Kutil učí potkany hrát Doom, tři hlodavci hru skutečně “ovládají”
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Kutil učí potkany hrát Doom, tři hlodavci hru skutečně “ovládají”

Kutil učí potkany hrát Doom, tři hlodavci hru skutečně “ovládají”

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

22. 11. 2021 14:23

O trendu spouštění kultovního Dooma na každém myslitelném kusu hardwaru, od kamer přes tiskárny až po těhotenské testy, jste se už mimo jiné na Hrej mohli dočíst několikrát. Tak trochu jiným směrem vývoje se ale vydal kutil Viktor Tóth, údajně neurovědec, který se rozhodl trojici potkanů učit hrát Dooma. Respektive se je rozhodl naučit ovládat postavu v levelech postavených na enginu Doom II.

Reklama

  • Na internetu se objevil projekt muže, který učí potkany hrát Dooma
  • Údajně jde o neurovědce, vymyslel důmyslný systém
  • Krysy pojmenoval podle otců Id Software

V poměrně obsáhlém blogovém příspěvku Tóth vysvětluje, jak vybudoval sofistikované a relativně levné rozhraní, ve kterém by trojice hlodavců mohla hru ovládat, aniž by byli vystaveni přehnanému stresu nebo riziku zranění. Každý z potkanů je tedy zachycen speciálním ramenem a běhá po polystyrenové kouli, která je připojena k senzorům. Vlastním pohybem je tedy potkan schopen zadávat příkazy postavě na zakřivené obrazovce. Zajímavostí je, že se při zachycení koule více osvědčila ložiska díky své odolnosti. Jednoduché nadnášení stlačeným vzduchem totiž sice nabízelo menší odpor, ale bylo méně spolehlivé.

Jak ale potkany donutit, respektive motivovat ke konkrétní činnosti? Tóth zvolil efektivní metodu dávkování sladké vody, která má výhodu v tom, že ji lze jednoduše vstřikovat po velmi malých dávkách. 

Tento bizarní systém měl zajistit, aby potkani mohli relativně pohodlně a bez stresu ovládat hru
i Zdroj: Hrej.cz
Tento bizarní systém měl zajistit, aby potkani mohli relativně pohodlně a bez stresu ovládat hru

Prvním krokem bylo potkany naučit chodit. Pokud se nerozběhli sami, mechanismus kouli automaticky roztočil správným směrem, donutil tak hlodavce pohybovat nohama a následně jej za toto chování odměnil. Potkani si tak tento pohyb postupně zafixovali.

V další fázi se Tóth snažil potkany naučit střílet nepřítele. Akt střelby se rozhodl spojit se zvednutím předních nohou, což je pohyb u hlodavců poměrně obvyklý. Potkan tak byla odměňována v momentech, kdy ho rameno ručně nadzvedlo a na obrazovce došlo k zabití nepřítele.

Seznamte se - Carmack, Romero a Tom - zřejmě první potkani, kteří hráli Dooma
i Zdroj: Hrej.cz
Seznamte se - Carmack, Romero a Tom - zřejmě první potkani, kteří hráli Dooma

Pro učení vytvořil autor speciální, velmi jednoduchou úroveň sestávající z rovné chodby, jednoho apatického nepřítele a východu. Následné seznamování s potkany a jejich výuka zabraly zhruba šest týdnů. Další podrobnosti včetně technických detailů si můžete přečíst v původním příspěvku. Výsledkem je ale úchvatné video, kde potkan proběhne chodbu a zastřelí nepřítele brokovnicí.

Krásným detailem je, že malí myšáci dostali jména Carmack, Romero a Tom. Tóth tak vzdal hold původním tvůrcům Dooma. Zároveň je samozřejmostí, že lze jen sotva říct, že potkan hrál. Spíše se jen pohyby snažil vyvolat impulz, který ho odmění pamlskem. Experiment je to ale jistě zajímavý.

Na druhou stranu zdaleka nejde o první zvířata, která byla učena hrát hry. Skupina vědců z univerzity v Pensylvánii zjistila, že se primitivní “hru” umí za pamlsky naučit například prasata. Během loňského roku zase na Twitchi vznikl trend zvířat hrajících starší tituly v živém vysílání. V tomto případě ale zvířata (především ryby) skutečně nehrála. Provozovatelé kanálů pouze přidělili jejich pohybu různé ovládací impulzy a ryby tak udělovaly příkazy čistě náhodně. Asi nejpopulárnější rybky gamerky takto během 3195 hodin udolaly příběhovou kampaň Pokémon Sapphire.

Došlo k opravě kvůli záměně krys za potkany vyplývající z identického názvu v angličitně - “rat”. Za chybu a mystifikaci se omlouváme.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama