Které byly nejprodávanější hry letošního roku v České republice? Dle JRC vládl fotbal a Kratos
i Zdroj: EA Sports / World Cup press kit
Byznys Novinka Které byly nejprodávanější hry letošního roku v České republice? Dle JRC vládl fotbal a Kratos

Které byly nejprodávanější hry letošního roku v České republice? Dle JRC vládl fotbal a Kratos

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

28. 12. 2022 10:03

Rok 2022 už téměř dospěl do svého úplného konce a výsledky prodejů se téměř nezmění. Český obchodní řetězec JRC / Smarty.cz tedy zveřejnil výsledky prodejů fyzických kopií her za letošní rok. Ty ukazují absolutní dominanci virtuálního fotbalu, kterou dokázal jen ohrozit God of War.

Reklama

  • JRC zveřejňuje nejprodávanější hry a konzole roku
  • Žebříček ukazuje dominanci fotbalu a PlayStationu

Hráče jednoduše řečeno obrovsky táhla série FIFA. Ta totiž obsadila první místo s aktuálním ročníkem 23, i třetí místo se starším ročníkem 22. V průběhu roku jsme ostatně pravidelně informovali o tom, že fotbal od EA drží první místo v měsíčních žebříčcích. Podobně aktivně hráči sahali jen po Kratově nejnovějším putování God of War Ragnarök. Oceňované akční RPG se umístilo na druhém místě. Zajímavé je, že jeho největšího konkurenta v různých formách předávání cen za letošní rok, Elden Ring, najdeme až na 10. místě.

NEJPRODÁVANĚJŠÍ HRY JRC ZA ROK 2022

 

  1. FIFA 23
  2. God of War Ragnarök
  3. FIFA 22
  4. Horizon Forbidden West
  5. GTA V
  6. Gran Turismo 7
  7. Minecraft
  8. NHL 22
  9. Far Cry 6
  10. Elden Ring

Úspěšný rok má za sebou PlayStation, jeho exkluzivity Horizon Forbidden West a Gran Turismo 7 se u JRC taktéž prodávaly nadmíru dobře. Dále v nejlepší desítce najdeme starší tituly, třeba stálice Grand Theft Auto V a Minecraft, povedené Far Cry 6 nebo NHL 22. To narozdíl od fotbalové FIFA nedokázal překonat nový ročník, který se neprobojoval ani mezi 11 nejlepších her vydaných letos. Nejnovější hokej zřejmě hráče vůbec nezaujal.

Výše bylo naznačeno, že obchod letos zveřejnil také 11 nejprodávanějších nových her. Pět z nich bylo zmíněno i mezi klasickou Top 10, dále ale v žebříčku najdeme Dying Light 2: Stay Human, Call of Duty: Modern Warfare 2, LEGO Star Wars: The Skywalker Saga, obě nové hry Pokémon a na jedenáctém místě také českou adventuru Polda 7.

„Jedenácté místo přidáváme trochu nezvykle – obsadilo ho totiž pokračování kultovní české série Polda s detektivem Pankrácem, kterého dabuje Luděk Sobota. Máme radost, že se Poldovi v tak silné konkurenci dařilo. A to i v kontextu toho, že se autoři sedmého dílu Poldy od samotného začátku potýkali s pirátstvím,“ zmiňuje tisková zpráva.

NEJPRODÁVANĚJŠÍ KONZOLEJRC ZA ROK 2022

 

  1. PlayStation 5
  2. Nintendo Switch OLED
  3. Nintendo Switch
  4. Nintendo Switch Lite
  5. PlayStation 4
  6. Xbox Series X
  7. Xbox Series S
  8. Xbox One

V kategorii nejprodávanějších konzolí pak nečeká žádné překvapení. Jasně vládne PlayStation 5, v závěsu za ním všechny varianty Switche, páté místo patří stále velmi atraktivnímu PlayStationu 4 a na konec žebříčku se seřadily všechny tři konzole Xbox. Zákazníci tohoto konkrétního obchodu mají tedy o konzolových preferencích velmi jasno.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama