Jak ovlivní fotbalová superliga videoherní fotbal?
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Jak ovlivní fotbalová superliga videoherní fotbal?

Jak ovlivní fotbalová superliga videoherní fotbal?

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

19. 4. 2021 21:20 2

Už od dnešního rána fotbalovým světem otřásá zpráva, která může výrazně změnit celou evropskou scénu. Dvanáctka evropských velkoklubů ze Španělska, Anglie a Itálie totiž oznámila vznik takzvané Superligy, která má probíhat nezávisle na řídících orgánech FIFA a UEFA. Co to znamená pro fotbal v Evropě necháme stranou, důležité ale je, že by vznik takové soutěže měl poměrně zásadní dopad i na virtuální fotbal.

Reklama

  • Nově vzniklá Evropská Fotbalová Superliga se dotkne všech fotbalových her
  • Půjde o licence, práva i herní struktury
  • Novinka výrazně promění “karetní" online i manažerské režimy
  • Kvůli konkurenčnímu boji by mohly série PES a FIFA přijít o skutečné kluby, nebo naopak získat nové

Konkrétně mluvíme o Realu Madrid, Barceloně, Atléticu Madrid, Manchesteru City, Arsenalu, Liverpoolu, Tottenhamu, Manchesteru United, Chelsea, Juventusu, AC Milán a Interu Milán. Později se mají připojit další tři zatím neznámé kluby. Řada velkých organizací nicméně účast v ESL odmítá, jmenovitě PSG, Bayern, Dortmund, Lipsko, Porto nebo Leicester.

Týmy dle svých slov hodlají dále hrát domácí soutěže, ty ale ve spolupráci se zmíněnými orgány mohou vystavit klubům jasnou stopku. V tom případě by zřejmě společnosti EA (FIFA), Konami (PES) a Sports Interactive (Football Manager) musely vstoupit do jednání a zařídit nové licence. Pokud by Superliga vznikla, ale kluby dále hrály své původní soutěže, šlo by asi o jednu z variant. V takovém případě by výrobci museli nakupovat jen tehdy, kdyby chtěli do hry zahrnout i nový turnaj, který by fungoval například po boku Ligy Mistrů. 

Mohlo by se třeba stát, že by práva získala společnost Konami, čímž by konkurentům pořádně vypálila rybník

Vzhledem k tomu, že mluvíme o těch nejatraktivnějších týmech Evropy, šlo by jistě o horké zboží. Námluvy by mimochodem opět pořádně zamíchaly kartami konkurenčního boje mezi FIFA a PES, a mohlo by se třeba stát, že by práva získala společnost Konami, čímž by konkurentům pořádně vypálila rybník a snížila atraktivitu licencované Ligy mistrů. 

Tak jako tak by se “prohrávající” výrobce musel obejít bez oficiálních licencí, názvů klubů, log, stadionů a možná i podobizen hráčů. Teoreticky by také kluby z titulů mohly zmizet úplně.

Změny samozřejmě mohou mít další dopady na obsah her. Ve FIFA by zřejmě vznikla nová skupina týmů, respektive nový “region”, který by superligové kluby sdružoval. Výraznou změnou by musely projít manažerské nebo kariérní režimy a také “kartičkové” režimy Ultimate Team nebo myClub. Třeba u FUT by se zpřetrhaly některé vazby mezi hráči (chemistry), kteří spolu dříve sdíleli jednu soutěž, naopak by se navázaly nové v rámci Superligy. Samozřejmostí je pak poměrně výrazná proměna systémů implementovaných ve Football Manageru.

Závěrem je nutné zmínit i tvrzení asociace FIFA, dle které by jednotliví sportovci nadále nesměli nastupovat za své národní týmy. Především Anglické, Španělské a Italské mužstvo by tak přišlo o řadu opor, které by se zřejmě neobjevily ani ve virtuálních nároďácích. Tam je zastoupí jejich spoluhráči.

A jak na novinku reagují jednotlivá studia? EA Sports a Konami zatím nijak. Oficiální facebooková stránka Football Manager sdílela úsměvný mem, ve kterém situaci glosuje. Hráči navíc ihned začali spekulovat o tom, že by nenadálé situace mohl využít vydavatel 2K a vstoupit i do virtuálního fotbalu, to je ale krajně nepravděpodobné.

Výrazně moudřejší budeme až v pátek, kdy zasedne výkonný výbor UEFA, který rozhodne o další budoucnosti zapojených klubů.

Co na současný stav říkáte?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama