Just Dance 2019 Recenze Just Dance 2019

Just Dance 2019

Vojta Dřevíkovský

Vojta Dřevíkovský

21. 11. 2018 13:20 4
Reklama

Poslední rok mi v jistém ohledu otevřel oči. Do té doby jsem totiž měl taneční sérii Just Dance za pouhou úlitbu casual hráčům, kterou Ubisoft rok co rok vyplivne a nějakým zázrakem shrábne peníze. Jenže Just Dance patří mezi jeho nejvýdělečnější IP, čemuž jsem začal rozumět pár měsíců po zrecenzování Just Dance 2018.

ONE KISS IS ALL IT TAKES

Just Dance je totiž hra, kterou můžete hrát “na vážno” kompetitivně, nebo vzít v podstatě do jakékoliv společnosti a zahrát s kýmkoliv, kdo neudržuje svoji stoickou image. První krok je v překonání ostychu, že se při hraní ztrapníme. Pravda je taková, že vlastně ano, nemotorné tanyny kohokoliv, kdo není profesionální tanečník, je poměrně trapné. Ale tenhle blok se prolomí během prvních několika vteřin písničky, a pak je vám to už jedno. Ze zkušenosti můžu potvrdit, že ať jsem vzal s sebou Just Dance na jakoukoliv párty, tak náladu hraní nezkazilo. Podmínkou ovšem je vzít s sebou i celý dock, protože pouhá obrazovka Switche je pro divoký tanec s přáteli příliš malá.

Spíš než inovaci přináší Just Dance 2019 iteraci a zjednodušování svých systémů, což hře někdy pomáhá, jindy škodí. 

Když ale nikde party není a ani doma s vámi nikdo tancovat nechce, zbývá singleplayer - tedy tančení o samotě. Na rovinu, o tom Just Dance není a ani “sweat mode”, který vám bude počítat průměrné kalorie spálené tančením (dle hry zhruba 30 kcal/písnička) není kdovíjaká motivace ke křepčení před televizí. Sami samotní máte možnost proniknout do kompetitivní scény, která kolem Just Dance bují a zúčastnit se celosvětových online bitev o získání top score v dané písničce nebo snad i lokálních turnajů? Dejte mi ještě rok a zkusím do tohoto světa proniknout taky. Nicméně, kompetitivně se uznává hlavně Xbox verze s Kinectem, který snímá a hodnotí tanec celého těla, zatímco Switch sleduje jen polohu Joy-Conu ve vaší pravé ruce. Na druhou stranu, jeho přenositelnost hraje do karet té párty zábavě, takže rozhodnout se mezi verzemi pro platformy s kamerou a bez byste měli na základě toho, jak a kde Just Dance chcete hrát.

I’M STILL STANDING

Jinak, co se týče hratelnosti, zde se nic nezměnilo. Na obrazovce tančí 1 - 4 postav a vy se snažíte s ovladačem v ruce napodobovat jejich choreografii. V pravém dolním rohu se pak objevují ikony následujících poloh, pomáhající v přípravě na další taneční kreace. A podle toho, jak dobře tančíte podle zadání, dostáváte body a můžete dosáhnout až na 7 hvězdiček. Prostě klasika.

Spíš než inovaci přináší Just Dance 2019 iteraci a zjednodušování svých systémů, což hře někdy pomáhá, jindy škodí. Například už hru nelze ovládat pomocí aplikace na mobilu. Nejlehčí způsob, jak dostat před obrazovku víc lidí je tedy pryč a znatelně to chybí. Kde zjednodušení ale prospělo, je redesignování hlavní nabídky. Ta nyní spíše připomíná katalog songů, který lze řadit podle různých kritérií nebo playlistů, do kterých si můžete třeba naskládat své oblíbené hity. Nejlepší novinkou je ukazatel obtížnosti, takže víte, jestli při té či oné písničce můžete třeba dát 5 hvězdiček napoprvé nebo jestli ze sebe při hraní vypotíte duši. Katalog také míchá dohromady písničky z placené služby Just Dance Unlimited a tlačí jí tak snad víc než kdy doposud. JDU po připojení k internetu nabízí streamování spousty a spousty písniček ze starších dílů a nafukuje tak katalog mnohonásobně a pokud to myslíte s hraním Just Dance vážně, i méně vážně, nabízí několik úrovní předplatného.

YOU BETTA WORK B*TCH

A co se letošní skladby písniček týče, jde opět o mix popu z Evropy 2, latinského koutku i mimoňské světové hudby. Na rozdíl od loňského ročníku tvůrci víc zatlačili na různorodost playlistu, a tak vedle klubových hitů A Little Party Never Killed Nobody od Fergie nebo One Kiss od Calvina Harrise a Dua Lipa, je tu šílený vítěz Eurovize TOY od Netty, ruský europop Mi Mi Mi od Serebo nebo polský bizár Miłość w Zakopanem od Slawomira. S tímhle výběrem napřesrok očekávám i našeho Ventolina. Za zmínku pak stojí proletariátský hit Work od Britney, Pac-Man znělka s choreografií pro 4 hráče nebo třeba klasika Rhythm Of The Night. Písniček je opět 40 a řekl bych, že si každý najde něco svýho. Není tu nic, co by vyloženě nestálo za zkoušku a dobrý mix choreografie pro tanečníky různých úrovní dovednosti zajistí, že si ve skupině zatančí každý.

Just Dance 2019
i Zdroj: Hrej.cz
 

V porovnání s minulým dílem také zmizela ta nemastná neslaná vedlejší aktivita, kdy se netancovalo, ale jen se předváděly různé aktivity. Loni to byl pitomý přídavek a vůbec mi nevadí, že se ho tentokrát Ubisoft zbavil, ale bohužel ho ničím nenahradil a nemůžu se zbavit pocitu, že tak hře něco chybí. Režim s jednoduššími písničkami pro děti nebo postupné odemykání artworků, ikonek a alternativních choreografií k přítomným písničkám tak nějak nestačí.

MÉNĚ JE NĚKDY MÉNĚ

Zjednodušování a chybějící obsah je tak to hlavní, co Just Dance 2019 v dobrém i zlém odlišuje od předchozího ročníku. Just Dance Unlimited je stále to největší lákadlo, které sice nad cenovku hry samotné staví další útratu, ale za to nabízí nepřeberné množství písniček. Pokud netrváte na těch nejnovějších hitech, asi není důležité utrácet za ročník 2019. Pokud však peníze nejsou problém, tak není důvod proč do novinky nejít - 40 písniček a výběr toho nejlepšího z předchozích let v Just Dance Unlimited je záruka, že se budete s přáteli před televizí bavit.

Hru si můžete zakoupit na Xzone.cz

Just Dance 2019
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Zjednodušování systémů ovlivnilo Just Dance 2019 v dobrém i zlém. Jako taneční party hra nemá série konkurenci, což znamená, že žádnou zábavu nezkazí, ale zároveň se nikam pořádně nevyvíjí.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama