíky“. Mafia byla výdělečnou organizací, která vybírala peníze za ochranu majetku či lidí před Araby a při tom argumentovala vlastenectvím a silnými rodinnými vztahy. Do osmnáctého století původní smysl zmutoval a namísto žádosti o ochranu museli bohatí lidé ochranu pod nátlakem přijímat a platit za ni. Kdokoliv dostal poštou symbol černé ruky, věděl, o co jde. A když nezaplatil, tak obvykle zemřel nepříjemnou smrtí poté, co si svoje užili i jeho nejbližší. Odbojářská skupina se tedy transformovala do vyděračské organizace ovládající lidi pouhým strachem, který pramení z toho, že nikdo neví, kdo je mafián, kdo koho prozradil anebo kdo dostane černou ruku příště. Devatenácté století už našlo mafii v plné síle. Při sicilských volbách přesvědčil mafióso Don Rafael Palizzolo všechny voliče o prospěšnosti své kandidatury, když na ně namířil pistoli s konstatováním, že kdo nevolí jeho, volí si okamžitou smrt. Vzápětí po úspěšném usednutí na křeslo pomohl Donu Crispimu k pozici premiéra a společně vesele odsáli peníze státní pokladny na konto společnosti Mafia.

Z Itálie do Států

Itálie si uvědomila, co se děje, a začala se bránit: ani pro Mafii nebylo na nudli země příliš místa. Na konci osmnáctého století započal exodus a částečně také útěk neúspěšných mafiánů do New Orleansu, kde vytvořili silnou famílii ovládající místní podsvětí. Na existenci americké verze mafie přišel mimochodně vyšetřovatel vraždy italského emigranta. Pocit v okamžiku, kdy si uvědomil propletenou kriminální síť, musel být srovnatelný s vizionářským transem. Shodou okolností v té době klíčila v USA nevole vůči všemu přistěhovaleckému a neamerickému, události šly dokonce tak daleko, že bylo dvanáct podezřelých imigrantů veřejně zlynčováno. Organizovaný pořádek na oficiální úrovni nastolil prezident a mezi nekalými živly Don Vito, známá postavička dějin kriminalistiky. Do USA utekl ze Sicílie společně s partou chlapů bez servítek a založil roku 1901 americkou odnož Černé ruky. Don Vito je považován za otce americké mafie a jemu také svět děkuje za její zdémonizování. Čerstvé síly získala jeho organizace roku 1924, kdy vlastenecký a dostatečně přímočarý Mussolini vypráskal většinu mafiánů nejen ze Sicílie, ale i ze zbytku Itálie.

Zločin se vyplácí

Italsko-američtí mafiáni se ve Spojených státech uchytili. Řízení prostituce. Ochrana kasín. Vyhrožování. Únosy. Charles Luciano ovládal kolem roku 1925 všechny prostitutky na Manhattanu. Al Capone byl v té době někdo, roku 1926 vydělal na prohibici šedesát miliónů dolarů a byl bezúhonný, dokud mu státní složky nenastrčily do mafie agenta, který ho dostal do vězení na daňové úniky. Z dvacátých a třicátých let také vyskakují symboly mafie: flaška, samopal a auto. Flaška symbol výdělku. Samopal rychlá a spolehlivá smrt. Auto rychlý útěk před policií. Ačkoliv „Zjizveného“ Caponeho zamřížovali poměrně brzy, Luciano přežil všechny konkurenční akce (pobodání, vyhrožování, mlácení) a roku 1935 založil společnost s názvem Murder Inc. Společně s ním do podniku vstoupili pánové Siegel a Lansky. Zakázky jim šly od ruky. Když se státní právo konečně probralo, začínala zrovna druhá světová válka a Luciano byl po zatčení vyhoštěn do Říma výměnou za informace o uspořádání Sicílie, kde se Spojenci vyloďovali. Jako vážený muž zemřel až roku 1962. Jen pro pořádek: Lansky se z obvinění vykecal a zemřel roku 1982. Poslední z trojlístku, Siegel, vykonával vraždy a musel se stáhnout do Kalifornie, kde sice dál na Lucianův příkaz zabíjel, ale navíc vydíral filmová studia s dobře známou písničkou o ochraně a začal být nebezpečný i pro své bývalé kolegy. Roku 1947 ho Luciano dal zabít. Luciano je milník. Končí jím éra italské mafie a začíná pravá americká, ztělesněná v USA narozeným Al Caponem.

V současnosti je mediální pozornost upřena jiným směrem, ovšem sem tam proběhne zprávička o dopadení italského Dona nebo přerušení mafiánské sítě mafie rozhodně neumřela, ale přesunula se do vyšších ekonomických kruhů, ze kterých se koneckonců saje nejlépe. A že mafián vypadá slušně? V tom je právě jeho kouzlo...

 

La Cosa Nostra v reálu...
i Zdroj: Hrej.cz
The Godfather – HREJ! SPECIÁL

Unikátní speciál k herní adaptaci Kmotra! Sledujte videorecenzi, čtěte klasickou recenzi a tématické články, ve kterých se dozvíte úplně všechno! Třeba i to, jak si upéct pravou italskou pizzu...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama