INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších simulátorů z roku 2022
i Zdroj: Vlastní koláž
Invaze Článek INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších simulátorů z roku 2022

INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších simulátorů z roku 2022

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

19. 1. 2023 22:40

Komunitní část letošní ankety INVAZE 2022 začala. Zatímco vy volíte nejlepší hry uplynulého roku v různých kategoriích, my vám v průběhu měsíce v každé z těchto kategorií připomeneme pět nejzajímavějších tipů. Nemusí jít nutně o ty největší favority nebo nejlepší hry, ale spíše o kousky, které herním průmyslem pořádně rezonovaly.

Reklama

Další je na řadě specifický žánr simulátorů. Ten byl letos bohatý spíše na hry, které se za simulátor označují ironicky. Na své si ale přišli také příznivci autenticity.


Pupperazzi 

20. ledna | Sundae Month | PC/Xbox/PlayStation

Inu, ano. Pupperazzi toho má se simulováním společného asi tolik, jako bišonek s irským vlkodavem, patří ale do velmi specifické kategorie fotografických her. A zatímco loňský New Pokémon Snap jsme šibalsky zařadili do kategorie stříleček, letos padly foťáky mezi simulátory.

Paradoxně ale nejde o špatnou zábavu. V Pupperazzi, jak název napovídá, je vaším úkolem vyfotit co nejvíce efektních snímků roztomilých pejsků. Ti obývají několik krásně stylizovaných lokací a dělají různé… psí kusy. Samozřejmě nechybí velké množství různých výzev, nakupování nových součástí fotoaparátu, sbírání sledujících na sociálních sítích nebo hrátky s robotickými vysavači. Autorům nelze upřít smysl pro humor a jistý memový potenciál.

Autor těchto řádků také může dosvědčit, že jde o titul zajímavý pro sběratele jednoduchých platin nebo 1000 Gamerscore. To jen tak mezi námi.


PowerWash Simulator 

14. července | FuturLab | PC/Xbox One/Xbox Series

Překvapivých fenoménů se loni zrodilo hned několik. Jedním z nich je určitě kooperativní stříkací simulátor PoweWash Simulator. S vysokotlakým čističem, familiérně nazývaným wapka, pracoval v životě asi každý, kdo někdy žil v rodinném domě. Jeho čistící účinek je legendární a uspokojivý, což si uvědomili i autoři ze studia FuturLab.

Kooperativní řežba, ve které to pořádně natřete usazené špině a blátíčku hráče uchvátila, a nějakou dobu se nemluvilo o ničem jiném. S titulem byly navíc spojené i vyloženě kuriózní technické chyby, kdy autoři museli hráče prosit, aby se nedívali do virtuálního slunce. I teď má titul na Steamu prakticky výhradně pozitivní hodnocení a už se chystají crossovery, třeba se světem Lary Croft.

PowerWash Simulator slaví tři miliony hráčů, prosí hráče o nápady k novým mapám
i Zdroj: FuturLab

PowerWash Simulator slaví tři miliony hráčů, prosí hráče o nápady k novým mapám

Nevšední PowerWash Simulator slaví velký úspěch. Titul studia FuturLab, jehož náplní je čištění domů a dalších předmětů…

7. 9. 2022 13:56

Way of the Hunter 

16. srpen | Nine Rocks Games | PC/Xbox/PlayStation

Konečně tu máme také příspěvek blízký domovu. Za Way of the Hunter totiž stojí Nine Rocks Games ze sousedního Slovenska. Jejich prvotina zaujala především fanoušky lovu, patří totiž do zmíněné kategorie autentičtějších, až hardcore zpracování skutečné aktivity.

Jak název napovídá, hráč vezme do ruky pušku, dalekohled, buzolu, batoh plný návnad a laskomin a vydá se do divočiny, aby si odnesl nějakou pořádnou kořist. Není to ale vůbec jednoduché. Hra velmi komplexně simuluje chování přírody, ve které se místní obyvatelé rozhodně orientují lépe než vy. Lov chce obrovskou dávku trpělivosti, opatrnosti a znalosti pravidel. A je jedno, jestli se vrháte po vysoké, kachnách, medvědech nebo něčem exotičtějším.

Way of the Hunter jsme se mimochodem věnovali ve speciálním článku, kde se na lov vydal Radek, jako lovec s nulovými zkušenostmi s žánrem, vyzbrojený láskou ke hrám ve stylu Call of Duty. Jak to dopadlo asi tušíte…

Snažil jsem se recenzovat Way of the Hunter, ale kořistí jsem se nakonec stal já
i Zdroj: Nine Rocks Games

Snažil jsem se recenzovat Way of the Hunter, ale kořistí jsem se nakonec stal já

Budu k vám naprosto upřímný. Tenhle článek měl původně být recenze. V hlavě to znělo jako dobrý nápad – mám rád střílečky,…

12. 8. 2022 17:20
3

Construction Simulator 

20. září | weltenbauer | PC/Xbox/PlayStation

Rok 2022 přinesl také reboot letité série Construction Simulator. Ta už několikrát přinesla poměrně komplexní simulaci stavební techniky, většinou ale šlo o upřímně příšerné, narychlo spíchnuté paskvily. To naštěstí pro loňskou hru tak docela neplatí. Novinka totiž nabízela solidně zpracovanou hratelnost, velkou variabilitu strojů (samozřejmě se spoustou oficiálních licencí) i přístupnost a jistou designovou dotaženost. Což jsou věci, které podobným simulátorům často bolestivě chybí.

Faktem navíc je, že Construction Simulator obstojně zvládá i největšího protivníka simulátorů těžší techniky - fyzikální model. Zatímco ve Farming Simulatoru není složité poslat traktor (doslova) na Měsíc, tady to příliš běžné není.

Pokud se tedy na staveništích cítíte jako doma a po odložení zabahněných pracovních křusek už sedáte k počítači nažhavení na další šichtu v sedačce virtuálního bagru, válce, frézy nebo jeřábu, je Construction Simulator velmi solidní volbou.

Construction Simulator v traileru láká na kooperativní multiplayer
i Zdroj: Astragon

Construction Simulator v traileru láká na kooperativní multiplayer

Nečíslované pokračování oblíbené série simulátorů Construction Simulator se kvapem blíží. Autoři ze studia Weltenbauer a…

19. 8. 2022 08:45

Goat Simulator 3 

17. listopadu | Coffee Stain Studios | PC/Xbox/PlayStation

Začali jsme na nevážné notě, a také na ní skončíme. Goat Simulator 3 je paradoxně z našeho výčtu asi nejhorší, ale zároveň i nejznámější hrou. Předně jde o druhý díl, jen s číslovkou 3. To jen autoři vsadili na duchaplný humor. Ostatně jako (ne úplně povedený) vtip působí celý Goat Simulator 3, doslova po okraj nacpaný podivnostmi, šílenými činnostmi a přiznanou přihlouplostí.

Pár novinek tu je. Předně jde o multiplayer, který na mapy přináší ještě šílenější chaos. Jinak ale hráči dostávají více téhož, tedy více miniher, oblečků a skinů pro titulní kopytníky, bizarních bugů i bláznivých výzev. Na pestrou a zábavnou hratelnost to ale bohužel nestačí, a jak poznamenal Radek ve své recenzi, většinu bez cíle a smyslu velmi rychle omrzí.

Recenze Goat Simulator 3 aneb za mých mladých let bylo lépe
i Zdroj: Coffee Stain

Recenze Goat Simulator 3 aneb za mých mladých let bylo lépe

7. 12. 2022 17:40

Když studio Coffee Stain Studios vydalo v roce 2014 bláznivý titul Goat Simulator, asi málokdo čekal, co tento naprosto…


V anketě ale samozřejmě můžete hlasovat pro celou řadu dalších adeptů na výhru. Záleží především na vás. Hlasování již začalo, svůj názor tedy můžete vyjádřit třeba právě teď. Zapojením do ankety se navíc zároveň zařadíte do soutěže o hodnotný dárek v podobě SSD disku od generálního sponzora Invaze, společnosti Samsung!

Vypusťte sílu Samsung SSD 980 PRO, modelu navrženého pro náročné hráče a technicky zdatné uživatele. Nabízí vysoce výkonnou šířku pásma a propustnost pro náročné použití ve hrách, grafice, analýze dat a dalších oblastech. Načítání her je rychlé, takže můžete více hrát a méně čekat.
INVAZE 2022 Komunitní část - Hlasujte pro nejlepší hry uplynulého roku!
i Zdroj: Vlastní koláž

INVAZE 2022 Komunitní část - Hlasujte pro nejlepší hry uplynulého roku!

Herní rok 2022 je za námi. V rámci vůbec posledního ohlédnutí za uplynulou sezónou přichází tradiční INVAZE Hrej.cz, v rámci…

10. 1. 2023 12:00
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama