krvavy-salon-virtualni-brutality
BloodRayne 2 Článek Krvavý salón virtuální brutality

Krvavý salón virtuální brutality

taltos

taltos

7. 1. 2008 23:55 30
Reklama

V nedávné době se opět rozproudila diskuse ohledně dostupnosti brutálních her mládeži ve spojitosti s vydáním Manhunt 2, který se potýká s velkými problémy ze strany komise ESRB. Ta nyní předělanou verzi ocenila označením 17+. Otázkou však zůstává, jestli se tyto změny opravdu na celkové brutalitě titulu nějak projeví a jestli nebude mít i nadále negativní vliv na děti a mládež, která má i přes všechna omezení k těmto produktům přistup. Pojďme si povědět o deseti nejbrutálnějších hrách, které otřesou i s těmi nejotrlejšími hráči a které by se neměly v žádném případě dostat do rukou dětí.

1. Postal

Krvavý salón virtuální brutality
i Zdroj: Hrej.cz
Hra, která nepotřebuje příliš dlouhý komentář. Brutalitu, zvrácenosti, krev a vnitřnosti v druhém díle potkáte na každém rohu a není žádnou výjimkou nechat někoho uhořet, či ho pomočit a tím u něj vyvolat zvracení. Série začala poměrně nenápadným prvním dílem, který se ale v pokračování změnil v jeden z nejnásilnějších titulů v celé herní historii a spousta zemí ho ani nepustila do obchodů. Postal 2 je akční adventurou, disponující enginem Unreal II, díky kterému se všechny zvrácenosti staly bezprostřední záležitostí. V současné době je na světě i datadisk Apokalypse Weekend, který kromě nových zvráceností přináší i zajímavější příběh, ve kterém se s hlavním hrdinou Postal Dudem proberete v nemocnici. Pokud ale chcete zdravé děti, rozhodně jim nedovolte jakýkoliv kontakt s tímto titulem. I pro dospělé by totiž tato hra mohla bez okolků získat titul: „Zdraví nebezpečné“.

Nejzvrácenější situace: Vzít si kočku jako tlumič, někoho zastřelit a jeho tělo posmrtně pomočit

2. Thrill Kill

Krvavý salón virtuální brutality
i Zdroj: Hrej.cz
Hra Thrill Kill měla vyjít již před mnoha lety na platformě PlayStation, ale vinou brutality, která na tehdejší poměry byla vskutku ojedinělá, bylo její vydání nakonec zrušeno. Nyní je hra volně ke stažení na internetu zhruba ve velikosti 700 MB. Jde o první mlátičku, která představovala boj rovnou čtyř charakterů zároveň, přičemž použité praktiky v souboji nebyly příliš humánní. Třináct charakterů mělo velmi odlišné schopnosti a vzhled (zmutovaný obr, děsivý chirurg, amazonka s noži, bezruký šílenec, pacient psychiatrické léčebny a další). V malé aréně získávali body za údery, které ostatním uštědřili. Na zemi tekly hektolitry krve, viděli jste nespočet brutálních úderů, kuchání vnitřností, či lámání vazů. Nechyběly ani závěrečné fatality, které se sice skládaly hlavně z různých variací na utnutí hlavy, ale i tak se jednalo o dost silný zážitek.

Nejzvrácenější situace: Zběsilé kuchání vnitřností v podání Dr. Faustuse

3. Manhunt

Krvavý salón virtuální brutality
i Zdroj: Hrej.cz
Manhunt je hrou z dílen Rockstar Games, která svou brutalitou a zvráceností předčila snad všechna očekávání. Tvůrci se zaměřili na tématiku tzv. „snuff filmů“. Ve hře se tak ujmete muže odsouzeného na smrt. Jenže místo odpočinku tam někde nahoře (či dole) se probouzí v městečku Carcer City, které se mění v hotové peklo. A pokud se z něj chcete dostat živí, musíte udělat radost zvrhlému režisérovi a všechny překážky odstranit z cesty. A to dost brutální cestou. Nepřátele mají totiž hodně tuhý kořínek, a tak je nejlepší cestou k jejich překonání využití některé příhodné pomůcky (sáček, střep, basebalová pálka, motorová pila, trubka a další) a tichým plížením se protivníkům dostat do zad. Pak vás již čeká velmi krvavá animace, ve které vaše postava nepřítele dusí, podřezává, láme mu vaz, či ho rovnou čtvrtí na kousky. Kromě těchto akcí jste se dočkali i souboje tváří v tvář. Nutno však dodat, že i přes tuto zvrácenost si Manhunt zachovává jisté kvality a provedení hry je na velmi vysoké úrovni, nemluvě o adrenalinu při povedeném stealth plížení.

Nejzvrácenější situace: Téměř všechna zabití zpoza protivníka, mířená především na hlavu

4. Soldier of Fortune

Krvavý salón virtuální brutality
i Zdroj: Hrej.cz
Jmenuji se Mullins. John Mullins. Přesně takto se jmenoval (a jmenuje) hlavní představitel prvního i druhého dílu Soldier of Fortune – akční přímočaré řežby, která se do povědomí hráčů dostala předeším kvůli veliké brutalitě. To je ale škoda, protože tato jednoduchá střílečka toho již od počátku nabízela mnohem více a na tehdejší dobu (první díl vyšel již v roce 2000) disponovala perfektní grafikou. Tím lépe pak byly vidět všechny ustřelené ruce, nohy a v neposlední řadě i hlavy. Na tehdejší dobu totiž Soldier of Fortune přišel s nevídanou věcí – přesně nadefinovanými zásahovými zónami na protivnících. Tím jste měli možnost vybrat si přímo část těla, kterou jste chtěli poranit, a opravdu se tak stalo. Málokdo jistě zapomene na hrátky s ustřelením jedné nohy a zbraně a následné upravení protivníkovy tváře pomocí nabroušeného nože. Pokračování Double Helix pak vneslo do hry ještě lepší faktor, vypilované prostředí s krásnými exteriéry.

Nejzvrácenější situace: Ustřelení protivníkových rukou, nohou i hlavy brokovnicí v malé vzdálenosti. Na zemi pak zůstane jen krvavý obdélník.

5. Mortal Kombat

Krvavý salón virtuální brutality
i Zdroj: Hrej.cz
Mortal Kombat je proslulá bojovka, která slavila veliký úspěch především na konzolových platformnách, ale díky své kvalitě se postupem času dostala i na počítače. Otázkou zůstává, jestli za úspěchem stojí široký výběr charakterů, různorodá komba a návyková hratelnost, nebo jestli si velkou část tohoto úspěchu nebere pod svá křídla právě veliká krvavost a brutalita hry. Postupem dílů se totiž autoři společně s grafikou zaměřili na vylepšování právě těchto prvků, v první řadě fatalit. Ty jsou asi nejznámějším prvkem celé série a nezapomenutelné vytrhávání hlavy i s páteří, či spálení soupeře na uhlík při jeho porážce, má jistě ještě každý před očima. Díky neustálému zlepšování těchto kousků hrajeme díly Mortal Kombat doteď a jak to tak vypadá, hned tak je hrát nepřestaneme.

Nejzvrácenější situace: Vytrhnutí ještě tlučícího srdce a utrhnutí hlavy i s páteří

6. Carmageddon

Krvavý salón virtuální brutality
i Zdroj: Hrej.cz
Carmageddon je jediným zástupcem automobilového vraždění v našem žebříčku, ale jeho pozice je zcela neotřesitelná. I přesto, že patří k opravdovým herním veteránům, jeho první díl se neztratí ani v dnešní době. Jeho návyková hratelnost, adrenalinová jízda a někomu možná i přejíždění nevinných chodců, prostě nedá spát. Nezbývá, než hrát stále dál a dál. Díky propracovanému demoličnímu modelu aut a velmi otevřenému prostředí se vám naskýtala neskutečná škála možností. Kromě tvrdého boje plechu na plech se soupeři jste také dostávali bonusy za přejeté chodce, zvířata a vše živé, co se vám dostalo pod kola. Bohužel, jak první díl nadchnul, další pokračování již zklamala a kvalita celé série šla rapidně dolů. Prozatím se o oživení této mrtvé série neuvažuje, ale doufejme, že na tento titul ještě v budoucnu s oprášenou slávou narazíme.

Nejzvrácenější situace: Nabrání staříků s hůlkou na váš nárazník, vylepšený o hodně nabroušené bodce

7. The Punisher

Krvavý salón virtuální brutality
i Zdroj: Hrej.cz
Herní zpracování Punishera, známého komiksového hrdiny, vypadá na první pohled jako klasická béčková akce, snažící se profitovat pouze na dobrém jméně. A v podstatě je tento verdikt i správný. Punisher je poměrně tradiční přímočará akce s pohledem třetí osoby, tunou tupých nepřátel, širokým arzenálem, kupou tvrďáckých hlášek a příběhem jednodušším, než má Medvídek Pů. Jenže do svého repertoáru přidal jednu nenápadnou, ale o to účinnější část - výslech nepřátel. Pod touto slovní zástěrkou se skrývají brutální metody mučení, ke kterému se ve většině střetnutí s protivníkem dostanete. V prostředí totiž máte dost příležitostí a nástrojů právě pro toto vyžití. Pokud nepřítel nekývne na hlaveň pistole u svého spánku, můžete na něj pak zkusit metody jako navrtávání lebky obřím vrtákem, pomalé vsouvání do kremační pece, či velmi pádný argument v podobě nabroušených zahradnických nůžek. Toto oživení do hry přináší notnou dávku motivace a i když se později přemlouvání dost opakuje, bavit se u něj budete téměř celou dobu. Pokud to totiž s nátlakem přeženete, pec tělo pohltí, vrták se zaryje až tam, kam nemá a nůžky udělají jen jediný plynulý pohyb…

Nejzvrácenější situace: Každé přemlouvání, které přeženete a oběť umučíte k smrti, kremace zaživa je pak obzvlášť „vypečenou“ záležitostí

8. Bloodrayne

Krvavý salón virtuální brutality
i Zdroj: Hrej.cz
Hra, která již v názvu má slovo krev, nemůže být klonem seriálu Ordinace v růžové zahradě. To hlavní představitelka hry Bloodrayne velmi rázně potvrzuje a se svou pověstí „vlastně té dobré upírky“ se vydává na značně krvavou pouť proti všem. Jejími hlavními specialitami jsou dva bodáky připevněné ze spodu k rukám, se kterými umí hotová kouzla. Nepřátelé létají do všech stran, což oceníte především v lepším grafickém oblečku druhého dílu. Přiléhavá černá kůže potřísněná krví na hlavní hrdince – tomu se říká perfektní kombinace sexy idolu a brutality. A komu nestačí nabodávání nepřátel a následné vyzdvižení do vzduchu, jistě si smlsne na vysávání nepřátel. Buď můžete rovnou skočit na živého protivníka a zpoza hlavy mu pomalu vysávat všechen život, nebo si na jeho sladké krvi pochutnáte až posmrtně.

Nejzvrácenější situace: Velmi zblízka zabrané vysávání vašich obětí, které především v druhém díle vynikne svou detailností

9. Fallout

Krvavý salón virtuální brutality
i Zdroj: Hrej.cz
I když se série Fallout nemusí zdát vhodným kandidátem do tohoto žebříčku, kdo se na chvíli zamyslí, jistě si vzpomene na brutální a krvavé chvíle strávené u této hry. První dva díly se díky perfektní post-apokalyptické atmosféře a jedinečné hratelnosti staly jedněmi z nejlepších RPG historie. Nedá se jim pak rozhodně upřít velmi solidní krvavost při soubojích. Pokud jste totiž dostali do ruky silnou brokovnici, plamenomet nebo nejlépe obrovský minigun, při zásahu nepřítele z velké blízkosti přišel buď o půlku těla, či se rovnou sežehl na prach. Krev se přitom rozprskla nějaký ten metr dozadu, při upálení zase člověk ještě chvíli zapálený běhal. Což vskutku příliš humánní není. Oproti ostatním hrám máte však na vše větší nadhled, přičemž přiblížení v prvních dvou dílech chybí, takže krvavost se zde drží v únosných mezích.

Nejzvrácenější situace: Upálení člověka zaživa a ustřelení všeho od trupu nahoru

10. Grand Theft Auto

Krvavý salón virtuální brutality
i Zdroj: Hrej.cz
Někomu se může zdát zařazení této série jako nesmysl, ale každý musí uznat, že bezmyšlenkovité přejíždění nebo střílení lidí není v reálném světě obvyklé. Nejzásadnějším rozdílem oproti hrám jako Manhunt je, že zde vás k vraždění nevinných lidí tvůrci přímo nenutí. GTA 3, GTA Vice City a GTA San Andreas se staly přímo kultem. Především poslední díl nabídl opravdu neskutečný rozsah celého světa a nepřeberné množství možností, mezi které patřilo i využití velmi různorodého arzenálu. Ten obsahoval mimo jiné i baseballovou pálku, policejní obušek a vrcholem pak bylo motorová pila, kterou jste mohli kolemjdoucí přímo krájet na malé kousky.

Nejzvrácenější situace: Krájení kolemjdoucích motorovou pilou

Tím samozřejmě výčet zvrácených a krvavých her ani zdaleka nekončí. Jsou zde další tituly, které by si v zasloužil\ pozornost - jen zavzpomínejte na krvavou sérii Doom, Gears of War, Dead Rising, stařičký Blood nebo velmi zábavný Painkiller, kde jste si užili hrátky s kolíkometem...

Morální závěr nechám na vás. Pokud není brutalita ve hře přehnaná nebo zcela zbytečná a nepochopitelná, může titul velmi obohatit a zviditelnit. V opačném případě se jedná jen o hru, která vám zvedne žaludek a v rukou mládeže se může stát velmi nebezpečnou zbraní.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama