Kazunori Jamauči vzpomíná na 25 let strávených se sérií Gran Turismo. Prodala přes 90 milionů kopií
i Zdroj: Polyphony Digital
Gran Turismo 7 Novinka Kazunori Jamauči vzpomíná na 25 let strávených se sérií Gran Turismo. Prodala přes 90 milionů kopií

Kazunori Jamauči vzpomíná na 25 let strávených se sérií Gran Turismo. Prodala přes 90 milionů kopií

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

23. 12. 2022 13:45

Značka Gran Turismo v současnosti patří k nejznámějším exkluzivitám platformy PlayStation, slaví 25. výročí a během letošního roku přinesla očekávaný sedmý regulérní díl. Prezident studia Polyphony Digital a hlavní tvůrce hry Kazunori Jamauči nyní zavzpomínal na čtvrtstoletí s přelomovými závody.

Reklama

  • Série Gran Turismo slaví 25. výročí
  • Její tvůrce Kazunori Jamauči se v příspěvku ohlédl za minulostí i budoucností značky

V blogovém příspěvku na oficiálním webu PlayStationu zavzpomínal na úplné začátky práce v Sony. Jamauči dle svých slov přišel s vidinou tvorby filmů, protože hry byly pro něj pouze dlouholetou zálibou. Ve firmě chtěl fungovat jako producent. Při příchodu se ale brzy dostal k divizi PlayStation, kde zrovna vznikala první generace konzole.

Jamauči měl štěstí v tom, že ho fascinovala 3D grafika, a pro svého zaměstnavatele připravil údajně přes 100 různých konceptů her. Vedle závodů šlo i o úplně jiné žánry, třeba RPG, adventury, střílečky nebo logické tituly. I proto původně vznikla pohádková závodní hra Motor Toon Grand Prix, a z ní se až později zrodila realističtější série Gran Turismo, taková, jakou ji známe dnes. Tvůrce připomíná, že kdyby v první polovině devadesátých let manažeři Motor Toon neschválili, dost pravděpodobně by budoucnost Polyphony vypadala úplně jinak.

Z týmu tří vývojářů a dvou designérů na částečný úvazek se postupně stala jedna z klíčových složek studií PlayStationu a v současnosti má tým přes 200 zaměstnanců. Část z nich ve firmě pracuje od jejího vzniku, Jamauči si tedy pěkně po japonsku udržuje jádro veteránů.

Nejzajímavější novinkou je přiznání, že série za 25 let prodala přes 90 milionů kopií. Za podporu šéfdesignér poděkoval všem kolegům i komunitě fanoušků. Do budoucna pak přislíbil, že příběh Gran Turisma rozhodně nekončí.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama