John Carmack opouští společnost Meta: „Toto je konec mého desetiletí ve VR“
i Zdroj: PC Gamer / Oculus VR
Novinka John Carmack opouští společnost Meta: „Toto je konec mého desetiletí ve VR“

John Carmack opouští společnost Meta: „Toto je konec mého desetiletí ve VR“

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

18. 12. 2022 08:15

Průkopnický vývojář videoher John Carmack, který je spojen s hrami jako Commander Keen, Wolfenstein 3D nebo Doom, opouští společnost Meta a ukončuje deset let působení ve VR vývoji. Carmack, který až dosud zastával post konzultačního technického ředitele (CTO) pro VR projekty Meta, měl k projektům řadu kritických poznámek, které vystavil na oči veřejnosti po jejich úniku do tisku.

Reklama

  • John Carmack odchází po dlouhodobé nespokojenosti z Meta a vývoje pro Oculus
  • Dále se bude věnovat oznámenému projektům Keen Technologies a jiným prospektivním možnostem

V interní poznámce, kterou před zveřejněním nahlédli Business Insider nebo The New York Times, Carmack kritizoval firemní efektivitu a dodal, že ačkoli Quest 2 splňuje jeho představy o hardwaru, byl rozhořčen tím, když viděl optimalizační nedostatky, jako je 5procentní využití GPU ve výrobě.

„Máme až směšně vysoké množství lidí a zdrojů, ale neustále se sabotujeme plýtváním vlastního úsilí. Neexistuje způsob, jak to zlehčovat; Myslím, že naše organizace funguje jen s poloviční efektivitou, než jaká by mě opravdu potěšila,“ napsal na svou facebookovou stránku Carmack po zveřejnění výše uvedených článků.

Carmack, který na svém osobním profilu otevřeně sdílel prohlášení zaslané zaměstnancům, dále popsal úskalí, kterým na pozici čelil. „Byl to pro mě boj. Mám tady sice hlas na nejvyšších místech, takže to vypadá, že bych měl být schopen pohnout s lecčíms, ale evidentně nejsem dost přesvědčivý. Velká část věcí, na které jsem si stěžoval se sice po roce nebo dvou změnila, když bylo důkazů více, ale nikdy jsem nedokázal utnout drobnosti, než způsobily škodu, nebo určit směr a mít tým, který by se ho držel. Myslím, že můj vliv byl pozitivní, ale nikdy nebyl hlavním hybatelem událostí," prohlásil Carmack na konto svého odchodu.

Carmack původně nastoupil do společnosti Oculus jako CTO v roce 2013, když pomohl propagovat vůbec první prototypy headsetu Oculus Rift, které obdržel od Palmera Luckeyho (zakladatele Oculus VR), a dostal se do Meta, když (tehdy pod názvem Facebook) získala Oculus v roce 2014. V roce 2019 však přijal nižší roli ve společnosti, když odstoupil z interní funkce CTO, aby se přesunul do nové role CTO pro poradenství. V té době prohlásil, že bude dál pracovat na obecné umělé inteligenci; a letos v srpnu pak přidal, že jeho práce nebude pro Meta, ale spíše pro jeho nový startup Keen Technologies, který uvádí i ve svém příspěvku. 

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama