INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších závodních her z roku 2022
i Zdroj: Vlastní koláž
Invaze Článek INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších závodních her z roku 2022

INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších závodních her z roku 2022

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

17. 1. 2023 18:10

Komunitní část letošní ankety INVAZE 2022 právě začíná. Zatímco vy volíte nejlepší hry uplynulého roku v různých kategoriích, my vám v průběhu měsíce v každé z těchto kategorií připomeneme pět nejzajímavějších tipů. Nemusí jít nutně o ty největší favority nebo nejlepší hry, ale spíše o kousky, které herním průmyslem pořádně rezonovaly.

Reklama

Pojďme trochu zrychlit. Žánr závodů přinesl v loňském roce několik nejtěžších kalibrů a své zábavy se dočkali fanoušci všech možných druhů rychlých kol.


Gran Turismo 7 

4. března | Polyphony Digital | PlayStation 4, 5

Na pokračování série Gran Turismo se čekalo opravdu dlouho. Pokud bychom multiplayerovou odbočku Sport nepočítali jako regulérní díl, tak série přeskočila dokonce jednu celou, velmi úspěšnou konzolovou generaci. Na PlayStation 4 sice sedmička vyšla také, hlavně však měla těžit z možností nového hardwaru PlayStationu 5.

A tak také učinila. Gran Turismo 7 ukázalo, že se série Kazunori Jamaučiho vždy vydává trochu jiným směrem než konkurence, třeba asi největší soupeř Forza Motorsport. Hra tak nabídla obrovskou porci obsahu pro každého pořádného fanouška automobilů a technologií s nimi spojenými. Součástí bylo i několik nových, neotřelých prvků, včetně extrémně pokročilých režimů focení nebo kuriózních závodních režimů.

U nás byl sice David přísný, jinde ve světě ale Gran Turismo 7 sbíralo výborná hodnocení. Hráči nicméně dávali za pravdu spíše kritičtějšímu pohledu. Problémem byla především agresivní herní ekonomika a nutnost grindu. Což je škoda, protože jinak jde o ohromující poctu světu automobilismu a motorsportu.

Recenze Gran Turismo 7, velké prohry na poli závodních her
i Zdroj: Hrej.cz

Recenze Gran Turismo 7, velké prohry na poli závodních her

2. 3. 2022 12:00
43

Když máte nějaký problém a máte dostatek prostředků, nebývá zase tak složité jej vyřešit. Sony má problém. Dlouhodobý…


F1 22 

28. června | Codemasters | PC/Xbox/PlayStation

Co by to bylo za rok kdyby nedorazil nový ročník licencovaných formulových závodů od Codemasters. Ten letos lákal na ne úplně populární novinku v podobě prohloubení soukromého života jezdců a implementace “civilních” sportovních automobilů. To se záhy ukázalo jako velký přešlap, protože klasická auta jako bonus pro hráče… nikoho nezajímaly.

F1 22 nepřekvapivě hráči vyhledávají kvůli titulním formulím, které s ročníkem vstoupily do nové éry s novými technologickými předpisy. Herní přenesení nebylo úplně dokonalé, i tak jsou ale letošní Formule jedny z těch lepších a pro fanoušky nabízí perfektní, obsáhlou a licencovanou zábavu v líbivé grafice. Byť prostoru pro zlepšení mají Codemasters, nyní pod křídly EA, opravdu hodně.


Dakar Desert Rally 

4. října | Saber Porto | PC/Xbox/PlayStation

Skutečný Dakar před pár dny skončil, a přinesl i jednu velkou tragédii, která se velmi výrazně dotkla české výpravy. Ne úplně vesele dopadla také herní adaptace od portugalské pobočky Saberu. Dakar Desert Rally navazoval na první díl série, který vyšel už před několika lety, a nepochopitelně tak trochu zmenšil nabídku možností. Chybí tak třeba možnost pomoct ostatním závodníkům v nesnázích a hra navíc v době vydání postrádala i spoustu jinak slibovaného obsahu, který nabízet měla.

Na druhou stranu se autorům opět povedlo velmi zábavně zpracovat svérázný systém navigace v saúdskoarabském prostředí a nabídli i zábavnou hratelnost v celkem pohledné grafické podobě. Problémy s absentujícím obsahem a podivnými designovými chybami postupně lepí aktualizacemi, a i když hra pořád není v ideálním stavu, vlastně o špatné závody rozhodně nejde.

Recenze Dakar Desert Rally, skvělých závodů s katastrofálními rezervami
i Zdroj: Saber Porto / Steam

Recenze Dakar Desert Rally, skvělých závodů s katastrofálními rezervami

14. 10. 2022 09:45

Portugalští Saber Porto se vracejí do pouští s dalším herním Dakarem. Stojí nová éra v Saúdské Arábii za návštěvu, nebo se z…


WRC Generations 

3. listopadu | KT Racing | PC/Xbox/PlayStation/Switch

V jižní Evropě ještě chvílii zůstaneme. Jen se přesuneme o něco severovýchodněji do Francie. Odtamtud přijel vůbec poslední licencovaný díl rallyové série WRC, protože práva od příštího roku přebírají zmiňovaní Codemasters. Francouzské studio se nicméně se svou asi nejcennější značkou rozloučilo se ctí.

Generations nabídly jakési vyvrcholení dlouholetého snažení, kdy se ze spíše přehlížených béčkových závodů stalo celkem komplexní a zábavné ježdění s velmi povedeným designem tratí, přístupným a zábavným jízdním modelem a velmi snaživým využitím licence. Situace je o to smutnější, že zrovna s loňskou sezónou taktéž nejvyšší třída rallye přešla do nové hybridní éry. Přepracované baterkou poháněné speciály si tak autoři užili jenom jednou.

Zužitkovali ale všechno, co v předchozích letech vybudovali. Generations nabízejí kompletní sestavu rallye podniků, pestré a detailně zpracované lokace i širokou nabídku skutečných závodních stájí a závodníků nejen ve WRC, ale i v nižších kategoriích.


Need for Speed Unbound

29. listopadu | Criterion Software | PC/Xbox/PlayStation

Zatímco hry výše spíše plnily předpoklady nebo mírně zklamaly, Need for Speed se řadí mezi největší a nejpříjemnější překvapení roku 2022. Asi málokdo čekal, že se ze hry, kterou po odhalení především kvůli svérázné grafické stylizaci tvrdě odsoudila většina fanoušků, vyklube jedno z nejlepších pokračování série za poslední léta.

Unbound sice vsadil na stylizaci, která každému nemusí být po chuti, ale on ten podivný mix kreslených postaviček, animovaných efektů a realistických modelů města a aut vlastně docela dobře funguje. Především ale zafungovaly ostatní důležité prvky. Zase o něco pokročilejší a otevřenější jízdní model s širší paletou nastavení pro různé hráče, extrémní a rozmanitý tuning, solidní nabídka licencovaných aut, zábavný systém závodních týdnů a nakonec i celkem snesitelné příběhové pozadí. Překvapivě funkční je navíc i soundtrack, který celkovému ladění hry perfektně sedl. 

Snad jen škoda nedotažené a otravné policie. Navíc stále platí, že jde o v rámci žánru hodně vyhraněnou záležitost, která některým hráčům prostě vůbec nesedne. EA a Criterionu ale patří uznání za to, že do téhle loterie šli.

Recenze Need for Speed Unbound - “spýdy” jsou ve formě, ale ne bez chyb
i Zdroj: Tadeáš Pepř / Hrej.cz

Recenze Need for Speed Unbound - “spýdy” jsou ve formě, ale ne bez chyb

6. 12. 2022 14:05
5

Need for Speed Unbound si při odhalení vysloužily punc nenáviděného pokračování. O to více ale umí překvapit tím, že jde…


V anketě ale samozřejmě můžete hlasovat pro celou řadu dalších adeptů na výhru. Záleží především na vás. Hlasování již začalo, svůj názor tedy můžete vyjádřit třeba právě teď. Zapojením do ankety se navíc zároveň zařadíte do soutěže o hodnotný dárek v podobě SSD disku od generálního sponzora Invaze, společnosti Samsung!

Vypusťte sílu Samsung SSD 980 PRO, modelu navrženého pro náročné hráče a technicky zdatné uživatele. Nabízí vysoce výkonnou šířku pásma a propustnost pro náročné použití ve hrách, grafice, analýze dat a dalších oblastech. Načítání her je rychlé, takže můžete více hrát a méně čekat.
INVAZE 2022 Komunitní část - Hlasujte pro nejlepší hry uplynulého roku!
i Zdroj: Vlastní koláž

INVAZE 2022 Komunitní část - Hlasujte pro nejlepší hry uplynulého roku!

Herní rok 2022 je za námi. V rámci vůbec posledního ohlédnutí za uplynulou sezónou přichází tradiční INVAZE Hrej.cz, v rámci…

10. 1. 2023 12:00
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama