INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších third-person akcí z roku 2022
i Zdroj: Vlastní koláž
Invaze Článek INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších third-person akcí z roku 2022

INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších third-person akcí z roku 2022

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

11. 1. 2023 17:15

Komunitní část letošní ankety INVAZE 2022 právě začíná. Zatímco vy volíte nejlepší hry uplynulého roku v různých kategoriích, my vám v průběhu měsíce v každé z těchto kategorií připomeneme pět nejzajímavějších tipů. Nemusí jít nutně o ty největší favority nebo nejlepší hry, ale spíše o kousky, které herním průmyslem pořádně rezonovaly.

Reklama

Po first-person akcích musí zákonitě přijít i jejich kolegové s pohledem třetí osoby. Tady už je konkurence na úplně jiné úrovni. V kategorii najdeme v podstatě hlavně největší hity loňského roku. A je opravdu čistou náhodou, že hned čtyři z nich recenzoval David Plecháček! Hry jsou řazeny dle data vydání.


Horizon Forbidden West 

18. února | Guerrilla Games | PlayStation 4,5

Letošní rok byl opravdu bohatý pro fanoušky konzolí PlayStation a především pro majitele PlayStationu 5. First-party studia Sony stojí za některými nejlépe hodnocenými tituly, mimo jiné také za Horizon Forbidden West. Pokračování povedené akce z roku 2017 bylo jednou z prvních velkých her letošního roku, a hned na začátek nabídlo více všeho, co nabízela jednička.

Dočkali jsme se tak nádherné grafiky a ještě nádhernějšího otevřeného světa, který nás v postapokalyptické divočině vzal na západní pobřeží bývalých Spojených států. Forbidden West přitvrdil v sci-fi postapo příběhu, nabídl ještě pestřejší prostředí i zajímavější možnosti jak se po světě pohybovat a jak likvidovat nepřátele. Potvrdil prostě roli druhého dílu, který musí stavět na úspěchu toho prvního a nabídnout další porci zábavy.

Jen škoda, že ten posun nebyl o něco větší. Takhle šlo “jen” o perfektně vyladěný open-worldový nášup v líbivé grafice.

Recenze Horizon Forbidden West, putování rusovlasé Aloy na divoký západ
i Zdroj: Hrej.cz

Recenze Horizon Forbidden West, putování rusovlasé Aloy na divoký západ

14. 2. 2022 09:01
5

Co bude lidstvo dělat, pokud se postupná degradace Země nepodaří zastavit a ta bude neodvratně směřovat do momentu, kdy se…


Sniper Elite 5 

26. května | Rebellion Developments | PC/Xbox/PlayStation

V květnu došlo k návratu oblíbeného odstřelovače Karla Fairburna v pátém díle akční série Sniper Elite. Pětka v mnoha ohledech navazovala na předchozí dva díly. Hráči tedy opět dostali k ruce otevřené prostředí a několik cílů, které můžou zlikvidovat libovolným způsobem. Vrací se i oblíbený mechanismus rentgenu, díky kterému si můžete vychutnat následky každého výstřelu, trhajícího orgány a kosti cíle na kousky. 

Nejzásadnější novinkou byl režim Invasion, ve kterém se na bojišti objevil ještě jeden odstřelovač, tentokrát ale na opačné straně barikády. Dosud vždy mezi nepřáteli číhali jen uměle (ne)inteligentní vojáci, s hráčem řízeným elitním lovcem je ale plnění mise hned o pár řádů obtížnější. Je fakt, že minimálně v době vydání bylo hraní za “invazivního” vojáka mnohem zábavnější, než za toho, který si plní svůj úkol, jako inovace ale fungovala novinka báječně. Na druhou stranu jste na to nemuseli být sami, další hráč mohl stát i po vašem boku v rámci kooperace. Škoda jen malého posunu v grafice.

Recenze Sniper Elite 5, převlečeného Hitmana s odstřelovací puškou. Už popáté!
i Zdroj: Hrej.cz / David Plecháček

Recenze Sniper Elite 5, převlečeného Hitmana s odstřelovací puškou. Už popáté!

26. 5. 2022 17:00
3

Vítejte na pobřeží Atlantiku, agente 47. Vaším úkolem bude tentokrát zjistit, co nepřátelé skrývají pod označením Operace…


Splatoon 3 

8. září | Nintendo | Nintendo Switch

Podobně jako fanoušci PlayStationu si mohli mnout ruce i majitelé Nintendo Switch. Japonský výrobce letos taktéž svůj hardware zásobil nevídaným tempem. Jednou z nejúspěšnějších novinek byla zářijová stříkanice Splatoon 3. Pokračování úspěšné multiplayerové akce sice nenabídlo žádné přelomové novinky, ještě o krok dále ale posunulo návykovou kompetitivní hratelnost a i díky dobrému načasování se prodávalo naprosto výtečně.

Opět se vrátily roztomilé postavičky Inklingové vybavené zbraněmi pálícími barevný sliz. O něj jde pak v základních herních režimech především. Mít plný zásobník, pokrýt podlahu i stěny a pak v barevných loužích efektivně manévrovat, o to jde v zápasech Splatoonu především. Nad rámec klasických zbraní samozřejmě nechybí řada vychytávek a speciálních taktických pomůcek, přičemž třetí díl tuto nabídku podstatně rozšířil.

Nechybí ale ani singleplayerový režim Salmon Run. Pro majitele Switche jde tedy o jeden z v podstatě povinných titulů.

Recenze Splatoonu 3, barevné podívané, které chybí pouhý kus k Piccasovi
i Zdroj: David Plecháček / Hrej.cz

Recenze Splatoonu 3, barevné podívané, které chybí pouhý kus k Piccasovi

21. 9. 2022 19:00

Když se mě někdo zeptá, jakou známku si třetí Splatoon zaslouží, neváhám. Jak jsem jindy pevný v kramflecích co se týče…


A Plague Tale: Requiem 

17. října | Asobo Studio 

Zatím se hlavně střílelo, příběhově laděnější A Plague Tale: Requiem ale sází na úplně hodnoty. Pokračování příběhu sourozenců Amicie a Huga přineslo další kapitolu emotivních zážitků v drsném středověkém světě plném moru, krys a nepřátelsky naladěné francouzské inkvizice. 

Hráč se opět musí spolehnout spíše na svůj důvtip a schopnost včas utéct, Amicia ale také není úplně bezbraná a umí nepřátelům slušně zatopit prakem, kameny nebo kuší. Také umí zacházet s chemikáliemi a zapalovat nebo hasit prvky prostředí. Díky otevřenějším mapám byl Requiem o něco bohatší a rozmáchlejší hrou než první díl, o pokroku pak svědčí také opravdu povedené grafické zpracování.

Odpovědí byly pozitivní recenze, slušné prodeje i popularita u hráčů, kteří si navíc Requiem mohli hned po vydání vyzkoušet v Game Passu. Velmi sympatická hlodavčí záležitost.


God of War Ragnarök 

9. listopadu | Sony Santa Monica | PlayStation 4,5

Horizon Forbidden West hráče na začátku roku navnadil, tím skutečným vrcholem letošní nabídky PlayStationu byl ale pravděpodobně God of War Ragnarök. Dlouho očekávané pokračování příběhu stárnoucího boha války Krata a jeho syna Atrea dorazilo v naprosto perfektní formě a v anketách popularity i kvality vyzvalo na souboj i do té doby dominantní RPG Elden Ring.

O kvalitách Ragnaröku už se mluvilo hodně. Namátkou můžeme vybrat jakýkoliv aspekt hry, od velkolepého mýtického příběhu, přes zábavnou a velmi odladěnou hratelnost, fantastickou grafiku, vtahující herecké výkony a parádní soundtrack až po vyčerpávající tempo a ohromnou ambicióznost zážitku.

God of War Ragnarök nastavil laťku proklatě vysoko, a v této kategorii je jasným favoritem.

Recenze - God of War Ragnarök je fenomenální epos posouvající hranice
i Zdroj: Tadeáš Pepř / Hrej.cz

Recenze - God of War Ragnarök je fenomenální epos posouvající hranice

3. 11. 2022 17:00
15

Po čtyřech letech se vrací bůh války Kratos a jeho syn Atreus, aby ukončili své putování severskou mytologií. Jde o stejnou…


 

V anketě ale samozřejmě můžete hlasovat pro celou řadu dalších adeptů na výhru. Záleží především na vás. Hlasování již začalo, svůj názor tedy můžete vyjádřit třeba právě teď. Zapojením do ankety se navíc zároveň zařadíte do soutěže o hodnotný dárek v podobě SSD disku od generálního sponzora Invaze, společnosti Samsung!

Vypusťte sílu Samsung SSD 980 PRO, modelu navrženého pro náročné hráče a technicky zdatné uživatele. Nabízí vysoce výkonnou šířku pásma a propustnost pro náročné použití ve hrách, grafice, analýze dat a dalších oblastech. Načítání her je rychlé, takže můžete více hrát a méně čekat.
INVAZE 2022 Komunitní část - Hlasujte pro nejlepší hry uplynulého roku!
i Zdroj: Vlastní koláž

INVAZE 2022 Komunitní část - Hlasujte pro nejlepší hry uplynulého roku!

Herní rok 2022 je za námi. V rámci vůbec posledního ohlédnutí za uplynulou sezónou přichází tradiční INVAZE Hrej.cz, v rámci…

10. 1. 2023 12:00
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama