Kuba a Aleš kontra Cyberpunk 2077 - další úhly pohledu
i Zdroj: Hrej.cz
Cyberpunk 2077 Článek Kuba a Aleš kontra Cyberpunk 2077 - další úhly pohledu

Kuba a Aleš kontra Cyberpunk 2077 - další úhly pohledu

Redakce Hrej.cz

Redakce Hrej.cz

21. 12. 2020 17:25
Reklama

KUBA ŠTĚPÁNEK

Zcela pominu diskuzi o technickém stavu a chybách, protože k tomu už bylo řečeno víc než dost. Přiznám se, že si mě autoři velmi šikovně zaháčkovali. Život cyberpunkáče V je mi z nějakého důvodu velmi blízký, možná proto, že mu jde absolutně o všechno, že se musí sakra snažit, aby se z nezáviděníhodné situace dostal. Jsem stále daleko od závěrečných titulků, ale už nyní musím smeknout před vypravěčským umem, který se kreativcům z CD Projektu nedá upřít. Že jsou vybrané vedlejší úkoly po kvalitativní stránce na úrovni těch hlavních, a že je výborně doplňují, to je prostě velká paráda. Hráč má pak v rukou jistou zodpovědnost za to, co vše se za těch pár desítek hodin odehraje. Čím více odboček udělá, tím bude zážitek bohatší.

Vývojáři si dali hodně práce s vozovým parkem, posunovadla se od sebe liší nejen vzhledem a maximální rychlostí.

Nejsem však slepý k poměrně zvláštním rozhodnutím a nedostatkům. Cyberpunk 2077 je sice na oko RPG, z části je ale chtě nechtě také městskou akcí. A právě zde zaostává. Vývojáři si dali hodně práce s vozovým parkem, posunovadla se od sebe liší nejen vzhledem a maximální rychlostí, výrazné rozdíly jsou patrné i v chování na vozovce. Chybí mi ale garáž, kde bych se sbírkou navoněných žihadel mohl pokochat, kde bych si je třeba mohl upravit. Rozhodně by šlo o místo, kam bych se s radostí rád vracel.

Nemohu bohužel ani říct, že bych se často vracel do svého bytu, protože k tomu nemám prakticky žádnou motivaci. A to samé platí pro obchody, večerky a další prostory. Chybí mi drobné vedlejší aktivity, díky nimž by město skutečně rozkvetlo. Takto působí pouze jako prázdná kulisa. Základ je přitom více než solidní. Čtvrtě se od sebe skutečně liší, odráží zdejší hierarchii, v níž jsou pevně zakotveny sociální třídy. Škoda, že mě nic nenutí k tomu, abych vylezl z auta. Když to ale náhodou udělám, jsem za to rád, protože i procházky mají něco do sebe.

Jak už jsem řekl, stále jde o velmi rané dojmy, ve hře mám něco málo přes dvacet hodin. Vadí mi spousta dalších věcí, třeba hloupá umělá inteligence, nepřehledný inventář a mapa nebo nadužívání telefonu. Přes všechny vady na kráse mě ale Cyberpunk 2077 dokáže u televize udržet do brzkých ranních hodin, což asi nejvíc vypovídá o tom, jak mě tahle cyberstory baví.

ALEŠ TIHLAŘÍK

„Nejsem rasista, ale…“ Přesně tato fráze, patřící do výbavy každého Slušnočecha, se mi vybavuje pokaždé, když se mě někdo ptá na Cyberpunk. Je to fantastická hra, ale prospěl by jí ještě rok ladění. Takhle jsem se u hry nebavil od vydání třetího Zaklínače, ale otevřený svět nefunguje. Night City je nádherné, ale 18 let stará první Mafie disponovala lepší umělou inteligencí. Za každou ohromující vlastností se skrývá nějaká ochromující, přesto se od pravděpodobně nejkontroverznějšího titulu roku 2020 nemohu odtrhnout.

Nebýt hustého oparu geniality, úchvatnosti a nepřekonatelnosti, roky nekompromisně pohlcujícího celé varšavské sídlo CD Projektu RED, slavíme v těchto dnech vydání jedné z nejlepších her posledních let.

Pokud bych měl něco bez výhrad pochválit, bude to rozhodně práce PR týmu, díky které se dalo napětí během oznamování, odkladů i vydání bez přehánění krájet. Jenže všichni už bohuže víme, že hype je dobrým sluhou, ale špatným pánem. Nebýt hustého oparu geniality, úchvatnosti a nepřekonatelnosti, roky nekompromisně pohlcujícího celé varšavské sídlo CD Projektu RED, slavíme v těchto dnech vydání jedné z nejlepších her posledních let. Ale očekávání byla jednoduše tak vysoko, že i to je málo. Cyberpunk přeci měl být hrou, na kterou budou přísahat i naše pravnoučata. Hrou s velkým H. Hrou všech her. 

Jenže není. Ačkoliv na ní jde vidět extrémní množství práce, potu a slz, k dokonalosti má daleko. Ale já z ní přesto mám neskutečnou radost. Vlastně bych tu ve slohovém cvičení o velikosti menší bakalářské práce mohl popsat všechny aspekty Cyberpunku, které miluji i nenávidím. Ale jejich prozkoumávání nechám, milí čtenáři, na vás. Snad si to užijete stejně jako já…

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama