The Legend of Zelda: Twilight Princess Článek Invex 2006 aneb Nintendo Wii poprvé v ČR!

Invex 2006 aneb Nintendo Wii poprvé v ČR!

Blixa

Blixa

12. 10. 2006 22:02 11
Reklama

V posledních letech jsme si už tak nějak navykli říkat, že Invex nestojí za nic, a že stále klesající počty návštěvníků jezdí na brněnské výstaviště už jen tak ze zvyku. A letos? Ne, nečekejte žádné velké překvapení. Na Invexu bylo opět (odhadem) méně lidí než loni a zajímavé věci, které byly k vidění bychom spočítali na prstech jedné ruky. Na druhou stranu, jedna velká pecka se v Brně přeci jenom ukázala – Nintendo Wii. Novou konzoli od Nintenda jsme si již sice měli možnost vyzkoušet na dvou zahraničních výstavách (a z E3 2006 a Games Convention 2006 jsme vás o tom také náležitě informovali), nicméně první českou prezentaci Wii jsme si přesto nemohli nechat ujít.

Mistrovství ČR ve hrách

Ale ještě než vás seznámíme s konkrétními dojmy z Wii, podíváme se rychle na další zajímavé akce, které se na letošním Invexu odehrály. Z našeho pohledu byly podstatné především dvě herní haly. V první z nich probíhalo ji takřka tradiční Mistovství ČR v počítačových hrách, zápasy zde byly promítány na velké plátno, pod nímž nicméně nebylo tak narváno, jak byste možná čekali. Na Hrej! se progamingu věnujeme spíše jen sporadicky, takže namísto nějakých sálodlouhých komentářů vás jen v rychlosti seznámíme s prozatímními (čeká se ještě na dohrání turnajů v Call of Duty 2 a Battlefield 2) výsledky turnaje, alespoň co se týče těch nejdůležitějších her. Mimochodem, schválně si je porovnejte s kurzy, které byly na turnaj vypsány před několika týdny jednou českou sázkovou kanceláří...

Counter-Strike
1. NecroRaisers FU.sk
2. nEophyte.Intel
3. BlackTrains * SteelSeries

Counter-Strike: Source
1. Eraisers
2. nEophyte*Intel
3. NecroRaisers.pgcc

StarCraft: Broodwar
1. CDS)PredY
2. CDS)Crow
3. CDS)EnerGy

Warcraft 3
1. ACT-Giacomo
2. nEph.Hum4nic
3. SkyR.Bonecracker

Developers Point

Z dalších stánků v herních halách stála za pozornost určitě ještě expozice Microsoftu s několika Xbox 360, nicméně v tomto směru jsme čekali přeci jenom trochu víc – předváděny byly především starší hry, žádný dosud nevydaný titul jsme neměli možnost vidět. O něco lepší to pak bylo v druhé hale, kde se mimo jiné prezentovalo i několik vývojářských týmu sdružených pod IDEA Games. Bohemia Interactive tak pustili všechny hráče poprvé ke své válečné simulaci Armed Assault a Black Element se zas pochlubili svou slibnou FPS Alpha Prime. Videopreview obou her najdete na DVD Levelu 145, který vychází příští týden. ned vedle svých stánků uspořádali IDEA Games ve spolupráci s vydavatelstvím Vogel Burda Communications (vydavatel Levelu a OPS2) sérii přednášek nazvanou Developers Point, kde se během středy a čtvrtka vystřídali u řečnického pultíku autoři Armed Assault, Alpha Prime, UFO: Afterlight, Fish Fillets 2 a dalších her. Přednášky byly zhruba hodinové a jejich náplní bylo nejen seznámení se samotnými hrami, ale i s technologiemi používanými při vývoji a podobně. Video tentokrát čekejte na DVD Levelu 146.

Hraní na Wii

Z pohledu hráče se ale nejzajímavější věci přesto neodehrávaly uvnitř hal, nýbrž venku, konkrétně ve stánku českého distributora společnosti Nintendo, firmy ConQuest. Kromě nových, v mnoha případech dosud nevydaných, her pro handheld DS zde totiž bylaza zavřenými dveřmi (jen pro novináře) k dispozici trojice magických krabiček s logem Wii. K dispozici na nich byla demoverze Warioware: Smooth Moves, již takřka hotová verze Wii Sports a krátká hratelná ukázka The Legend of Zelda: Twilight Princess. Velmi slibně vypadá celá tato trojice, nejobšírněji se zde ale budeme věnovat Wii Sports, už jen proto, že tento balík sportovních miniher bude součástí základního balení nové konzole.

Disciplín je ve Wii Sports k dispozici celkem pět. Většinu z nich můžete hrát až ve čtyřech lidech na jedné konzoli (ve hře se zobrazují vaše postavičky vytvořené pomocí aplikace Mii), některé jsou nicméně designovány jen pro dva hráče. První v nabídce je klasický tenis. Obrazovka se při hře více lidí rozdělí na dvě části, přičemž každá primárně ukazuje jednu polovinu hřiště. A teď pozor – během hraní vůbec nemačkáte jakákoliv tlačítka, prostě jen máváte ovladačem stejně jako s pálkou. Jediná zvláštnost se pak týká podání, kdy se ruka s ovladačem mění v ruku nadhazující míček a v zápětí opět v ruku s raketou. Reakce konzole na pohyb hráče jsou velmi přesné a jediný problém jsme během krátké chvíle zaznamenali v samotném umisťování míčku na soupeřovu polovinu hřiště – i když zde šlo spíše o naši nešikovnost. Další minihrou bylo jednoduché zpracování baseballu, ve kterém při hře dvou lidí vždy jeden hráč nadhazuje a druhá odpaluje. To vše opět bez použití tlačítek a jen s prováděním pohybů ovladačem. Nestačí ale jen tupě máchat, při nadhazování je důležitá nejen rychlost, ale i rotace, jakou míčku předurčíte zakroucením zápěstí. Odpalování je naopak spíše záležitostí rychlosti a správného načasování. Stejně jako ostatní hry ve Wii Sports, ani baseball není příliš složitý na zvládnutí a homerun odpálíte již po několika málo pokusech. A můžeme pokračovat dál – tentokrát ke golfu, u kterého se ale není příliš proč zdržovat. Je totiž přesně takový, jaký byste čekali – remote ovladač Wii nahrazuje hůl a váš úspěch je určen správným odhadem síly a směru odpalu. Důležité je provést pohyb v co nejvíce rovné linii, jinak hrozí velké nepřesnosti. Trochu problémy nám dělalo patování, nicméně vzhledem k tomu, že pohyb ovladačem si můžete ještě před ostrým odpalem nacvičit na nečisto, předpokládáme, že půjde jen o zvyk.

Poslední dvě minihry představují to nejlepší a zároveň nejslabší, co je v rámci Wii Sports k dispozici. Prim hraje bezesporu bowling. Dovedeme si krásně představit párty, při které bude partičce lidí nahradí Wii bowling výlet na klasické dráhy. Hra je sice oproti skutečnosti dost zjednodušena (osobně jsem na druhý pokus naházel 174 bodů, což se mi, při vší skromnosti, v reálu určitě nikdy nepovede), nicméně možnost udělovat kouli rotace pohybem ovladače a přesnost ovládání celkově je ucházející. Naopak, horší je to s boxem, což je jediná hra ve Wii Sports, která kromě klasického ovladače využívá i nunchaku. Problém je, že ovládání je zde značně nepřesné a postavička na obrazovce nedělá úplně přesně to, co vy s ovladačem. A navíc, u boxu se i suverénně nejdrsněji zapotíte, což taky nemusí každému vyhovovat. ;-)

Více podrobností o Wii Sports jste se nedávno mohli dočíst v našem preview, takže pojďme o dům dál, konkrétně k WarioWare: Smooth Moves. Tato kolekce rychlých miniher známá již z GBA a DS dostává na Wii zcela nový rozměr. Před každou minihrou je vám rychle předvedeno, jak máte uchopit ovladač (styl deštník, řídítka, kladívko, apod.) a přesně ve stylu předchozích her v sérii jste vrženi vstříc nepředvídatelnému úkolu a smrtícímu časovému limitu. Jednou řídíte auto, pak zatloukáte hřebík, dáváte pac pejskovi, nasazujete umělé zuby staré dámě, snažíte se udržet akrobata stojícího na míči a podobně. Na Invexu byla k dispozici jen krátká ukázka jedné úrovně s přibližně deseti minihrami, v plné verzi jich bude klasicky několik desítek. No a konečně – Legend of Zelda: Twilight Princess. Ukázána nám byla bohužel jen velmi malá část hry, konkrétně rybaření na člunu a střílení z luku. První činnost je spíše odpočinková, gyroskopické ovladače konzole ale využívá naprosto komplexně. Remote představuje samotný prut, nunchaka pak naviják. Celkový pocit je tedy velmi příjemný, nicméně jde skutečně spíše o doplněk, který vás bude bavit jen pár desítek minut. Naproti tomu střílení z luku (a mávání mečem) bude představovat velkou část náplně hry a podle toho co jsme měli možnost vidět a vyzkoušet, nebude zvládnutí těchto činností vůbec triviální. Střílení lukem vyžaduje naprostou přesnost a pevnou ruku a dá se tedy očekávat, že mnoho hráčů dá nakonec stejně přednost hraní na klasickém ovladači.

Wii v ČR

Poslední důležitou informací, kterou ConQuest během prezentace prozradil je fakt, že cena jednoho balení Wii (kromě konzole obsahuje i jeden ovladač a hru Wii Sports) nepřesáhne v ČR hranici osmi tisíc korun, a že konzole bude v obchodech připravena ve stejný den jako jinde v Evropě, tedy v pátek, 8. prosince. Přesná cena by měla být oznámena během několika týdnů, podle všeho bude záležet hlavně na upřesnění dodavatelských podmínek a samozřejmě také na aktuálním kurzu Eura. Jen pro připomenutí, v zemích eurozóny bude stát Wii 249 Euro, což při současném kurzu odpovídá zhruba 7000 Kč. Finální česká cena se tedy samozřejmě bude pohybovat v takto ohraničeném rozmezí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama